Chindongo bellicosus

Chindongo bellicosus is een redelijk agressieve Mbuna Malawi Cichlide. Ze worden zo’n 12 cm lang maar beschermen hun algentuin zeer fel tegen andere vissen.

Chindongo bellicosus

Chindongo bellicosus is in 2016 beschreven door Li, Konings en Stauffer. De naam bellicosus is afkomstig uit het Latijn en betekent oorlogszuchtig of dol oorlog. Een verwijzing naar het agressieve karakter van deze soort. De geslachtsnaam Chindongo is de lokale naam in Malawi voor “kleine, rotsbewonende cichliden”.

De soort was al wat langer bekend onder een aantal tijdelijke namen:

  • Pseudotropheus elongatus ‘aggressive’, Ribbink et al. 1983
  • Pseudotropheus elongatus ‘slab’, Ribbink et al. 1983
  • Pseudotropheus sp. ‘elongatus aggressive’, Konings 2007
  • Pseudotropheus sp. ‘elongatus slab’, Konings 2007

Beschrijving

In het wild worden de mannen van Chindongo bellicosus maximaal zo’n 12 centimeter lang. De vrouwen blijven wat kleiner, rond de 10 centimeter en hebben ook wat kortere vinnen. De vorm van deze soort is behoorlijk langgerekt. Vandaar ook de tijdelijke naam “elongatus”.  Ze zijn nog langgerekter van vorm dan de bekende Chindongo elongatus “Chewere”

De mannen hebben een diepe blauwe kleur op de flank wat doorloopt in de staartvin. Jonge exemplaren hebben op de kop donkere strepen met daartussen de blauwe kleur. Naarmate ze ouder worden, verdwijnen de strepen op de kop en wordt deze donker, soms bijna zwart. Het voorste deel van de flank laat een paar donkere verticale strepen zien, deze ontbreken op de achterste helft. Ze hebben geen horizontale streep.

De vrouwen zijn veel minder kleurrijk dan de mannen. Het zwart blijft wat meer grijs tot donker grijs en het blauw is lang niet zo fel als bij de man. Zelfs de dominante vrouwen halen lang de kleur niet van die van de mannelijke Chindongo bellicosus.

Chindongo bellicosus - Zimbawe Rock
Chindongo bellicosus – Zimbawe Rock

Biotoop

Je kunt Chindongo bellicosus vinden in het zuidwesten van het Malawimeer. Ze leven rond het Nankumba schiereiland van Tsano Rock tot aan Mumbo Island.

Ze bewonen hier de rotsen waar ze een territorium verdedigen. Dit doen ze om hun voedsel te verdedigen, de zogenaamde algentuinen.

Dieet

Het dieet van Chindongo bellicosus bestaat voornamelijk uit diatomeeën en cyanobacteriën die ze met hun tanden uit de Aufwuchs (algenstrengen) schrapen. De tanden van Chindongo zijn aangepast om onder een hoek van 30 tot 60 graden de lange algenstrengen door te kammen.

De reden dat Chindongo zo fel andere soorten verjagen ligt ook verborgen in hun dieet. Ze hebben lange algenstrengen nodig en beschermen daarom ook hun voedselbron de aufwuchs. Chindongo bellicosus is dus een echte herbivoor en mag eigenlijk geen vleesachtig voer krijgen. Voer ze in het aquarium dus met spirulinavlokken en granulaat voor herbivoren en niet met diepvries of levend voer.

Het Aquarium

Richt het aquarium in met op de bodem (filter) zand. Plaats rotsen zodat hiertussen wat kieren, spleten en holen ontstaan. In het aquarium kun je slechts één man houden met twee of meerdere vrouwen. Zorg er wel voor dat het een ruim aquarium is van minimaal 150 centimeter lengte. Deze soort kan behoorlijk agressief zijn tegen soortgenoten maar ook tegen andere algenetende soorten. Hou ze dan ook alleen samen met andere robuuste Mbuna soorten om slachtoffers te voorkomen.

Chindongo bellicosus kweek

Een mannetje probeert vrouwen naar zijn territorium te lokken door zijn flank te tonen en de vinnen wijd uit te spreiden. Zijn kleuren zijn nu op zijn felst. Met trillende bewegingen zwemt hij voor de neus van de vrouw en verleid haar om mee te gaan. Als om elkaar heen draaiend legt de vrouw de eieren in het zand. De man draait mee en bevrucht de eieren waarna de vrouw de eieren opneemt in haar muil.

Na een paar dagen komen de eieren in haar muil uit. Ze blijven dan nog geruime tijd in haar muil verder groeien. Ongeveer drie weken na het afzetten worden de jonge Chindongo bellicosus uitgespuugd en moeten voor zichzelf zorgen.

Opgroeien van de jongen

In een gemengd aquarium met volwassen vissen maken de meeste jonge visjes geen schijn van kans en eindigen al snel als voer. Als je meer jonge Chindongo bellicosus wil opkweken kun je de vrouw na een dag of 18 uitvangen en in een speciaal kweekaquarium onderbrengen. Een aquarium van 50 cm is al voldoende. Richt deze in met wat zand op de bodem en wat schuilplaatsen voor de vrouw. Na het uitspugen van de jonge visjes, eet ze deze niet direct op. Je hebt tijd genoeg om de vrouw weer terug te plaatsen in het showaquarium. Je kunt de jonge Chindongo bellicosus voeren met fijngewreven vlokken en spirulina.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Mark Thomas – Marks Fiskenarie
Pete Barnes

Referenties

A Revision of the Pseudotropheus elongatus species group (Teleostei: Cichlidae)
With Description of a New Genus and Seven New Species – DOI.
Fishbase.se
Cichlidae.com
Malawi.si

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Soortnaam

bellicosus

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

150

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Locaties

, , , , , ,

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.0

pH maximum

8.5

GH minimum

10

GH maximum

15

Eerstbeschrijving

Ad Konings, Jay Richard Stauffer Jr., Shan Li

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chindongo bellicosus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *