Coris gaimard – Roodstreep Lipvis
Coris gaimard of Roodstreep Lipvis behoren tot de familie Labridae. De Coris gaimard behoort tot een groep vissen die lipvissen worden genoemd. Er zijn ongeveer 50 verschillende soorten binnen deze groep. Deze lipvis is te vinden op praktisch elk rif in de Rode Zee, de Indo Pacific tot helemaal aan Hawaii.
Volwassen exemplaren kunnen in hun natuurlijke omgeving makkelijk uitgroeien tot een lengte van zo’n 35 centimeter. Ze worden zelden langer dan 15 tot 18 centimeter in het aquarium. Jonge dieren en volwassen dieren hebben een totaal ander uiterlijk. Jonge dieren lijken bijna wel larven qua vorm. Ze hebben een fel rood / oranje lichaam met grote, onregelmatige witte ovalen die met zwart zijn afgezet op hun rug. hun anaal- en rugvinnen groeien naarmate ze volwassen worden en geven ze zo meer een visachtig uiterlijk. Volwassen dieren zijn meestal roodachtig van kleur met daar vaak een hint paars overheen. Ze hebben fluoriserende blauwe spikkels over hun hele lichaam en groene strepen in hun gezicht. Hun staartvin is helder geel. Deze vissen worden in de engelstalige aquariumhandel aangeboden onder verschillende namen, waaronder: Red Coris Wrasse, Red Coris, Clown Wrasse, Red Labrid en Yellow Tail Coris.
Dit is een matig agressieve soort. Normaal gesproken intimideren ze hun aquarium genoten niet. Maar ze mogen alleen worden gehuisvest met vissen van vergelijkbare grootte en milder temperament. Als ze jong zijn kun je er meerdere in een aquarium houden maar zodra ze volwassen worden kunnen ze territoriaal gedrag laten zien. De Roodstreep Lipvis is niet geschikt voor een rifaquarium. Ze zien de meeste bodembewoners die in een typisch rifaquarum worden gevonden als voedingsbron.
Het Aquarium
Dit is een van de grootste leden van de familie van Lipvissen en vraagt veel ruimte. Een minimale inhoud van 450 liter voor het aquarium wordt aanbevolen. Als je van plan bent deze soort te houden dan is een zandsubstraat noodzakelijk. Deze lipvis graaft zichzelf in het zand in om te gaan slapen of om te voorkomen dat hij wordt opgegeten. 7 tot 10 centimeter zand op de bodem van het aquarium is voldoende. Elke andere keuze in substraat zal de overlevingskans van deze vissen sterk verminderen als gevolg van zelf toegebrachte verwondingen. De Coris gaimard – Roodstreep Lipvis zou alleen gehouden moeten worden door expert zeewater aquarianen en niet moeten worden grootgebracht door onervaren aquarianen. Deze soort valt vaak niet eens binnen de “Komt gegarandeerd levend aan” garantie van de online winkels. Ze zijn niet makkelijk te verzenden en zouden alleen moeten worden gekocht bij de plaatselijke winkel.
Dieet
Dit zijn dagjagers. Tijdens de dag zoeken ze naar voedsel en slapen in een hol in de nacht. Het zijn volleerde jagers. Jonge dieren worden over het algemeen beschouwd als goedaardig. Volwassen Coris gaimard kunnen destructief zijn voor hun aquarium omgeving. Ze staan er om bekend dat ze gewortelde soorten kunnen losmaken. Koraal soorten zullen vaak grote schade oplopen door deze lipvis. Deze vis laat letterlijk geen rots op zijn plaats op zoek naar voedsel.
Dit is een carnivore soort. In hun natuurlijke omgeving bestaat het dieet van de Coris gaimard voornamelijk uit op het rif levende ongewervelden zoals: garnalen, heremietkreeften, zee-egels, krabben, weekdieren en af en toe een zakpijp. Het kan zijn dat ze niet levend voer in eerste instantie niet herkennen als voedingsbron wanneer ze net in een aquarium worden geïntroduceerd. Met vitamine verrijkte artemia zal ze waarschijnlijk wel overhalen om te gaan eten. Zodra ze aan het aquarium leven zijn gewend kan hun dieet worden aangevuld met fijn gehakte verse zeevruchten zoals garnalen, krab en weekdieren. Ze kunnen zelfs leren om vlokvoer en pellets te accepteren.
Jonge dieren hebben een hoge stofwisseling en een grote eetlust. Ze moeten ten minste drie keer per dag worden gevoerd. Het is minder waarschijnlijk dat een volwassen dier uw hele aquarium overhoop gooit als hij ruim en veelvuldig toegang heeft tot voer in plaats van dat hij moet terugvallen op zijn natuurlijke foerageer instincten. Van deze soort is niet bekend dat ze zich in gevangenschap hebben voortgeplant.
Auteur
Copyright foto’s