Copadichromis borleyi – Red Kadango

Copadichromis Borleyi Red Kadango, een van de minst agressieve Malawi. Met zijn rode kleur een opvallende soort!

Copadichromis borleyi – Red Kadango

Copadichromis borleyi is in 1960 officieel beschreven door Iles. De naam Copadichromis is op te breken in twee delen. Kopadi is afkomstig uit het oud Grieks en betekent school (vissen). Chromis betekent kleur in het oud Grieks maar in deze context is het een verwijzing naar cichliden. Borleyi is ter ere van H. John H. Borley. Hij was de directeur van het Nyassaland Game Fish and Tsetse Control Department. Hij deed ook mee aan het onderzoek naar vissen in het Malawimeer van december 1938 tot juli 1939 samen met Ethelwynn Trewavas en Kate Ricardo.

In het Nederlands kom je vaak de naam Red Kadango tegen. Dit is een van de kleurslagen die je bij Copadichromis borleyi kunt vinden. De variant van Kadango wordt het meest aangeboden in de winkels.

Beschrijving

Copadichromis borleyi kan in het wild een lengte bereiken van zo’n 12 tot 15 centimeter. De maximale totale lengte is afhankelijk van de herkomst van de vis. In het aquarium worden ze overigens nog wat groter. Dit komt doordat we ze meer en krachtiger voer geven dan ze in het wild krijgen. In het aquarium kunnen de mannen zo’n 20 centimeter lang worden. De vrouwen blijven veelal wat kleiner met een maximale lengte van zo’n 16 centimeter.

Het is een prachtige vis om te zien met zijn blauwe kop en de rode kleur op zijn lichaam.

Herkomst

Komt in het gehele Malawimeer voor.

Copadichromis borleyi - Boadzulu Island - Man en Vrouw
Copadichromis borleyi – Boadzulu Island – Man en Vrouw

Inrichting

Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 1.50 meter. De bak inrichten met harde planten en voldoende stenen zodat er veel holen en schuilplaatsen ontstaan, zelf graven ze ook graag holen. Zorg ook voor veel vrije zwemruimte en ververs regelmatig het water, want ze zijn nogal gevoelig voor nitriet.

Water

Temperatuur: 24-26 graden.
PH: 8
GH: 12-16

Voeding

Als voedsel kan zowel levend voer als diepvriesvoer gegeven worden, zoals witte muggelarven, artemia, krill, garnalen en mosselen. Ook groenvoer zoals spirulina kan gegeven worden, ook cichlidensticks, granulaat en droogvoer.

Karakter

In het meer leeft deze vis in scholen in ondiep water boven steenpartijen. In het aquarium kan het mannetje het beste met meerdere vrouwtjes gehouden worden, want het is een flinke jager als hij wil paren, maar over het algemeen is het een rustige vis.

Kweek van de Copadichromis borleyi

De kweek van de Copadichromis borleyi is vrij makkelijk, er wordt een territorium gevormd boven een rotspartij, daar worden 20 tot 60 eitjes afgezet en bevrucht, en daarna door het vrouwtje in de bek genomen. Na ongeveer 3 weken worden de jongen losgelaten, het vrouwtje heeft dan nog enkele dagen broedzorg. De jongen kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën, opfokvoer of fijngewreven droogvoer.

Video

Auteurs

Coby – John de Lange

Copyright foto’s

Coby
Pete Barnes

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

borleyi

Synoniemen

Cyrtocara borleyi, Haplochromis borleyi

Nederlandse Namen

Red Kadango

Eerstbeschrijving

Thomas Derrick Iles

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Locaties

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

16

Lengte Maximaal

20

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Copadichromis borleyi – Red Kadango” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *