Chromobotia macracanthus – Clown Botia
De Clownbotia kan een lengte bereiken van zo’n 20 tot 30 centimeter. Deze grappig uitziende beestjes zijn oranje gekleurd met zwarte banden rondom, grote ronde ogen en 3 á 6 paar baardharen waarmee ze de bodem afzoeken naar voedsel. Ze hebben een langwerpig lichaam en een spitse, lange snuit.
Synoniemen: Cobitis macracanthus, Botia macracantha, Botia macracanthus, Botia macrocanthus.
Onder de ogen hebben ze een doorn zitten die ze bij gevaar rechtop zetten. Let op, deze kan bij het uitvangen blijven steken in het netje, verwijder ze dan heel voorzichtig. De doorn is scherp en kan kleine wondjes veroorzaken, zeker als de vis wat spartelt.
Het Aquarium
Doorgaans worden Clown Botia’s verkocht als het nog kleine schattige fel gekleurde visjes zijn van een centimeter of vijf. Het is echter een scholenvis die zich in een groep veel beter voelt dan alleen. Ze kunnen een lengte bereiken van zo’n 20 tot 30 centimeter….dit is wel onder de voorwaarde dat ze op de juiste manier worden gehouden. Je hebt dan ook een aquarium nodig met een minimale lengte van 200 centimeter.
Richt het aquarium in met beplanting, een zandbodem en voldoende schuilplaatsen. Je kunt hiervoor kienhout, stenen, bloempotjes of halve kokosnoten gebruiken. De Chromobotia macracanthus houdt er van om zich af en toe te verstoppen. Ze houden ook van veel stroming, extra powerheads om het water flink in beweging te krijgen worden zeker gewaardeerd.
Herkomst
Sumatra, Borneo, Zuid-Oost-Azië. De Clownbotia bewoont hier de rivieren in zeer grote groepen tot wel enkele duizenden Botia’s bij elkaar.
Synoniemen
Cobitis macracanthus; Botia macracanthus, Clown Botia, Botia macracantha
Water
Temperatuur: 23-27 graden.
PH: 6-7,5
GH: 5-13
Dieet
Clownbotia’s zijn echte alleseters, ze schrapen graag alg af, eten muggenlarven, watervlooien, tubifex, droogvoer of voedertabletten. Zorg voor voldoende afwisseling om ze gezond te houden.
Karakter
De Clownbotia is een scholenvis en een territoriumvormer, ze hebben ieder hun eigen schuilplaatsje nodig. We raden aan om ze met minimaal 8 stuks in het aquarium te houden, anders zoeken ze onderling ruzie. Soms heb je kans dat je ze dagenlang niet ziet en dan opeens weer opduiken.
Clownbotia’s hebben veel ruimte nodig, dus zeker niet in te kleine aquariums houden. Je kunt ze samenhouden met vissen uit de middelste en bovenste waterlagen, aangezien de clownbotia een bodembewoner is. Gehouden in een groep van minimaal 8 dieren laten ze over het algemeen zelfs de kleinere vissen met rust. Als het aquarium groot genoeg is kunnen andere soorten zelfs kweken zonder dat ze lastig worden gevallen door de Clownbotia.
Een school Clownbotia’s heeft een rangorde, doorgaans aangevoerd door een vrouw. Van tijd tot tijd zullen er wat schermutselingen optreden om de rangorde te bevestigen. Hierbij kunnen de dieren wat krassen oplopen maar bij gezonde dieren zijn deze redelijk snel weer verdwenen. Tijdens deze schermutselingen kan de kleur van de Chromobotia macracanthus behoorlijk veranderen, maar geen zorgen, zodra de rust is weergekeerd komt zijn oude kleur al snel weer terug.
Ook de Clown botia doet af en toe de Botia dans. Hierbij zwemmen de botia’s van boven naar beneden en weer terug over en door elkaar heen. Dit gedrag kan een hele tijd doorgaan. Vooral bij groepen die net in een nieuwe omgeving zijn geplaatst zie je dit gedrag vaak gedurende de eerste paar dagen.
Soms vindt je een Clownbotia in een nogal vreemde houding bewegingloos terug in het aquarium, onderste boven, op zijn zij of iets dergelijks. Geen reden voor paniek, de botia’s slapen soms op deze manier, doorgaans onder een stuk decor of in een grot eigenlijk overal waar het maar iets donkerder is. Het zijn namelijk overwegend nacht/schemer dieren. Als je ze wat vaker actief wil zien dan kun je overwegen om bijvoorbeeld de verlichting wat eerder uit te laten gaan en een uurtje een strip blauwe leds te laten branden. Doorgaans komt dan de hele groep aardig in beweging.
Kweek van de Clownbotia
Over nakweek van de Clown Botia is niets bekend. Ze worden in grote aantallen uit Zuid Oost-Azië geïmporteerd en zouden dus altijd wildvang dieren zijn.
Vervoer
Bij het vangen en vervoeren van de Chromobotia macracanthus – Clown Botia even opletten. Net onder hun oog zit een stekel die ze opzetten bij gevaar. Deze stekel kan makkelijk verstrikt raken in het netje. Bij het losmaken van deze stekel kun je de vis beschadigen. Bij het vervoeren van de Clownbotia ook dubbele plasticzakken gebruiken. De stekel prikt makkelijk door een plasticzak heen waardoor je water verliest.
Lees ook: Een introductie in het houden van Botia
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Mark Duffill
Hristo Hristov