Corydoras amapaensis – Amapa Corydoras

Corydoras amapaensis is een vreedzame vis die je in een schooltje van minimaal 6-8 moet houden. Het verschil tussen man en vrouw is te zien aan de borstvin.

Corydoras amapaensis – Amapa Corydoras

Deze soort is in 1972 beschreven door Nijssen.

Het verschil tussen de man en vrouw is goed te zien aan de borstvin. De voorste vinstraal van de man is veel dikker en donkerder dan die van de vrouw.

Herkomst

Corydoras amapaensis is afkomstig uit Zuid Amerika. Ze leven in het stroomgebied van Rio Oyapock en Rio Amapari in Brazilië en Frans Guyana. In dezelfde wateren leven onder andere ook Corydoras solox.

Dieet

Het is een alleseter met een voorkeur voor klein levend voer. Droogvoer wordt ook geaccepteerd.

Het Aquarium

Corydoras amapaensis is een vreedzame vis die in een schooltje van minimaal 6-8 stuks moet worden gehouden. Het aquarium moet dicht worden beplant. Ergens in het aquarium moet een ruimte open gelaten worden waar de dieren in kunnen grondelen.

Op de bodem gebruik je het liefst afgerond (filter) zand. Met hun baarddraden grondelen ze door het substraat. Bij het gebruik van scherp zand of scherp grind kunnen ze hun baarddraden beschadigen. De beschadigingen zorgen voor ontstekingen waarbij ze soms zelfs hun complete baarddraden verliezen. Het is daarom beter om ze op niet scherp zand te houden. De baarddraden groeien overigens zodra ze weer op zand gehouden worden, langzaam terug.

Kweek van de Corydoras amapaensis

De kweek gaat zoals bij de meeste Corydoras soorten. Na een flinke waterverversing en daarbij een daling van de temperatuur worden tot 150 eieren afgezet waarbij een afzetmop of Javamos de voorkeur genieten. Na 4-5 dagen komen de jongen uit en nog eens 2-3 dagen later zwemmen ze vrij. De jongen kunnen worden groot gebracht met mikro-aaltjes en later Artemia-naupliën en fijngewreven droogvoer. Ze groeien langzaam en hebben een regelmatige waterverversing nodig.

Video

Auteur 

Jan Bukkems – Aquavisie

Copyright foto’s

AquariumGlaser.de

Extra informatie

Familie

Geslacht

Groep

Soortnaam

amapaensis

Nederlandse Namen
Eerstbeschrijving

Han Nijssen

Karakter

Broedgedrag

Sociaal Gedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

80

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

6

Lengte Maximaal

7

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.5

pH maximum

7.0

GH minimum

5

GH maximum

8

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Corydoras amapaensis – Amapa Corydoras” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *