Chilomycterus schoepfii
Tijdens ons uitstapje in Breda hebben we natuurlijk ook een bezoek gebracht aan CoralandFishstore. Een must voor de zeeaquariumliefhebber. Als we binnenlopen zien we overal waterbakken staan met de mooiste zeevissen, koralen en ongewervelden. We raakten niet uitgekeken. In een van deze bakken zwemmen een paar prachtige gestreepte Chilomycterus schoepfii. Deze dieren zijn lid van de familie Diodontidae oftewel egelvissen. Egelvissen vormen een grote familie van beenvissen uit de orde van Kogelvisachtigen (Tetraodontiformes). Ze worden soms verward met kogelvissen, deze dragen echter, in tegenstelling tot egelvissen, geen stekels op de huid. Sommige egelvissen kunnen hun stekels laten bewegen, vissen uit andere geslachten zoals de Chilomycterus hebben daarentegen vaste, niet beweegbare stekels.
Egelvissen kunnen, net als kogelvissen, hun lichaam opblazen door water of lucht in te slikken waardoor ze opzwellen tot een bal. Hierdoor wordt hun omvang vele malen groter. Dit, samen met hun scherpe stekels die naar buiten toe staan, werkt als beschermingsmechanisme tegen aanvallen van roofvissen. Sommige egelvissen zijn zelfs giftig dankzij een stof, tetrodotoxine, die in hun huid of ingewanden zit. Deze dieren hebben niet veel te duchten, alhoewel de grote haaien en orka’s zich er niet echt veel van aantrekken en zelf tonijnen en dolfijnen jagen op egelvissen, maar dan alleen op de jonge dieren. De Chilomycterus schoepfii leeft in het tropische deel van de Atlantische oceaan en het Caribisch gebied. Jongere en ook volwassen vissen (tot 15 cm) worden ook vaak in de Patuxent Rivier aangetroffen terwijl daar het zoutgehalte minder is dan 1.015. In gevangenschap doet hij het beste in een zeewater aquarium.
Beschrijving
De rug van de Chilomycterus schoepfii is geel/ bruin met zwarte strepen en korte rechtopstaande stekels. De buik is geel/wit. De meeste exemplaren hebben een zwarte vlek boven en achter de zijvin en boven de dorsale vin. De maximale grootte is ongeveer 30 cm. Zijn voeding bestaat uit ongewervelde dieren zoals oesters, garnalen, mosselen en kleine krabben. Zoals alle egelvissen hebben ze een sterke bek waarmee ze hun prooi vermorzelen Er wordt niet in grote getale op ze gevist. Sommige vissers vullen ze en bewaren ze als curiosa. Ook worden ze wel doorverkocht aan de aquariumhandel. Het is geen goedkope vis om aan te schaffen. Bij CoralandFishstore vragen ze bijna 104,00 euro per stuk voor deze prachtdieren.
Het Aquarium
Het is niet de meest eenvoudige vis om te houden, maar wanneer men rekening houdt met zijn wensen is het wel een geweldige aanwinst. Zo moet het aquarium minimaal 400 liter zijn en een watertemperatuur hebben van 23 – 26 ºC, met een pH: 7.9 – 8.4, een GH: 360 °dGH en een KH: 7 – 12. Het zoutgehalte: 1.020-1.025. Het is bekend dat ze extreem gevoelig zijn voor nitriet en ammoniak. Aangeraden wordt dan ook de vissen pas te plaatsen in een aquarium dat al enige tijd draait.
Voeding
Men kan hem voeren met levend en ingevroren voedsel als garnaaltjes, krill, slakken, muggenlarven, mosselen, kokkels of andere schaaldieren, maar geen vis. Helaas kan hij ook wel eens zeeanemonen en harde koralen aanvallen, hij is, zoals we dat noemen, dus niet echt “reefsafe”. Het is een slordige eter waardoor een groot filter (eiwitafschuimer) met overcapaciteit wel de voorkeur geniet. Ook veel levend steen is gewenst.
Gedrag
De Chilomycterus schoepfii is een actieve zwemmer en jager die veel aandacht nodig heeft om zich op zijn gemak te voelen. Hij staat bekend als een nieuwsgierige en ondernemende vis die wel eens agressief gedrag kan vertonen tegen soortgenoten en kleinere vissen. Een leuk feitje is dat deze vis zich kan hechten aan de “baas”. Het is het hondje onder de vissen.
Voor medebewoners moet men kiezen voor snelle zwemmers en vissen die geen lange vinnen hebben. Ze kunnen worden gehouden met soorten uit dezelfde familie.
Kweek van de Chilomycterus schoepfii
Er is weinig tot niets bekend over voortplanting in gevangenschap. Nu werkt het niet mee dat het geslacht heel moeilijk te bepalen is, het is zeker niet te zien met het blote oog. Ook is niet bekend hoe oud ze kunnen worden. Maar wat een prachtig diertje is het. En die onbekende feiten zouden een uitdaging kunnen zijn om het eens te proberen. Wie weet.
Auteur
Margie van der Heijden – Aquariumvereniging Ons Natuurgenot Gouda
Copyright foto’s
J. de Lange