Chindongo saulosi

Chindongo saulosi, een juweelte van een malawi cichlide, wie kan vermoeden dat zo’n blauw gestreept mannetje bij zo’n gele vrouw hoort?

Chindongo saulosi

Chindongo saulosi is een dwerg cichlide uit het Malawi meer en is in 1989 bij toeval ontdekt tijdens een expeditie van Ad Konings. Bij een duik bij het Taiwan Reef moest hij even wachten om zijn oren te klaren toen hij in de sterke stroming rond het rif een grote groep fel gele visjes zag zwemmen.

De soort is door Konings vernoemd naar Saulos Mwale, hoofd van het duikteam van Stuart Grant, die als eerste erin slaagde de Chindongo saulosi naar boven te brengen, ondanks de sterke stroming. Waarschijnlijk is dit de Malawi cichlide met het kleinste verspreidingsgebied, hij komt alleen voor op Taiwan Reef. De familienaam Chindongo is de lokale benaming voor kleine rotsbewonende vissen.

Stuart Grant had direct in de gaten dat dit een zeer gewilde soort zou zijn. Om te voorkomen dat hijzelf met lege handen achter zou blijven en de Europese kwekers met slechts een paar wildvang dieren de nakweek voor veel geld zouden verkopen, heeft hij geprobeerd de Chindongo saulosi massaal na te kweken. Dit is hem slechts gedeeltelijk gelukt. Hoe stom het ook mag klinken, kweken in Malawi zelf is nog niet zo heel eenvoudig. Elektriciteit is schaars en duur en ’s nachts wordt het vaak te koud om de kweekbassins op temperatuur te houden. Op winderige dagen is het water te troebel om continue uit het meer te pompen, dus dat is ook geen optie. Uiteindelijk heeft hij wel grotere aantallen verscheept maar niet in de hoeveelheden die waren gehoopt.

Doordat het onderzoek naar de soort verdeling binnen de Malawi cichliden even op zich heeft laten wachten is hij in eerste instantie toegewezen aan het geslacht Pseudotropheus: Pseudotropheus saulosi. Na een grote herbeschrijving is de opdeling van dit geslacht begonnen en zijn ze toegewezen aan het geslacht Chindongo.

Beschrijving

Alle Chindongo saulosi krijgen eerst de kleur van de vrouwen, dat wil zeggen geel. Eenmaal geslachtsrijp kleuren de dominante mannen langzaam om. Ze krijgen daarbij een lichtblauwe grondkleur met daarop donkerblauwe tot zwarte verticale strepen.

Dit is een relatief rustige Mbuna die niet al te agressief is. De mannen zullen wel een plek verdedigen als er vrouwen zijn om mee te paren maar verder laten ze andere soorten vrijwel met rust. De Chindongo saulosi is heel goed te houden in een groep, zorg er wel voor dat je meer vrouwen dan mannen hebt.

Biotoop

In het wild komt de Chindongo saulosi voor op een diepte van 7 tot 15 meter. De vrouwen en mannen zonder eigen territorium vormen scholen gele visjes van soms wel 50 exemplaren of meer, grazend tussen de algen. Alleen de mannen met een eigen territorium kleuren volledig blauw. Naar verhouding zijn er slechts een paar volledig gekleurde mannen per school. De blauwe kleur geeft aan dat hij een goede paaiplaats heeft weten te bemachtigen. Het mannetje zal waarschijnlijk dit territorium niet meer verlaten. Doorgaans is dit territorium gelegen rond een rotsblok en meet zo’n 2 bij 2 meter.

Kweek van de Chindongo saulosi

Net als bijna alle Malawi cichliden, broed het vrouwtje de eieren uit in het bek. De nesten zijn niet groot, maximaal 20 eieren maar 10 tot 15 eieren komt vaker voor. Na 13 tot 18 dagen broeden spuugt de vrouw de jongen uit waarna ze voor zichzelf moeten zorgen. De Chindongo saulosi is een echte herbivoor, dus een vegetarisch dieet houdt ze gezond. Af ten toe wat mysis, krill of artemia kan geen kwaad.

Conclusie

De Chindongo saulosi wordt door zijn maximale grootte van 8 tot 10 centimeter gerekend tot de dwergcichliden. De mannen reageren echter wel zeer agressief tegen andere blauw gestreepte vissen; ook al zijn ze groter. Deze combinatie kun je dan ook beter vermijden. Door de combinatie van een blauwe man met een gele vrouw is dit echt een blikvanger in je aquarium!

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Kevin Bauman
Stanisław Gajaszek

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

saulosi

Synoniemen

Pseudotropheus saulosi

Eerstbeschrijving

Ad Konings

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

9

Lengte Maximaal

10

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chindongo saulosi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *