Clarias batrachus – Wandelende Meerval

Clarias batrachus (Wandelende Meerval) is een kieuwzak meerval die vooral bekend is omdat deze in staat zich over land te verplaatsen. De soort groeit zeer snel en wordt tot wel 100 cm lang (meestal 45-60) en vereisen robuuste medebewoners.

Clarias batrachus

Clarias batrachus is een kieuwzakmeerval die voorkomt in India, Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, Pakistan, Thailand, Vietnam, Laos, Cambodia, Myanmar, Singapore, Maleisië en Indonesië. Daarnaast is de vis in veel andere landen (waaronder de Verenigde Staten) uitgezet als voedselvis. De soort leeft in allerlei wateren, zoals meren, rivieren, sloten, beken, moerassen en rijstvelden. Vandaaruit trekt het ook overvloede gebieden in. Vaak is de soort te vinden in afgesloten plassen nadat er een overstroming is geweest. Kieuwzakmeervallen zijn toegerust om zich over land te verplaatsen richting andere wateren. De soort kan atmosferische lucht ademen en verplaatst zich over land met de borstvinnen. Clarias batrachus  kan tot 100 cm lang worden, echter de meesten bereiken 45-60 cm. Het zijn zeer snelle groeiers.

Aquarium

Het enige dat in het aquarium belangrijk is is voldoende bodemoppervlak en wat schuilplaatsen. De soort is erg bestendig en kan leven in allerlei waterwaarden. Ook is de soort ongevoelig voor het zuurstofgehalte. Medebewoners dienen niet te klein te zijn (2/3 van de lichaamslengte) anders lopen ze kans te worden gegeten. Clarius is makkelijke eter, al het gangbare voer wordt geaccepteerd. Voer niet teveel, aangezien de Clarias geen natuurlijke begrenzing kent.

Video

Auteur

P. de Pijper

Copyright foto’s

Yu-Chia Chang

Nonn Panitvong, siamensis.org

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Clarias batrachus – Wandelende Meerval” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *