Chrysiptera cyanea – Saffieren Duivels Juffer
Al in 1825 is Chrysiptera cyanea officieel beschreven door Quoy en Gaimard. De geslachtsnaam Chrysiptera is op te delen in twee oud Griekse woorden: ‘Chrysos’ betekent ‘gouden’ en ‘pteron’ betekent vin of vleugel. De soortnaam cyanea verwijst naar de lichtblauwe kleur cyaan.
In het Nederlands wordt hij op verschillende plekken anders genoemd: Saffieren Duivels Juffer, Saffieren Juffer of Saffieren Duivel.
Ook in de wetenschap is er al een aantal keer met de naam geschoven of is hij dubbel beschreven. Hierdoor is een hele lijst aan synoniemen ontstaan.
Deze soort is afkomstig uit de Pomacentridae familie ofwel de Juffers en Rifbaarzen. Deze grote familie omvat zo’n 29 geslachten en ronde de 385 soorten. Het zijn veelal kleurrijke taaie soorten die vaak in het aquarium gehouden kunnen worden. Leuk om te weten is dat ook de Anemoonvissen tot deze familie behoren.
Beschrijving
Met een minimale totale lengte van zo’n acht a negen centimeter heeft de Saffieren Duivels Juffer een ideale lengte voor het aquarium. De kleur van deze visjes is overwegend saffier blauw. Tel daarbij op dat het taaie, goed te houden visjes zijn en je snapt dat dit een van de meest verkochte soorten is.
Deze soort kent overigens twee kleur variaties. Bij de eerste hebben de volwassen mannen een geel/oranje staart. Bij de tweede variant is ook de staart blauw met een donkere rand.
Het verschil tussen de man en vrouw is voor de varianten verschillend. Bij de eerste variant hebben de mannen en gele staart en de vrouwen niet. Bij de tweede variant hebben de mannen een geheel blauwe staart en zijn de uiteinden van de ongepaarde vinnen (rug-, anaal- en staartvin) van de vrouwen doorzichtig. Vrouwen en juvenielen hebben een zwarte vlek achter op de rugvin. Deze vlek verdwijnt als mannen volwassen worden. De variant met de gele staart lijkt overigens veel op Chrysiptera parasema. Bij deze soorten hebben ook de vrouwen een gele staart.
Auteur
John de Lange
Copyright foto