Congopanchax myersi – Kolibri Killi
Congopanchax myersi is in 1952 officieel beschreven door Poll. In het Nederlands worden ze ook wel Kolibri Killi genoemd (Hummingbird Killi in het Engels). Ze behoren tot de familie Procatopodidae.
Synoniemen: Aplocheilichthys myersi, Poropanchax myersi.
Beschrijving
Deze kleine soort kan een maximale totale lengte bereiken van zo’n 2,5 centimeter. Als ze zich op hun gemak voelen hebben ze een blauwe glans op hun flank. De ogen zijn blauw. De buik, anaal en staartvin zijn gelig van kleur.
Congopanchax myersi is een ietwat schuwe soort die het beste in een schooltje gehouden kan worden.
Biotoop
In eerste instantie dacht men dat deze soort alleen voorkwam rondom en in Malebo Pool. Tegenwoordig weet men dat Poropanchax myersi ook wat meer stroomop- en afwaarts voorkomt.
Ze bewonen daar de langzaam stromende delen van de rivier de Kongo en de kreekjes en riviertjes die hierin uitkomen. Ze houden zich voornamelijk op in ondiepe delen met veel planten.
Het vangen van deze kleine visjes is een opgave op zich. Ze zijn zo klein dat ze met normale netten niet gevangen kunnen worden.
Door vervuiling wordt het leefgebied van dit kleine visje ernstig bedreigd. Ze staan daarom ook op de IUCN Redlist.
Dieet
Het dieet van Congopanchax myersi bestaat voornamelijk uit levend voer. Je kunt ze dan ook voeren met bijvoorbeeld micro-aaltjes, azaijn-aaltjes, artemia. Zolang het maar klein genoeg is. Ook micro granulaat en verkruimeld droogvoer wordt gegeten.
Het aquarium
Door de geringe lengte van de Kolibri Killi kun je hem houden in een klein aquarium vanaf zo’n 40 centimeter. Richt het aquarium in met wat fijnbladige planten of bijvoorbeeld Javamos. Het water mag zacht en wat zuurder zijn met een pH van 5.5 tot zo’n 6.5. De temperatuur liever niet te hoog houden, een temperatuur tussen de 21 en 24 graden is prima.
De kweek van Congopanchax myersi
De mannen zijn continu bezig om de vrouwen over te halen eieren te leggen. Deze worden met kleverige filamenten bevestigd aan Javamos, hout of bijvoorbeeld een afzetmop. De eieren zijn heel gevoelig voor schommelingen in temperatuur, zuurstof en waterkwaliteit. Als je de jongen wil opkweken kun je de eieren verzamelen en apart van de ouders uit laten komen.
Plaats hiervoor de afzetmop of stukjes Javamos in een apart bakje. Gebruik voor het kweekbakje een verwarming en een luchtsteentje. De eieren komen na ongeveer zes tot twaalf dagen uit, afhankelijk van de temperatuur. Dit gebeurt om de een of andere reden altijd ’s nachts.
De eieren zijn zeer klein en hierdoor zijn de pas uitgekomen Kolibri Killis ook klein. Je kunt ze de eerste periode voeren met het kleinste levend voer (infusie) en vloeibare kant en klaar producten. Na twee weken kun je overstappen op microwormpjes en azijnaaltjes. Pas na drie tot vier weken zijn ze groot genoeg om vers uitgekomen artemia te eten. Ze groeien dus erg langzaam. Na drie maanden zijn ze rond de één centimeter lang. Na zes maanden zijn klaar om zichzelf weer voort te planten.
Conclusie
Congopanchax myersi is een leuk klein visje die geschikt is voor het kleinere aquarium. Zorg wel voor een juist ingericht aquarium om ze gezond te houden. In de winkel worden ze niet heel vaak aangeboden doordat ze op de rode lijst staan als zijnde bedreigd. Daarnaast is de kweek lastig en kent veel uitval. Commercieel daarom niet zo interessant om mee te kweken.
Video
Auteurs
John Stel – John de Lange
Copyright foto’s
John Stel
Referenties
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.