Congopanchax myersi – Kolibri Killi

Met een maximale lengte van zo’n 2,5 centimeter is Congopanchax myersi of Kolibri Killi een leuk klein visje voor het nano aquarium.

Congopanchax myersi – Kolibri Killi

Congopanchax myersi is in 1952 officieel beschreven door Poll. In het Nederlands worden ze ook wel Kolibri Killi genoemd (Hummingbird Killi in het Engels). Ze behoren tot de familie Procatopodidae.

Synoniemen: Aplocheilichthys myersi, Poropanchax myersi.

Beschrijving

Deze kleine soort kan een maximale totale lengte bereiken van zo’n 2,5 centimeter. Als ze zich op hun gemak voelen hebben ze een blauwe glans op hun flank. De ogen zijn blauw. De buik, anaal en staartvin zijn gelig van kleur.

Congopanchax myersi is een ietwat schuwe soort die het beste in een schooltje gehouden kan worden.

Biotoop

In eerste instantie dacht men dat deze soort alleen voorkwam rondom en in Malebo Pool. Tegenwoordig weet men dat Poropanchax myersi ook wat meer stroomop- en afwaarts voorkomt.

Ze bewonen daar de langzaam stromende delen van de rivier de Kongo en de kreekjes en riviertjes die hierin uitkomen. Ze houden zich voornamelijk op in ondiepe delen met veel planten.

Het vangen van deze kleine visjes is een opgave op zich. Ze zijn zo klein dat ze met normale netten niet gevangen kunnen worden.

Door vervuiling wordt het leefgebied van dit kleine visje ernstig bedreigd. Ze staan daarom ook op de IUCN Redlist.

Dieet

Het dieet van Congopanchax myersi bestaat voornamelijk uit levend voer. Je kunt ze dan ook voeren met bijvoorbeeld micro-aaltjes, azaijn-aaltjes, artemia. Zolang het maar klein genoeg is. Ook micro granulaat en verkruimeld droogvoer wordt gegeten.

Het aquarium

Door de geringe lengte van de Kolibri Killi kun je hem houden in een klein aquarium vanaf zo’n 40 centimeter. Richt het aquarium in met wat fijnbladige planten of bijvoorbeeld Javamos. Het water mag zacht en wat zuurder zijn met een pH van 5.5 tot zo’n 6.5. De temperatuur liever niet te hoog houden, een temperatuur tussen de 21 en 24 graden is prima.

De kweek van Congopanchax myersi

De mannen zijn continu bezig om de vrouwen over te halen eieren te leggen. Deze worden met kleverige filamenten bevestigd aan Javamos, hout of bijvoorbeeld een afzetmop. De eieren zijn heel gevoelig voor schommelingen in temperatuur, zuurstof en waterkwaliteit. Als je de jongen wil opkweken kun je de eieren verzamelen en apart van de ouders uit laten komen.

Plaats hiervoor de afzetmop of stukjes Javamos in een apart bakje. Gebruik voor het kweekbakje een verwarming en een luchtsteentje. De eieren komen na ongeveer zes tot twaalf dagen uit, afhankelijk van de temperatuur. Dit gebeurt om de een of andere reden altijd ’s nachts.

De eieren zijn zeer klein en hierdoor zijn de pas uitgekomen Kolibri Killis ook klein. Je kunt ze de eerste periode voeren met het kleinste levend voer (infusie) en vloeibare kant en klaar producten. Na twee weken kun je overstappen op microwormpjes en azijnaaltjes. Pas na drie tot vier weken zijn ze groot genoeg om vers uitgekomen artemia te eten. Ze groeien dus erg langzaam. Na drie maanden zijn ze rond de één centimeter lang. Na zes maanden zijn klaar om zichzelf weer voort te planten.

Conclusie

Congopanchax myersi is een leuk klein visje die geschikt is voor het kleinere aquarium. Zorg wel voor een juist ingericht aquarium om ze gezond te houden. In de winkel worden ze niet heel vaak aangeboden doordat ze op de rode lijst staan als zijnde bedreigd. Daarnaast is de kweek lastig en kent veel uitval. Commercieel daarom niet zo interessant om mee te kweken.

Video

Auteurs

John Stel – John de Lange

Copyright foto’s

John Stel

Referenties

Aquaforum.nl
Aqualog.de
Fishbase.org
IUCNRedlist.org
Waka.org

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Tribus

Geslacht

Soortnaam

myersi

Synoniemen

Aplocheilichthys myersi, Poropanchax myersi

Nederlandse Namen

Kolibri Killi

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

40

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

2

Lengte Maximaal

2.5

Temperatuur minimaal

21

Temperatuur maximaal

24

pH minimum

4.5

pH maximum

6.5

GH minimum

1

GH maximum

6

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Congopanchax myersi – Kolibri Killi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *