Chromis nigrura – Zwartstaart Chromis

Chromis nigrura of Zwartstaart Chromis is een klein blijvende soort, maximaal 6 centimeter. Deze soort leeft in een groep en is geheel reefsafe.

Chromis nigrura – Zwartstaart Chromis

Chromis nigrura is in 1960 officieel beschreven door de Zuid Afrikaanse ichthyoloog Smith. In het Nederlands worden ze ook wel Zwartstaart Chromis genoemd.

De geslachtsnaam Chromis is afgeleid van het oud Grieks en betekend Vis of Baars.

Deze soort behoort tot de familie Pomacentridae. Deze familie kent zo’n 29 geslachten en 285 soorten. Het geslacht Chromis omvat bijna 100 soorten en is daarmee het grootste geslacht binnen de familie. De Pomacentridae familie omvat onder andere de Anemoonvissen en Juffers of Rifbaarzen.

Beschrijving

Chromis nigrura is een zeer fraaie kleine Juffer. Ze worden maximaal zo’n zes centimeter lang. De boven en onderzijde van de vis zijn lichtblauw wat op de flank vervaagt in geel. Op dit geel laten ze een paar rijen blauwe stippen zien. De rugvin heeft een gele band. De anaalvin is diep blauw, bijna tegen zwart aan. De staartvin is aan de onderzijde en bovenzijde afgezet met een zwarte band.

Deze soort lijkt heel erg op Chromis vanderbilti en Chromis lineata. Alleen de staart is anders, Chromis nigrura heeft op de staartvin twee zwarte banden aan de boven- en onderkant. Bij Chromis vanderbilti is de bovenste rand geel, deze soort heeft ook een heel klein gouden stipje onder het achterste deel van de rugvin.

Biotoop

Het leefgebied van de Zwartstaart Chromis omvat de Indische Oceaan. Ze komen veelvuldig voor langs de oost kust van Afrika tot aan Sri Lanka en de Malediven. Ook rondom de Cocoseilanden en Christmas Island zijn ze te vinden. Ze komen doorgaans voor in schooltjes van 10 tot 15 exemplaren. Grotere scholen tot zo’n 30 stuks komen wat minder vaak voor.

Chromis nigrura wordt doorgaans in scholen gevonden boven riffen op dieptes van twee tot dertig meter. Ze zorgen er altijd voor dat ze redelijk in de buurt blijven van het rif zodat ze zich bij dreigend gevaar kunnen terugtrekken tussen het koraal of rotsen.

Dieet

In het wild voedt Chromis nigrura zich met Zoöplankton met een voorkeur voor copepods. Boven het rif komt zoöplankton veelvuldig voor. Ook kleine beetjes algen worden gegeten.

In het aquarium kun je ze voeren met copepods, artemia, klein of fijngehakt voer zoals mysis, visvlees, garnalen, mosselen, bosmiden, cyclops etc. Je kunt ze ook vlokvoer geven. Zorg er in ieder geval voor dat ze ook wat plantaardig voer krijgen. Denk daarbij aan vlokken met wat plantaardige kost of spirulina vlokken.

Het Aquarium

De Zwartstaart Chromis is een echte scholenvis en moet dan ook in een groep gehouden worden. Denk hierbij aan minimaal een groepje van vijf maar meer is beter. Als de vissen in een te kleine groep worden gehouden dan kunnen ze hun aandacht en agressie niet verdelen. Vaak resulteert dat in de dood van de zwakste in de groep, net zolang tot er maar één over is. Andere soorten laten ze doorgaans geheel met rust. Deze soort wordt niet heel groot dus let op dat je ze niet combineert met te grote soorten die vis eten.

Een groepje van vijf kan worden gehouden in een aquarium vanaf 250 liter. Ze hebben een rif nodig waartussen ze kunnen schuilen bij gevaar. Ze zwemmen overdag echter boven en voor het rif, veel open zwemruimte is dus zeker nodig.

Het is een sterke soort die ook geschikt is voor beginners. In het rifaquarium laten ze koralen en ongewervelden geheel met rust. Ze zijn dus reefsafe!

Springen

Let op! Chromis nigrura is een wat verlegen soort die makkelijk schrikt. Vaak schieten ze dan richting het rif of koraal om te schuilen. Ze kunnen echter ook boven het water uitspringen. Zorg er dan ook voor dat het aquarium goed is afgedekt met een deksel of net.

Kweek van Chromis nigrura

Voor zover ik heb terug kunnen vinden wordt Chromis nigrura niet in gevangenschap gekweekt.

Om zich voort te planten vormen ze een koppel. Hiervoor voeren ze een paringsdans uit waarbij ze met snelle bewegingen elkaar aantrekken. De man wordt tijdens deze periode een paar slagen donkerder. Het afzetten van de eieren vindt plaats tegen zonsondergang.

De eieren worden aan een schoongepoetst stukje rots vastgeplakt. De eieren worden door de man bewaakt en bewaaierd. Nadat de jonge visjes zijn uitgekomen moeten ze voor zichzelf zorgen.

Copyright foto’s

John de Lange
Francois Libert (Zsispeo) – CC BY-NC-SA 2.0

Referenties

Arts of Living Australia
ReeflifeSurvey
Whatsthatfish.com
Fishbase
Seaunseen.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

nigrura

Nederlandse Namen

Zwartstaart Chromis

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Minimale inhoud in liter

250

Reefsafe

Zone

Verzorging

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

4

Lengte Maximaal

6

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

8.1

pH maximum

8.4

Zoutgehalte minimaal

1022

Zoutgehalte maximaal

1025

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chromis nigrura – Zwartstaart Chromis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *