Chromis vanderbilti – Vanderbilt Juffer
Chromis vanderbilti is in 1941 officieel beschreven door Fowler. De soortnaam vanderbilti is een verwijzing naar de ontdekker van deze soort George Washington Vanderbilt III. De geslachtsnaam Chromis is afgeleid van het oud Grieks en betekend Vis of Baars. In het Nederlands worden ze ook wel Vanderbilt Juffer genoemd.
Deze soort behoort tot de familie Pomacentridae. Deze familie kent zo’n 29 geslachten en 285 soorten. Het geslacht Chromis omvat bijna 100 soorten en is daarmee het grootste geslacht binnen de familie. De Pomacentridae familie omvat onder andere de Anemoonvissen en Juffers of Rifbaarzen.
Beschrijving
Chromis vanderbilti is een zeer fraaie kleine Juffer. Ze worden maximaal zo’n zes centimeter lang. De boven en onderzijde van de vis zijn lichtblauw wat op de flank vervaagt in geel. Op dit geel laten ze een paar rijen blauwe stippen zien. De rugvin heeft een gele band. De anaalvin is diep blauw, bijna tegen zwart aan. De staartvin is aan de onderzijde afgezet met een zwarte band en aan de bovenzijde met een gele band. Net onder en achteraan de rugvin is een heel klein gouden stipje te zien.
Deze soort lijkt heel erg op Chromis nigrura en Chromis lineata. Die missen echter de gouden stip en de staartvin is zowel boven als beneden afgezet met een zwarte streep. In de handel worden Chromis nigrura wel verkocht onder de naam Chromis vanderbilti, hierdoor zijn op internet voornamelijk video’s te vinden onder de onjuiste naam.
Biotoop
Het leefgebied van Chromis vanderbilti loopt vanaf Taiwan en de Izu Eilanden bij Japan, langs Indonesië naar beneden naar Rowley Shoals in Australië. Vanaf Rowley Shoals komen ze langs het noorden van Australië voor tot en met het Groot Barrière Rif. Meer naar het oosten strekt het zich uit over de Stille Oceaan van Hawaii tot aan de Pitcairn Eilanden.
De Vanderbilt Juffer wordt doorgaans in scholen gevonden boven riffen op dieptes van twee tot twintig meter. Ze zorgen er altijd voor dat ze redelijk in de buurt blijven van het rif zodat ze zich bij dreigend gevaar kunnen terugtrekken tussen het koraal of rotsen.
Dieet
In het wild voedt Chromis vanderbilti zich met Zoöplankton met een voorkeur voor copepods. Boven het rif komt zoöplankton veelvuldig voor. Ook kleine beetjes algen worden gegeten.
In het aquarium kun je ze voeren met copepods, artemia, klein of fijngehakt voer zoals mysis, visvlees, garnalen, mosselen, bosmiden, cyclops etc. Je kunt ze ook vlokvoer geven. Zorg er in ieder geval voor dat ze ook wat plantaardig voer krijgen. Denk daarbij aan vlokken met wat plantaardige kost of spirulina vlokken.
Het Aquarium
De Vanderbilt Juffer is een echte scholenvis en moet dan ook in een groep gehouden worden. Denk hierbij aan minimaal een groepje van vijf maar meer is beter. Als de vissen in een te kleine groep worden gehouden dan kunnen ze hun aandacht en agressie niet verdelen. Vaak resulteert dat in de dood van de zwakste in de groep, net zolang tot er maar één over is. Andere soorten laten ze doorgaans geheel met rust. Deze soort wordt niet heel groot dus let op dat je ze niet combineert met te grote soorten die vis eten.
Een groepje van vijf kan worden gehouden in een aquarium vanaf 250 liter. Ze hebben een rif nodig waartussen ze kunnen schuilen bij gevaar. Ze zwemmen overdag echter boven en voor het rif, veel open zwemruimte is dus zeker nodig.
Het is een sterke soort die ook geschikt is voor beginners. In het rifaquarium laten ze koralen en ongewervelden geheel met rust. Ze zijn dus reefsafe!
Springen
Let op! Chromis vanderbilti is een wat verlegen soort die makkelijk schrikt. Vaak schieten ze dan richting het rif of koraal om te schuilen. Ze kunnen echter ook boven het water uitspringen. Zorg er dan ook voor dat het aquarium goed is afgedekt met een deksel of net.
Kweek van Chromis vanderbilti
Voor zover ik heb terug kunnen vinden wordt Chromis vanderbilti niet in gevangenschap gekweekt.
Om zich voort te planten vormen ze een koppel. Hiervoor voeren ze een paringsdans uit waarbij ze met snelle bewegingen elkaar aantrekken. De man wordt tijdens deze periode een paar slagen donkerder. Het afzetten van de eieren vindt plaats tegen zonsondergang.
De eieren worden aan een schoongepoetst stukje rots vastgeplakt. De eieren worden door de man bewaakt en bewaaierd. Nadat de jonge visjes zijn uitgekomen moeten ze voor zichzelf zorgen.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
John de Lange
Referenties
Wikipedia
Fishbase.org
Saltcorner.com
Aquariumdomain.com
Reeflifesurvey.com
Cairns Marine