Trichogaster fasciata – Gestreepte Goerami
De meest bekende naam is Colisa fasciata maar na een herschrijving van de hele familie zijn alle Colisa verhuist naar de Trichogaster familie. Synoniemen zijn onder andere: Trichogaster fasciatus, Colisa fasciata, Colisa fasciatus, Polyacanthus fasciatus, Colisha fasciatus, Trichopodus colisa, Trichopodus bejeus, Trichopodus cotra, Colisa vulgaris, Colisa ponticeriana.
Herkomst
Birma, India, Pakistan, Nepal, Myanmar, Bangladesh.
Beschrijving
Lengte 10 cm. De Colisa fasciata heeft verticale strepen over zijn lichaam, een witachtige rand op zijn rugvin en en rode rand op zijn aarsvin.
Het Aquarium
Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 1 meter. De bak inrichten met dichte beplanting, drijfplanten en kienhout, zorg voor voldoende schuilplaatsen. Ze hebben ook veel zwemruimte nodig. Gebruik een donkere bodem, ze houden ook van gedempte verlichting.
Water
Temperatuur: 22-28 graden. De temperatuur van 26 tot 28 graden komt overeen met de warme zomermaanden waarin deze vissen overgaan tot het paren. In de natuur duurt deze periode niet langer dan een paar maanden. Tijdens deze warme periode zal de man continu schuimnesten willen bouwen en achter de vrouwen aan blijven jagen. Verlaag daarom buiten de zomermaanden de temperatuur zodat de vissen uit de kweek modus worden gehaald.
PH: 6,5-7
GH: 8-12
Dieet
Deze vissen zijn alleseters, zowel levend voer als diepvriesvoer, zoals zwarte muggelarven, watervlooien, cyclops, artemia ,en droogvoer. Ook groenvoer lusten ze graag.
Karakter
De mannetjes verdedigen een vrij groot territorium, dus een ruim aquarium is gewenst. Tegen vissen van dezelfde grootte zijn ze wel verdraagzaam, maar tegen kleinere visjes kunnen ze onverdraagzaam zijn. Labyrintvissen kunnen zuurstof opnemen aan het wateroppervlak via het labyrintorgaan.
Kweek
De kweek is redelijk eenvoudig, de mannetjes bouwen een groot slordig schuimnest. De temperatuur mag 28 graden zijn, tot zo´n 600 eitjes worden afgezet en bevrucht. Het mannetje bewaakt het schuimnest, het vrouwtje kan na de afzetting worden verwijderd. Na ongeveer 24 uur komen de jongen uit, als ze vrij zwemmen dan moet ook het mannetje worden verwijderd. De jongen kunnen opgekweekt worden met pas uitgekomen artemia-naupliën of fijn stofvoer.
Video
Auteur
Coby
Copyright foto’s
Ricardo Alkema