Chromidotilapia guntheri

Chromidotilapia guntheri, een leuke cichlide uit oostelijk afrika. Makkelijk te houden en kweken.

Chromidotilapia guntheri

De Chromidotilapia guntheri kan een lengte bereiken van zo’n  12-16 centimeter. Van deze soort zijn verschillende populaties die ook verschillende lengtes kunnen bereiken. Ze hebben een lange snuit en de ogen hoog in de kop. De mannetjes hebben langgerekte vinpunten, de rugvin heeft een rode rand, bij het vrouwtje is dat een zwart-witte rand. De buikvinnen van het mannetje zijn lila tot roze. De naam verwijst naar de ontdekker Guenther. Vergelijkbare soorten zijn de Chromidotilapia finleyi en de Chromidotilapia batesii.

Er zijn heel wat synoniemen voor deze soort: Pelmatochromis belladorsalis, Hemichromis guntheri, Chromidotilapia guntheri guntheri, Chromidotilapia guentheri, Chromidotilapia guentheri guentheri, Hemichromis guentheri, Pelmatochromis guentheri, Hemichromis voltae, Hemichromis tersquamatus, Pelmatochromis pellegrini, Pelmatochromis boulengeri, Pelmatochromis loennbergi, Chromidotilapia guntheri loennbergi, Chromidotilapia loennbergi, Chromidotilapia guentheri loennbergi, Chromidotilapia guntheri loennbergii, Chromidotilapia bosumtwensis, Pelmatochromis kingsleyae, Pelmatochromis longirostris.

Herkomst

De Chromidotilapia guntheri komt voor in een zeer uitgestrekt gebied in de rivieren van Kameroen, Ivoorkust, Ghana, Liberia, Mali, Togo, Nigeria, Burkina Faso en Benin. Door deze grote verspreiding zijn de waterwaardes waar deze taaie vis wordt gevonden zeer uiteenlopend van een pH 6.0 tot 8.0. Deze soort wordt gevonden in verschillende soorten water: van kleine kreekjes tot grote rivieren, van zeer helder water tot zeer donker water.

Dieet

De guntheri leeft van kleine voedseldeeltjes die hij uit het zand zeeft. In het aquarium doet hij het goed op een gevarieerd dieet. Ze hebben wel de voorkeur voor levend of diepvries voer zoals artemia, krill, mysis. Af en toe spirulina vlokken voor de hoognodige plantaardige kost is wel aan te bevelen. De vrouwen zijn te herkennen aan de zwarte vlekken in de rugvin en de zwarte streep op de buikvinnen, bij de mannen ontbreken deze geheel. Ook heeft de vrouw een lichte rode kleuring op de flank.

Karakter

Het zijn vredelievende vissen tegen andere vissoorten, tegen eigen soortgenoten zijn ze behoorlijk agressief, het is aan te raden maar 1 koppel hiervan te houden, anders worden ze de dood ingejaagd. Het zijn territoriumverdedigers die je beter niet met andere cichliden kunt samenhouden, wel met bijvoorbeeld Kongozalmen, Synodontissen of Mesvissen. Bij te fel licht kunnen ze zelfs erg schuw zijn. Ze zwemmen in de onderste en middelste waterlagen.

Kweek van de Chromidotilapia guntheri

Bij het afzetten lijkt het alsof deze soort zich gedraagt als een substraat broeder. Echter, zodra alle eieren zijn afgezet en bevrucht, neemt het mannetje de eieren in zijn bek om uit te broeden. Na een dag of 8 tot 10 broeden worden de jongen los gelaten. Nog geruime tijd kunnen de jongen hun toevlucht zoeken in de veilige bek van hun ouders voor bescherming. De ouders beschermen de jongen nog geruime tijd, sommigen soms wel 2 maanden lang. Meteen na het loslaten kunnen de jongen gevoerd worden met artemia naupliën en stofvoer. Deze soort is relatief makkelijk te kweken en stelt weinig eisen aan het water, zacht of hard maakt niet veel uit. De nesten zijn vrij groot, ze produceren zo’n 100 tot 200 jongen.

De Chromidotilapia guntheri kunnen onderling wat agressie vertonen maar laten andere soorten doorgaans met rust. Wel is een aquarium van minimaal 150 centimeter aan te bevelen gezien het formaat van deze vissen.

Video

Auteur

Coby – J. de Lange

Copyright foto’s

Gerry Verrier

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

guntheri

Synoniemen

Chromidotilapia bosumtwensis, Chromidotilapia guntheri guntheri, Chromidotilapia guntheri loennbergi, Chromidotilapia loennbergi, Hemichromis guntheri, Hemichromis tersquamatus, Hemichromis voltae, Pelmatochromis belladorsalis, Pelmatochromis boulengeri, Pelmatochromis loennbergi, Pelmatochromis pellegrini

Eerstbeschrijving

Henri Émile Sauvage

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , , , , , , , , ,

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

15

Lengte Maximaal

18

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

GH minimum

5

GH maximum

19

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chromidotilapia guntheri” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *