Cichla kelberi

Cichla kelberi, een kleurrijke roofvis uit Zuidoost-Brazilië, is geliefd bij ervaren aquariumhouders. Vereist een groot aquarium en zorgvuldige verzorging.

Cichla kelberi

Cichla kelberi is pas in 2006 officieel beschreven door Kullander en Ferreira. De geslachtsnaam Cichla komt van het Griekse woord “kikhle,” wat een soort vis betekent. Het verwijst naar de cichlidenfamilie waartoe deze vissen behoren. De soortnaam ‘kelberi’ is ter ere van de visser Dieter Kelber die het geslacht Cichla heeft gepromoot als sportvis en die de auteurs heeft voorzien van informatie en foto’s van C. kelberi en C. piquiti.

Beschrijving

Cichla kelberi heeft een robuuste en langwerpige lichaamsvorm, typisch voor roofvissen. Ze hebben een grote mond met krachtige kaken, geschikt voor het vangen van prooien. De vinnen van Cichla kelberi zijn goed ontwikkeld. Volwassen exemplaren hebben kleine lichte vlekken op de buik- en anaalvinnen, evenals op de onderste lob van de staartvin.

Deze soort heeft een gouden kleur met zwarte verticale banden langs de zijkanten. Volwassen mannetjes kunnen een olijf-gouden kleur krijgen met een uitgesproken gele kleur op de wangen en kieuwdeksels, terwijl vrouwtjes tijdens de paartijd een lichtere gouden kleur vertonen.

Cichla kelberi kan een maximale lengte bereiken van ongeveer 45 cm in het wild, maar in aquaria worden ze meestal tussen de 30 en 40 cm lang.

Verschillen tussen de Sekses

Dominante of broedende mannetjes vertonen een olijf-gouden kleur met een uitgesproken gele kleur op de wangen en kieuwdeksels. Ze kunnen ook een donkere grijze nuchale bult ontwikkelen, wat hun status aangeeft. Vrouwtjes hebben tijdens de paartijd een lichtere gouden kleur en vertonen geen nuchale bult.

Verschillen tussen Juvenielen en Volwassenen

Jonge Cichla kelberi hebben een minder uitgesproken kleurpatroon en zijn over het algemeen kleiner. Ze vertonen nog niet de karakteristieke gele en gouden kleuren van de volwassenen. Volwassen exemplaren hebben een duidelijker kleurpatroon met gouden tinten en zwarte verticale banden. Ze hebben ook de kenmerkende lichte vlekken op de vinnen.

Gedrag en Temperament

Gedrag: Cichla kelberi is een solitaire vis die territoriaal is en niet graag indringers in zijn omgeving tolereert, vooral dieren met vergelijkbaar gedrag. Ze kunnen agressief zijn tegenover soortgenoten, maar zijn over het algemeen vreedzaam tegenover niet-territoriale dieren die geen potentiële prooi zijn.

Agressie: Ze zijn agressief en roofzuchtig, vooral tijdens het voeren. Alles wat in hun bek past, wordt met passie verzwolgen.

Levensduur

In het wild kunnen ze tot 12 jaar oud worden. In een goed onderhouden aquarium kunnen ze ook tot 12 jaar oud worden, mits de juiste omstandigheden worden nagebootst.

Cichla kelberi
Cichla kelberi

Biotoop

Cichla kelberi is een roofvis die van nature voorkomt in de Araguaia en Tocantins rivierbekkens in Brazilië. Deze vissen leven voornamelijk in rivieren en reservoirs. Ze zijn vaak te vinden in heldere en donkere wateren van Zuid-Amerikaanse rivieren en meren, maar niet in troebele wateren. Ze zijn ook geïntroduceerd in verschillende reservoirs in Zuidoost-Brazilië, zoals het Volta Grande Reservoir.

Natuurlijk Habitat

Het natuurlijke habitat van Cichla kelberi bestaat uit gebieden met weinig planten. Ze geven de voorkeur aan open wateren waar ze kunnen jagen op prooien. De bodem van hun habitat bestaat meestal uit zand en modder, wat geschikt is voor het graven van nesten tijdens de voortplanting.

Het klimaat in hun natuurlijke habitat is tropisch, met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van ongeveer 21°C en een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 1.400 mm. Er zijn twee typische seizoensperioden: een warme en regenachtige periode van oktober tot april, en een koudere, droge periode van mei tot september. In sommige gebieden waar Cichla kelberi voorkomt, zoals de bovenloop van de Paraná-rivier, kunnen er seizoensgebonden overstromingen zijn die invloed hebben op hun voortplantingsgedrag.

Natuurlijke Vijanden

In hun natuurlijke omgeving hebben Cichla kelberi weinig natuurlijke vijanden vanwege hun positie als toppredator. Dit maakt het moeilijk om hun populatiegroei te beheersen of uit te roeien wanneer ze in nieuwe omgevingen worden geïntroduceerd. Ze kunnen concurreren met andere roofvissen en hebben een hoge mate van kannibalisme, vooral tijdens de zomer en vroege herfst.

Dieet

In het wild is Cichla kelberi een opportunistische roofvis die een breed scala aan prooien consumeert. Hun dieet bestaat voornamelijk uit vis, dit is de belangrijkste voedselbron. Daarnaast eten ze ook insecten, amfibiën en andere kleine dieren die in hun omgeving beschikbaar zijn.

In een aquariumomgeving moet het dieet van Cichla kelberi zorgvuldig worden samengesteld om hun gezondheid en groei te bevorderen. Aanbevolen voedsel omvat levend voer zoals kleine vissen, garnalen en andere levende prooien. Dit helpt om hun natuurlijke jachtinstincten te stimuleren.

Diepvriesvoer zoals diepgevroren vis, garnalen, en andere zeevruchten. Dit is een handige en voedzame optie die vaak wordt gebruikt door aquariumhouders.

Pellets en voedselsticks speciaal ontworpen voor roofvissen kunnen ook worden gegeven. Dit type voer is vaak verrijkt met essentiële voedingsstoffen om een uitgebalanceerd dieet te garanderen.

Cichla kelberi tijdens het voeren
Cichla kelberi tijdens het voeren

Het aquarium

Een aquarium van minimaal 700 liter wordt aanbevolen voor volwassen Cichla kelberi. Voor optimale omstandigheden wordt een aquarium van 1600 liter aanbevolen, vooral als je meerdere exemplaren of andere grote vissen wilt houden.

Waterwaardes

De waterwaarden moeten zorgvuldig worden gecontroleerd. Houd de watertemperatuur tussen 25° C en 31° Celsius. De pH mag zuur tot bijna neutraal zijn met een pH van 5.0 tot 6.5

Inrichting van het Aquarium

Zand of grind wordt aanbevolen als substraat. Gebruik drijfhout, goed gewortelde planten, en rotsen om schuilplaatsen te creëren. Zorg voor voldoende zwemruimte.

Geschikte Medebewoners

Je kunt deze soort combineren met grote agressieve Zuid Amerikaanse cichliden, grote meervalsoorten, en zoetwaterroggen. Kleinere en ongewervelden worden als prooi gezien en zijn dus geen geschikte medebewoners.

Kweek van Cichla kelberi

De kweek van Cichla kelberi is niet eenvoudig. Het begint met het selecteren van een groep juveniele vissen van waaruit een koppel moet ontstaan. Zodra een kweek koppel is gevormd hebben ze een speciaal kweekaquarium nodig. De afleiding van andere vissoorten verstoort het paargedrag. Daarnaast eten andere grote vissen vaak de eieren voordat ze kunnen uitkomen.

Richt het aquarium in zonder substraat of ander decoratie. Plaats alleen een grote platte steen waarop ze de eieren kunnen leggen.

Zorg voor kristalhelder en schoon water met regelmatige grote waterverversingen. Als het paar klaar is om eieren af te zetten, poetsen ze de steen grondig schoon. Het koppel legt zo’n 2.000 tot 3.000 eieren. Slechts een klein deel hiervan zal bevrucht zijn.

Verwijder de eieren na het afzetten en plaats deze in een opkweek aquarium. Filter dit aquarium met alleen een sponsfilter. Dit filter zorgt er voor dat er een kleine beetje stroming is en zuigt de eenmaal uitgekomen kleine visjes niet op.

De eieren komen na zo’n 2,5 tot 3 dagen uit. Ze teren dan nog op hun eidooierzak. Na nog een dag of 6 a 7 kunnen ze vrij zwemmen. Voer ze vanaf dan met vers uitgekomen artemia naupliën. Ook nu is schoon water belangrijk. Hoevel afval af en ververs elke dag 10 tot 15% van het water.

Conclusie

Cichla kelberi is een uitdagende vis om te houden, voornamelijk geschikt voor ervaren aquariumhouders. Ze vereisen een groot aquarium, specifieke waterwaarden en een krachtig filtersysteem. Hun agressieve en territoriale aard maakt ze minder geschikt voor gemeenschappelijke aquaria. De kweek van deze soort vereist een speciaal kweekaquarium en een zorgvuldig dieet voor conditionering. Over het algemeen zijn ze fascinerende maar veeleisende vissen om te houden.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Ersin Ulas – ErsinUlas.com (originele website niet meer beschikbaar)
Ben Lee – Amiidae.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

kelberi

Eerstbeschrijving

Efrem Jorge Gondim Ferreira, Sven O. Kullander

Karakter

Sociaal Gedrag

,

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

300

Verzorging

Herkomst

Landen

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

30

Lengte Maximaal

45

Temperatuur minimaal

25

Temperatuur maximaal

31

pH minimum

5.0

pH maximum

6.5

GH minimum

4

GH maximum

10

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Cichla kelberi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *