Chelmonops curiosus – Western Talma

Chelmonops curiosus is afkomstig uit het zuiden van Australië. Ze houden daarom van wat koeler water dan gebruikelijk in onze aquariums.

Chelmonops curiosus

Chelmonops curiosus is in 1986 beschreven door Kuiter.

Beschrijving

Volwassen Chelmonops curiosus hebben een bijna driehoekige vorm. De kop is klein met een puntige snuit. Naar achteren toe lopen de vinnen steeds wijder uit in de vorm van een driehoek. Er zijn vier duidelijke zwarte verticale banden zichtbaar, deze zijn afgezet met een zilveren rand. daartussen is het lichaam wit/zilver. Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 26 centimeter.

Australië heeft een heel aantal soorten die een “zuster” soort hebben in het Oosten of Westen. Door de stroming zijn populaties van elkaar gescheiden geraakt. Hierdoor zijn door de tijd gescheiden soorten ontstaan. Chelmonops truncatus wordt ook wel de Eastern Talma genoemd. De “zuster” soort is Chelmonops curiosus is de Western Talma. Het verschil is te zien aan de rug- en anaalvin. Deze is langer en puntiger bij de Chelmonops curiosus.

Dieet

Deze soort is omnivoor. Chelmonops curiosus voedt zich met kleine wormjes, ongewervelden en algen.

Het aquarium

Deze soort wordt niet vaak in het aquarium gehouden. Ze zijn afkomstig van de koraalriffen in het zuiden van Australië en houden daardoor van iets koeler water dan gebruikelijk in onze zeewater aquariums. Je kunt ze het beste houden bij een temperatuur tussen de 19 en 25 graden Celsius. Langdurig op de maximale temperatuur houden kan de levensduur van deze soort inkorten.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John Turnbull – CC BY – NC-SA 2.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

curiosus

Eerstbeschrijving

Rudie Hermann Kuiter

Dieet

Reefsafe

Ecosysteem

, , , ,

Lengte Minimaal

24

Lengte Maximaal

26

Temperatuur minimaal

19

Temperatuur maximaal

25

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chelmonops curiosus – Western Talma” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *