Corydoras arcuatus – Stroomlijnpantsermeerval

De Corydoras arcuatus of Stroomlijnpantsermeerval is wat gevoeliger redelijk klein blijvende corydoras soort.

Corydoras arcuatus – Stroomlijnpantsermeerval

De Corydoras arcuatus kan een lengte bereiken van zo’n 5 centimeter. Deze vis heeft een zwarte lijn die over zijn flank loopt, die begint bij zijn snuit en loopt via het oog langs de rug naar de staart toe. Ze hebben ook baarddraden.

In het Nederlands worden ze ook wel eens Stroomlijnpantsermeerval genoemd.

Herkomst

Peru, Brazilië, Amazonegebied

Het aquarium

Voor de Corydoras arcuatus is een aquarium nodig van minimaal 60 centimeter. De bak dicht beplanten.

Op de bodem gebruik je het liefst afgerond (filter) zand. Met hun baarddraden grondelen ze door het substraat. Bij het gebruik van scherp zand of scherp grind kunnen ze hun baarddraden beschadigen. De beschadigingen zorgen voor ontstekingen waarbij ze soms zelfs hun complete baarddraden verliezen. Het is daarom beter om ze op niet scherp zand te houden. De baarddraden groeien overigens zodra ze weer op zand gehouden worden, langzaam terug.

Zorg dat het wateroppervlak open blijft, ze gaan namelijk weleens aan het oppervlak ademhalen (darmademhaling, ze slikken de lucht in en persen die dan door de darmen).

Water

Temperatuur: 22-26 graden.
PH: 6-7,5
GH: 5-8

Voeding

De Corydoras arcuatus is een alleseter met de voorkeur voor levend voer zoals muggelarven, cylops en watervlooien, ook diepvriesvoer, voedertabletten of droogvoer.

Karakter

De Stroomlijnpantsermeerval is een vreedzame scholenvis, die je minimaal met 6 stuks samen moet houden. Corydoras arcuatus zijn prima geschikt voor in een gezelschapsbak. Niet met grotere cichliden samenhouden. Deze vissen zijn ook gevoeliger voor vinrot en schimmel dan andere Corydoras-soorten. Het is aan te bevelen regelmatig het water te verversen en de waterwaardes te controleren.

Kweek

De kweek van de Corydoras arcuatus is niet eenvoudig, gebruik een kweekbak met Javamos, daarin zullen ze tot zo´n 300 eitjes afzetten. Na 3 dagen komen de jongen uit, je kunt ze grootbrengen met fijn stofvoer, wat later ook met artemia-naupliën.

Vervoer van Corydoras

Veel Corydoras soorten hebben een giftig zelfverdedigingsmechanisme om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere vissen. In geval van gevaar kunnen ze de stekels in hun rugvin en borstvinnen uitspreiden en op slot zetten. Hierdoor blijven ze in de bek of keel van de aanvaller steken waardoor een andere vis het wel uit zijn hoofd laat om een Corydoras te willen doorslikken. Ook bij het uitvangen van een Corydoras met een netjes blijven ze geregeld met deze stekels in het netje hangen. Pas op bij het losmaken, als de stekel in je huid komt kan hij gedeeltelijk afbreken en in de huid achterblijven. Deze wondjes zijn pijnlijk en gaan vaak ontsteken.

Naast de puntige stekels kunnen een aantal Corydoras soorten een gifstof afgeven aan het water wanneer ze gestresst zijn of in gevaar verkeren. Bij vervoer in een te kleine hoeveelheid water of teveel Corydorassen in de kleine ruimte kan dit leiden tot snelle sterfte onder de vissen. Vervoer de Corydoras dus bij voorkeur alleen met andere Corydorassen en met niet teveel in één zak. Omdat er nog maar weinig onderzoek naar dit gif is gedaan is niet duidelijk of dit gif vanuit de kieuwen of vanuit de stekels wordt verspreid. Men denkt dat in ieder geval de Corydoras adolfoi, Corydoras arcuatus, Corydoras melini, Corydoras metae, Corydoras panda, Corydoras robineae, Corydoras rabauti, Corydoras atropersonatus, Corydoras sterbai en Corydoras trilineatus over dit gif beschikken maar het is raadzaam ook bij de andere soorten op te letten.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

J. de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Zone

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Groep

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Corydoras arcuatus – Stroomlijnpantsermeerval” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *