Corydoras davidsandsi

Met zijn duidelijke zwarte strepen is de Corydoras davidsandsi een aantrekkelijke Corydoras soort. Een school van deze visjes is zeker een aanwinst in een Zuid Amerikaans biotoop aquarium.

Corydoras davidsandsi

Corydoras davidsandsi is in 1987 beschreven door Black. De wetenschappelijke naam  Corydoras is op te breken in twee delen. Cory = helm en doras = huid. Dit is een verwijzing naar de dubbele rij beenplaten die loopt over de flank van dit geslacht. Aan dit pantser ontlenen ze ook de Nederlandse naam voor deze groep vissen: pantsermeervallen. Ze behoren tot de familie Callichthydae welke bestaat uit zo’n 9 geslachten en 190 soorten.

Beschrijving

De grondkleur van de Corydoras davidsandsi is lichtbruin. Over zijn kop en ogen loopt een zwarte streep. Op het kieuwdeksel bevindt zich een vage oranje vlek. De flank heeft verder geen tekening. Een tweede zwarte streep loopt door de rugvin over de rug naar achteren. Bij de wortel van de staartvin splitst de zwarte streep zich op. Dit kun je het beste van bovenaf zien.

De Corydoras davidsandsi is niet de enige Corydoras soort die een zwarte streeptekening heeft. Bij de Corydoras adolfoi, Corydoras duplicareus, Corydoras imitator en Corydoras serratus splitst de zwarte streep zich niet op bij de staart. Bij de Corydoras melini splitst de zwarte streep zich wel maar deze soort mist de oranje elk en heeft op de flank wat meer tekening. Bij de Corydoras metae stopt de zwarte streep over de rug net onder de rugvin, terwijl hij bij de Corydoras davidsandsi in de rugvin doorloopt. De Corydoras davidsandsi heeft ook een langere snuit dan de Corydoras metae.

Eenmaal volgroeid kan de Corydoras davidsandsi een totale lengte bereiken van zo’n 7 centimeter. Je kunt tegen die tijd pas het verschil tussen de man en vrouw zien. De vrouwen worden wat groter, ronder en voller dan de mannen. Ze lijken ook wel wat hoger gebouwd dan de mannen.

Net als alle pantsermeervallen is de Corydoras davidsandsi een bodembewoner. Ze voelen zich het best op hun gemak in een flinke school soortgenoten. Houdt ze daarom in een groep van minimaal zes stuks.

Vervoer van Corydoras

Veel Corydoras soorten hebben een giftig zelfverdedigings mechanisme om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere vissen. In geval van gevaar kunnen ze de stekels in hun rugvin en borstvinnen uitspreiden en op slot zetten. Hierdoor blijven ze in de bek of keel van de aanvaller steken waardoor een andere vis het wel uit zijn hoofd laat om een Corydoras te willen doorslikken.

Ook bij het uitvangen van een Corydoras met een netjes blijven ze geregeld met deze stekels in het netje hangen. Pas op bij het losmaken, als de stekel in je huid komt kan hij gedeeltelijk afbreken en in de huid achterblijven. Deze wondjes zijn pijnlijk en gaan vaak ontsteken.

Gif

Naast de puntige stekels kunnen Corydoras een gifstof afgeven aan het water wanneer ze gestresst zijn of in gevaar verkeren. Bij vervoer in een te kleine hoeveelheid water of teveel Corydorassen in de kleine ruimte kan dit leiden tot snelle sterfte onder de vissen. Vervoer de Corydoras dus bij voorkeur alleen met andere Corydorassen en met niet teveel in één zak.

Het kenmerkende gifafgifteapparaat van een Doradidae meerval. In plaats van gifklieren langs de ruggengraat te vormen, zoals bij andere siluroïde meervallen, wordt het klierweefsel bij Doradidae gevonden in macroscopisch zichtbare aggregaties tussen de achterste vertandingen van de eerste vinstraal van de borst- en rugvin. Afkortingen: s = Vinstraal, ps = posterieure serrae (vertandingen), gt = Gifklier weefsel.
Het kenmerkende gifafgifteapparaat van een Doradidae meerval. In plaats van gifklieren langs de ruggengraat te vormen, zoals bij andere siluroïde meervallen, wordt het klierweefsel bij Doradidae gevonden in macroscopisch zichtbare aggregaties tussen de achterste vertandingen van de eerste vinstraal van de borst- en rugvin. Afkortingen: s = Vinstraal, ps = posterieure serrae (vertandingen), gt = Gifklier weefsel.

De gifklieren van Corydoras bevinden zich in de huid tussen de vertandingen op de voorste vinstraal van de borstvinnen en de rugvin. Wanneer ze door een andere vis worden aangevallen, zetten ze deze vinstralen op slot. De huid rondom deze vinstralen raakt beschadigd waarbij het gif vrijkomt. Zie de bijgaande foto van een meerval uit de Doradidae familie met gelijksoortige gifklieren.

Biotoop

De eerstbeschrijving is gemaakt aan de hand van een exemplaar wat is gevangen in de Rio Unini, wat zich bevindt in het stroomgebied van de Rio Negro. Volgens deze beschrijving was dit type gevangen in wit water. Echter deze gehele omgeving bestaat uit zwart water. Vermoedelijk heeft de auteur bedoeld dat ze zijn gevangen bij snelstromend water.

De leefomgeving bestaat uit stroompjes en ondergelopen bos. Het water is donker gekleurd door de tannines in het organisch afval wat zorgt voor het kenmerkende “zwarte” water van het Rio Negro stroomgebied. Het water hier is zeer zacht, kent een lage geleidbaarheid is wat zuur.

Dieet

Met hun baarddraden grondelen ze over de bodem op zoek naar iets eetbaars. Corydorassen zijn omnivoren dus ze eten zowel levend als groenvoer. Zolang je ze afwisselend voert is een Corydoras niet al te kieskeurig.

Als je ze houdt in een gezelschapsaquarium zorg er dan wel voor dat er daadwerkelijk voer op de bodem komt, maar ook weer niet zoveel dat er voer blijft liggen. Sommige aquarianen denken dat Corydoras leven van het afval van andere vissen maar dit is dus niet juist.

Ze kunnen worden gevoerd met een variëteit aan vlokvoer, tabletten, korrels, diepvries zoals rode, zwarte en witte muggenlarven, tubifex, artemia, mysis etc.

Het Aquarium

Doordat de Corydoras davidsandsi een groepsdier is, heb je wat vloeroppervlak nodig om ze hun grendelend gedrag goed te laten zien. Denk daarbij aan een aquarium lengte van zo’n 90 a 100 centimeter.

De baarddraden zijn gevoelig en worden gebruikt om op de bodem te zoeken naar voedsel. Gebruik hierin het liefst fijn zand op de bodem omdat dit de baarddraden niet beschadigd. De rest van de inrichting zou kunnen bestaan uit wat hout en planten zoals Javavaren om de Corydoras wat beschutting te geven.

De temperatuur van het water mag liggen tussen de 20 en 28 graden celsius. Hou daarbij wel in het achterhoofd dat vissen in het wild nooit het jaar rond op dezelfde temperatuur zitten. De vissen continu op de laagst of hoogst aangegeven temperatuur houden kan zorgen voor een verkorte levensduur.

Kweek Aquarium en Conditioneren

De kweek van de Corydoras davidsandsi verloopt zoals bij de meeste andere Corydoras soorten. Maak een kweek aquarium klaar die alleen is ingericht met een laagje zand op de bodem. Geef de ouderdieren wat schuilmogelijkheden in de vorm van wat Javamos. Zorg dat er voldoende stroming en beluchting in het aquarium aanwezig is en richt de stroming op het glas. Dit zal doorgaans de plek zijn waar de eieren worden afgezet.

Voeg nu de ouderdieren toe in een verhouding van 2 mannen op 1 vrouw.

Een belangrijk onderdeel van het conditioneren van de vissen is het voer. Geef ze vleesachtig voer zoals zwarte muggenlarven, tubifex etc. Blijf dit doen totdat je ziet dat de vrouwtjes vol eieren zitten.

Het Afzetten

De trigger voor het afzetten is net als bij veel andere Corydoras soorten een grote waterwissel van zo’n 50%. Gebruik hiervoor water wat aanzienlijk kouder is dan het aquariumwater. Het water moet zacht zijn en iets zuur met een pH van 6.5 – 7.0. Herhaal deze grote waterwissel twee keer per week totdat de eieren worden afgezet.

In sommige gevallen is een waterwissel van 50% niet voldoende. Vergroot de hoeveelheid vers water in dat geval tot zo’n 75% en voer de beluchting en stroming in het aquarium op.

Het dominante mannetje jaagt achter een vrouwtje aan. Uiteindelijk nemen ze de voor Corydoras kenmerkende T positie in. Met zijn borstvinnen grijpt hij de vrouw bij haar baarddraden. Herbij duwt hij de vrouw hard in het rond. Dit gaat er zo ruw aan toe dat de baarddraden van de vrouw beschadigd kunnen raken. Na maximaal een seconde of 10 breekt ze los van de man. De vrouw laat daarop een ei los die ze met haar buikvinnen opvangt. Met het ei vastgeklemd tussen haar vinnen zoekt ze een geschikte plek op om het ei vast te plakken. Dit kan op het glas zijn maar ook in wat Javamos.

De eerste paar keer is het aantal eieren niet zo heel groot, zo’n 10 tot 15 eieren. Naarmate de vrouw meer ervaring krijgt wordt dit aantal hoger tot maximaal zo’n 30 eieren per keer.

Opgroeien van de Jongen

Je kunt helaas de eieren niet bij de ouders laten, dan worden ze namelijk opgegeten. Je kunt de ouders terug plaatsen in hun gezelschapsaquarium maar de meeste kwekers laten de ouders in het kweek aquarium zitten en verplaatsen de eieren. De eieren kun je doorgaans voorzichtig met een vinger over het glas naar boven rollen. Het voordeel van het laten zitten van de ouders is dat ze waarschijnlijk een week later weer eieren zullen afzetten. Je moet dan wel twee keer per week met koeler water blijven verversen.

Plaats de eieren in een aquarium met hetzelfde water als de ouders en zorg wederom voor voldoende stroming en beluchting.

Corydoras eieren schimmelen snel. Verwijder de beschimmelde eieren om te voorkomen dat ze de andere eieren aansteken. Als de eieren steeds blijven beschimmelen kun je een paar druppels methyleen blauw toevoegen om het beschimmelen tegen te gaan. Helaas is dit middel in Nederland tegenwoordig alleen op recept verkrijgbaar maar in België is het nog wel vrij te bestellen. 

De eieren komen uit na 3 tot 4 dagen. Ze teren dan nog even op hun eidooier. Pas wanneer ze hun eidooier hebben opgegeten kun je ze voeren met heel fijn voer zoals microwormen en liquifry. Een maal iets groter, zo rond de twee weken kun je fijngewreven vlokvoer en vers uitgekomen artemia gaan geven.

Het is voor het opgroeien van de jonge Corydoras davidsandsi belangrijk dat er veel en vaak water wordt ververst, tot zo’n 50% per dag. Let wel op dat er geen grote schommelingen in waterwaardes zoals temperatuur en pH mogen optreden.

Conclusie

De Corydoras davidsandsi is een vredelievend scholenvisje die op de bodem zijn kostje bij elkaar scharrelt. Vooral in een groep laten ze leuk gedrag zien. Het zijn uitstekende vissen om te houden in een Zuid Amerikaans biotoop met niet al te grote of agressieve vissoorten.

Video

Bronnen

Planetcatfish.com
Seriouslyfish.com
Fishbase.org 
Scotcat.com
 
Aquaticcommunity.com

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Hung-Jou Chen
Enrico Richter – Amazonpredators

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

davidsandsi

Groep

Eerstbeschrijving

Black

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

90

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

6

Lengte Maximaal

7

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

5.0

pH maximum

7.0

GH minimum

1

GH maximum

5

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Corydoras davidsandsi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *