Corydoras aeneus

De Corydoras aeneus is een van de meest gehouden Corydoras soorten. Het zijn leuke actieve visjes voor op de bodem van een gezelschapsaquarium.

Corydoras aeneus

De Corydoras aeneus kan een lengte bereiken van zo’n 8 centimeter. Het is een van de meest gehouden pantsermeervallen. De kleuren op het lichaam kunnen verschillen van grijs naar lichtgroen en een rozere buik, afhankelijk van de lichtinval. Ze hebben ook baarddraden. Het vrouwtje is wat groter en meer gevuld.

Herkomst

Venezuela, La Plata, Zuid-Amerika.

Het Aquarium

Voor de Corydoras aeneus is een aquarium nodig van minimal 80 centimeter. Het aquarium los beplanten, gebruik kienhout en stenen om schuilplaatsen te maken.Zorg dat het wateroppervlak open blijft, ze gaan namelijk weleens aan het oppervlak ademhalen (darmademhaling, ze slikken de lucht in en persen die dan door de darmen).

Op de bodem gebruik je het liefst afgerond (filter) zand. Met hun baarddraden grondelen ze door het substraat. Bij het gebruik van scherp zand of scherp grind kunnen ze hun baarddraden beschadigen. De beschadigingen zorgen voor ontstekingen waarbij ze soms zelfs hun complete baarddraden verliezen. Het is daarom beter om ze op niet scherp zand te houden. De baarddraden groeien overigens zodra ze weer op zand gehouden worden, langzaam terug.

Water

Temperatuur: 18-23 graden.
PH: 6,5-7,5
GH: 5-20

Dieet

De Corydoras aeneus zijn alleseters, ze lusten algen, groenvoer, rode, witte en zwarte muggenlarven en voedertabletten. Het zijn goede opruimers en houden de bodem van het aquarium mooi schoon, maar ze moeten toch afwisselend gevoerd worden.

Karakter

Het is een vreedzame scholenvis die je samen kunt houden in een groepje vanaf 6 stuks. Corydoras aeneus zijn overdag actief en kunnen prima in een gezelschapsaquarium gehouden worden. Niet met cichliden samenhouden.

Kweek

Het kweken van Corydoras aeneus gaat vrij makkelijk. Ze zijn al rond de negen a tien maanden geslachtsrijp.

Het beste kun je een groepje maken van meer mannetjes dan vrouwtjes (3/2). De eitjes worden in open water bevrucht en afgezet aan ruiten, bladeren, stenen of in Javamos. De eitjes losmaken of samen met het substraat overbrengen naar een kweekbak. De eitjes komen na 2 à 3 dagen uit. Zorg dat de eitjes niet te fel belicht worden anders raken ze beschimmeld. De jongen kun je opkweken met cyclops of pas uitgekomen artemia-naupliën.

Zie ook de kweekverslagen

Vervoer van Corydoras

Veel Corydoras soorten hebben een giftig zelfverdedigings mechanisme om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere vissen. In geval van gevaar kunnen ze de stekels in hun rugvin en borstvinnen uitspreiden en op slot zetten. Hierdoor blijven ze in de bek of keel van de aanvaller steken waardoor een andere vis het wel uit zijn hoofd laat om een Corydoras te willen doorslikken.

Ook bij het uitvangen van een Corydoras met een netjes blijven ze geregeld met deze stekels in het netje hangen. Pas op bij het losmaken, als de stekel in je huid komt kan hij gedeeltelijk afbreken en in de huid achterblijven. Deze wondjes zijn pijnlijk en gaan vaak ontsteken.

Naast de puntige stekels kunnen een aantal Corydoras soorten een gifstof afgeven aan het water wanneer ze gestrest zijn of in gevaar verkeren. Bij vervoer in een te kleine hoeveelheid water of teveel Corydorassen in de kleine ruimte kan dit leiden tot snelle sterfte onder de vissen. Vervoer de Corydoras dus bij voorkeur alleen met andere Corydorassen en met niet teveel in één zak.

Omdat er nog maar weinig onderzoek naar dit gif is gedaan is niet duidelijk of dit gif vanuit de kieuwen of vanuit de stekels wordt verspreid. Men denkt dat in ieder geval de Corydoras adolfoi, Corydoras arcuatus, Corydoras melini, Corydoras metae, Corydoras panda, Corydoras robineae, Corydoras rabauti, Corydoras atropersonatus, Corydoras sterbai en Corydoras trilineatus over dit gif beschikken maar het is raadzaam ook bij de andere soorten op te letten.

Video

Hieronder een zeer informatief filmpje over de Corydoras aeneus in het wild en de kweek in het aquarium, helaas wel Duitstalig:

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Daragh Owens
J. de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Groep

Soortnaam

aeneus

Synoniemen

Callichthys aeneus, Corydoras macrosteus, Corydoras microps, Corydoras schultzei, Corydoras venezuelanus, Hoplosoma aeneum

Eerstbeschrijving

Theodore Gill

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

80

Zone

Herkomst

Landen

, , , , , , , , , , ,

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

7

Lengte Maximaal

8

Temperatuur minimaal

21

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

6.0

pH maximum

7.5

GH minimum

5

GH maximum

20

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Corydoras aeneus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *