Copadichromis sp. Kawanga

Copadichromis sp. “Kawanga” is een nog onbeschreven soort. Ze worden maximaal zo’n 15 centimeter lang. Kenmerkend voor deze soort is de mogelijkheid om razendsnel van kleur te veranderen.

()

Copadichromis sp. Kawanga

Copadichromis sp. Kawanga is een nog onbeschreven soort. Er zijn meerdere geografische varianten die waarschijnlijk allemaal tot deze soort behoren. Je ziet dan ook namen voorbij komen die worden gevolgd door de locatie waar ze zijn gevangen.

In het Engels worden ze ook wel Copadichromis Kawanga Borleyi genoemd. Dit omdat de lichaamsvorm heel erg lijkt op die van Copadichromis borleyi.

Beschrijving

Copadichromis sp. “Kawanga” mannen groeien uit tot een totale lengte van zo’n 15 centimeter in het wild. De vrouwen blijven met hun 13 centimeter iets kleiner. Jonge dieren en de vrouwen hebben doorgaans 3 zwarte stippen op de flank. Ook de volwassen mannen laten deze stippen van tijd tot tijd zien.

De kleur van de vrouwen is zilverachtig bruin. De mannen kunnen compleet van kleur veranderen. De kop varieert van fluoriserend blauw tot bijna zwart. Op de flank lopen een aantal zwarte verticale banden. Daartussen is een licht gele tot donker gele kleur te zien.

Deze soort staat er om bekend om razendsnel zijn kleur te kunnen veranderen. De broedkleuren van de man veranderen dan in de kleuren van de vrouw met stippen of ze laten zelfs de zwarte stippen verdwijnen. Het enige wat dan nog opvalt is de creme kleur op de kop bij zowel de mannen als de vrouwen.

Deze soort is wat karakter betreft vrij kalm. Combineer ze dan ook met andere niet al te drukke of dominantie soorten.

Herkomst

Copadichromis komt alleen voor in het noorden van het Malawimeer. Ze bewonen daar het open water in de buurt van de overgangszone van rotsen naar open water.

Dieet

In het wild voedt Copadichromis sp. “Kawanga” zich met plankton in het open water. In het aquarium kun je ze voeren met granulaat, vlokvoer, levend- en diepvriesvoer. Het zijn carnivoren dus je kunt ze voeren met cyclops, artemia, mysis, witte- en zwarte mug en kleine of fijngehakte garnalen.

Het Aquarium

Het aquarium moet vrij ruim zijn voor deze open water bewoner. Ze hebben redelijk wat ruimte nodig om te kunnen zwemmen.

Richt het aquarium in met op de bodem (filter) zand. Verder zijn er wat rotsen nodig waartussen de vrouwen eventueel kunnen schuilen om aan de aandacht van de man te kunnen ontsnappen. Houdt in het midden veel ruimte vrij.

Onderling zijn mannen onverdraagzaam. In een aquarium kun je daarom slechts één man houden. Omdat de man met de vrouwen wil paren is het aan te raden om ze in een harem te houden. Bij voorkeur houdt je daarom één man met een drietal vrouwen. De man moet dan zijn aandacht en avances verdelen over de vrouwen waardoor ze af en toe wat rust kunnen krijgen.

Waterwaardes

De temperatuur van het water mag liggen tussen zo’n 22 en 26 graden Celsius. Bij een pH van zo’n 7.5 tot 8.5 voelt deze soort zich het beste thuis. De overige waterwaardes zijn niet heel belangrijk.

Kweek van Copadichromis sp. “Kawanga”

De kweek van Copadichromis sp. “Kawanga” verloopt zoals bij veel Malawi Cichliden. Het is een soort die redelijk makkelijk en vaak eieren afzet.

Als de man merkt dat een vrouwtje klaar is om eieren af te zetten, veranderd zijn kleur drastisch in zijn broedkleuren. Hij probeert de vrouw mee te lokken naar de plek in het zand waar hij wil afzetten. Met trillende bewegingen laat hij zijn flank aan de vrouw zien. Hij zet zijn vinnen wijd uit en toont zijn mooiste kleuren. Zodra de vrouw gereed is, gaat ze met hem mee naar de bodem.

Al om elkaar heen draaiend legt de vrouw een paar eieren in het zand. Ze draait zich om en neemt de eieren op in haar bek. De man draait met haar mee en laat wat sperma los. Hiermee worden de eieren in haar bek bevrucht. Nadat alle eieren zijn gelegt zit de taak van de man er op.

De vrouw broedt de eieren uit in haar muil. De eieren komen na een paar dagen uit maar de jonge visjes teren dan nog geruime tijd op hun eidooierzak. Ze groeien dan dus nog even door. Pas na zo’n 22 tot 24 dagen na het afzetten verlaten de jonge visjes de muil van hun moeder.

Kweek aquarium

Op zich is een kweek aquarium voor Copadichromis sp. “Kawanga” niet nodig. Ze planten zich ook gewoon voort in een aquarium met andere soorten.

Bij het loslaten van de jonge visjes, vormen ze veelal een lekkere snack voor de andere vissen. Als je met deze soort wil kweken, raden we een kweek aquarium aan. Dit kan een kleine aquarium van bijvoorbeeld 40 of 50 centimeter zijn. Richt dit in met op de bodem zand en een paar rotsen waartussen een muilbroedend vrouwtje kan schuilen.

Vang het muilbroedende vrouwtje uit na een dag of 18 broeden. Meestal houdt ze de jongen visjes wel in haar muil bij het uitvangen. Plaats haar nu in het kweek aquarium. Na dag 22 tot 24 zal ze daar de jonge visjes loslaten. Je hebt nu ruim de tijd om de moeder vis uit te vangen en terug te plaatsen in het grote aquarium. De eerste paar uur na het loslaten zal de jongen niet opeten.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Mark Thomas – Marks Fiskenarie

Referenties

Ad Konings – Malawi Cichliden in hun natuurlijke omgeving – 4e editie.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

sp. Kawanga

Herkomst

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

180

Lengte Minimaal

15

Lengte Maximaal

18

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16