Copadichromis verduyni

Copadichromis verduyni kent een aantal geografische varianten met een iets afwijkende kleur. Mannen kunnen uitgroeien tot zo’n 16 centimeter.

Copadichromis verduyni

De Copadichromis verduyni is officieel beschreven door Konings in 1990. De naam Copadichromis bestaat uit twee delen oud Grieks: Copa betekent gekerft en Chromis betekend vis. De soortnaam verduyni is een verwijzing naar Dirk Verduijn van Verduijn Cichlids in Oud Verlaat.

Voordat de Copadichromis verduyni officieel werd beschreven waren ze al wel in de handel verkrijgbaar, dan onder de naam Haplochromis borleyi Eastern. Twee erg op de Copadichromis verduyni lijkende soorten zijn de Copadichromis sp. Verduyni Blueface en de Copadichromis sp. Verduyni Dwarf, het is niet uit te sluiten dat het hierbij slechts om geografische varianten gaat.

Beschrijving

De mannen van de Copadichromis verduyni kennen afhankelijk van hun geografische locatie verschillende kleurvormen. De kop is altijd blauw, op de flank schijnt door het blauw een rode, gele of bruinige kleur. De anaalvin kan roodachtig of geel zijn. Het is dus lastig om deze soort te herkennen omdat ze zoveel verschillende varianten kent. De vrouwen zijn zilver/grijs/bruin en hebben op de flank 3 stippen. De mannen laten deze stippen soms ook zien als ze niet geheel op kleur zijn.

De mannen van de Copadichromis verduyni kunnen in het Malawi Meer een totale lengte bereiken van zo’n 12 centimeter maar door het krachtige voer in het aquarium worden ze veelal wat langer, tot zo’n 16 centimeter. De vrouwen blijven een paar centimeter korter.

De mannen bezetten een klein territorium op de rotsen in het overgangsbiotoop. De vrouwen en onvolwassen mannen vormen kleine scholen die zich enkele meters uit het substraat ophouden. De muilbroedende vrouwtjes zoeken tussen de rotsen wat beschutting.

Copadichromis verduyni - Ntekete
Copadichromis verduyni – Ntekete

Biotoop

De Copadichromis kan alleen in het Malawimeer worden gevonden. Ze bewonen daar het open water en de de wateren rondom rotsachtige gedeeltes. Het verspreidingsgebied omvat de Oostelijke kusten tussen Chimwalani Reef en Gome Village. Doorgaans bewonen ze overwegend de wateren op een diepte tussen de 7 en 15 meter.

Dieet

In het wild voedt de Copadichromis verduyni zich in het open water met plankton en af en toe wat eetbare voedseldeeltjes op de rotsen. In het aquarium is het geen kieskeurige eter. Zolang je ze maar afwisselend voert met diepvries en/of levend voer. Wissel dit af met cichliden sticks, granulaat etc maar vergeet zeker niet om ze af en toe spirulina vlokken te geven. Plankton bestaat namelijk uit zowel dierlijk als plantaardig materiaal.

Zoals bij alle Malawi Cichliden geldt ook hier weer dat je ze niet mag voeren met tubifex en rode muggenlarven, de kans op Malawi Bloat (ziekte) wordt met deze twee voersoorten namelijk behoorlijk vergroot.

Het Aquarium

Doordat de mannen in het aquarium kunnen uitgroeien tot zo’n 16 centimeter heb je een vrij ruim aquarium nodig. Voor een klein harem heb je een aquarium nodig met een lengte van minimaal 150 centimeter wat neerkomt op zo’n 400 liter. Je kunt ze ook houden in een groep van bijvoorbeeld 3 mannen en minimaal 5 vrouwen wat een meer natuurlijke verhouding geeft. Het spreekt voor zich dat je dan wel een ruimer aquarium moet hebben van minimaal 250 centimeter lengte.

Richt het aquarium in met (filter) zand op de bodem. Zorg voor enkele rotspartijen waar de mannen hun territorium kunnen bouwen en waartussen de vrouwen kunnen schuilen als ze op hun eieren broeden.

De temperatuur van het water mag liggen tussen de 22 en 26 graden. Houdt er wel rekening mee dat als je de temperatuur constant tegen het maximum aan laat zitten ze waarschijnlijk wat korter zullen leven. Bij een hogere temperatuur is het metabolisme wat sneller, zijn ze actiever, agressiever etc. De pH mag liggen tussen de 7,5 en 8,5 en de GH tussen de 12 en 16.

Kweek Aquarium en Conditioneren

Het is niet nodig om een speciaal aquarium in te richten voor de kweek van de Copadichromis verduyni. Je kunt ze normaal gesproken kweken in een aquarium waar ook andere Malawi cichliden in zitten. Je hoeft de vrouwen ook niet speciaal te voeren om ze klaar te maken om af te zetten.

Het Afzetten

De mannen bouwen indien mogelijk in een kleine grot een kleine zand burgt. Het mannetje probeert een vrouwtje met trillende bewegingen naar zijn zand burgt te lokken. Hij toont haar zijn flank, zet zijn vinnen wijd uit en baltst haar aan. Als ze mee gaat naar de door hem gekozen plek draaien ze rondjes om elkaar heen. Hij glijdt met zijn anaalvin over de bodem. Al om elkaar heen draaiend legt de vrouw een ei, draait zich om en neemt het ei direct in haar muil. De man draait met haar mee en toont zijn anaalvin met eivlekken. De vrouw hapt ook naar deze eivlekken waarop de man wat hom loslaat. Hiermee worden de eieren bevrucht.

Opgroeien van de jonge Copadichromis verduyni

De eieren worden door de vrouw in haar muil uitgebroed. Na een dag of 3 a 4 komen de eieren in haar muil uit. De jongen teren dan nog geruime tijd op hun eidooierzak. Pas na ongeveer 21 dagen worden de jongen door de vrouw uitgespuugd. Gedurende deze tijd eet de vrouw in het geheel niet.

In een aquarium met ander vissen zullen de jongen al snel worden opgegeten. Als je een heel nest wilt overhouden kun je de vrouw na een dag of 15 broeden overzetten naar een apart aquarium. Zorg dat er wat schuilmogelijkheden in zitten in de vorm van rotsen of iets dergelijks zodat ze zich op haar gemak voelt. Na het uitspugen van de jongen zal de vrouw ze niet direct opeten. Je hebt ruim de tijd om haar uit te vangen en terug te plaatsen in het aquarium.

Je kunt de jongen voeren met fijngewreven vlokvoer, stofvoer en klein levend voer zoals artemia.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Herman Wunderink
Markus Bredehöft – Instagram

Bronnen

Malawiguru.de
Review of Copadichromis with the description of a new genus and six new species; Jay R. Stauffer and Adrianus F. Konings.
Onzemalawicichliden.eu

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Tribus

Geslacht

Soortnaam

verduyni

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Locaties

, , , , , , ,

Lengte Minimaal

11

Lengte Maximaal

14

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Copadichromis verduyni” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *