Cheilochromis euchilus

Cheilochromis euchilus voorheen Chilotilapia euchilus genoemd is vooral bekend om zijn dikke, vlezige lippen.

Cheilochromis euchilus

De Cheilochromis euchilus heeft geen Nederlandse naam, de wetenschappelijke naam komt deels uit het Grieks: cheilos betekend lip, euchilus stamt af van het Griekse eugenus = goed geschapen. Tilapia is een verlatijnst woord uit het Tswana, thiape betekend vis. De naam komt dus neer op Vis met de goed geschapen lippen. De soort werd in 1935 voor het eerst beschreven door Trewavas als Haplochromis euchilus.

In de loop van de tijd is deze soort beschreven onder verschillende synoniemen waaronder: Chilotilapia euchilus, Pseudohaplochromis euchilus, Cyrtocara euchilus, Cyrtocara euchila, Haplochromis euchilus.

Beschrijving

Deze soort heeft een vrij hoog lichaam wat enigszins zijdelings is samengedrukt. De wildvang exemplaren uit rotsgebieden kenmerken zich door hun duidelijk zichtbare verdikte lippen. Bij de nakweek exemplaren of exemplaren uit zanderige gebieden ontbreken vaak deze verdikkingen door de andere manier van foerageren.

Volwassen mannen kleuren blauw met gele accenten op de schubben. De keelpartij krijgt boven het blauw een iriserend groen. De rugvin vertoont een witte streep aan de bovenkant met gele puntjes. De anaalvin vertoont ene rode kleur met blauwe stippen. De vrouwen zijn grijs/zilver van kleur met 3 donkere strepen op hun flank. Een loopt net onder de rugvin, een ter hoogte van het oog en de laatste is lichter van kleur die loopt onder aan het lichaam.

Naar andere soorten toe zijn ze vredelievend, onderling vertonen ze iets meer agressie.

Biotoop

De Cheilochromis euchilus komt in het hele Malawi Meer voor, veelal in de overgangsbiotopen van zanderige vlakten naar de rotsen. Een deel van de vissen komt alleen boven de zanderige bodems voor.

Dieet

Tussen de rotsen en aufwuchs zoekt Cheilochromis euchilus naar ongewervelden. Met de lippen bakenen ze een stukje rots af en zuigen de ongewervelden naar binnen. Door het vele contact met de rotsen groeien deze uit tot dikke stootkussens. De vissen die alleen boven de zanderige vlakten voorkomen missen hierdoor de dikke lippen (net als nakweek exemplaren). In het aquarium moeten ze gevoerd worden met afwisselend diepvries voer en groenvoer zoals spirulina vlokken. Net als de andere Malawi cichliden mogen ze geen tubifex of rode mug worden gevoerd.

Het Aquarium

Het aquarium moet een minimale lengte hebben van 1 meter 50 maar liefst nog wat groter. Richt het aquarium in met een zandbodem en rotsen om zo een overgangsbiotoop te maken. Ze kunnen worden samengehouden met andere Utaka of Mbuna’s. Houdt in ieder geval een ruime hoeveelheid zwemruimte nodig.

Cheilochromis euchilus Kweek Aquarium en Conditioneren

Net als bij de meeste Malawi Cichliden is een speciaal kweek aquarium voor de Cheilochromis euchilus niet nodig. In een gemengd aquarium zijn ze doorgaans gewoon tot kweken in staat, zelfs in te drukke aquaria. Zorg dat de ouderdieren goed afwisselend worden gevoerd.

Het Afzetten

De man kiest een plek op het zand uit en graaft een ondiepe kuil. De kleuren van de man zijn tijdens het baltsen en het afzetten van de eieren op hun felst. Het mannetje lokt de vrouw naar de door hem uitgekozen plek door haar zijn flank te tonen en te trillen. Zijn vinnen zet hij hierbij helemaal wijd uit. Tijdens het afzetten draait het koppel om elkaar heen. De vrouw legt de eieren, de man draait eromheen om de eieren te bevruchten. Bij de volgende draai neemt de vrouw de eieren in haar bek om uit te broeden. Ze kunnen tot zo’n 150 eieren tegelijk afzetten.

In het wild leven de muilbroedende vrouwen solitair en verschuilen zich tussen de rotsen.

Opgroeien van de Jongen

De eieren van de Cheilochromis euchilus worden door de vrouw uitgebroed. Bij haar is duidelijk te zien dat de keelzak dikker is dan normaal. Na een dag of 10 zijn de jongen uit het ei gekomen. Ze blijven echter wel 3 weken in de muil van de vrouw. Het vrouwtje eet gedurende deze periode niet. Je kunt haar vaak wel zien “kauwen”, ze kauwt natuurlijk niet echt op de eieren of jongen, waarschijnlijk is dat bedoeld om ze allemaal te voorzien van vers water en zuurstof. Na 3 weken spuugt de vrouw de jongen uit. Het komt wel voor dat bij gevaar de jongen nog een aantal dagen terug in de bek van de vrouw mogen komen schuilen. In principe kunnen ze vanaf nu voor zichzelf zorgen. Tussen de rotsen zoeken ze een goed heenkomen.

Conclusie

De Cheilochromis euchilus is een relatief rustige fraaie soort die je goed samen kunt houden met andere soorten. Zorg wel voor een voldoende groot aquarium wat past bij vissen van dit formaat. Om kruisingen te voorkomen is het beter ze niet samen te houden met andere Chilotilapia of de Protomelas taeniolatus Red Empress omdat de vrouwen heel erg op elkaar lijken, zowel qua kleur als vorm.

Video’s

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Wimmels.com

Referenties

Back to Nature Gids voor Malawi Cichliden – Ad Konings

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

euchilus

Synoniemen

Chilotilapia euchilus, Cyrtocara euchila, Cyrtocara euchilus, Haplochromis euchilus, Pseudohaplochromis euchilus

Eerstbeschrijving

Ethelwynn Trewavas

Karakter

Broedgedrag

Sociaal Gedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Locaties

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

17

Lengte Maximaal

25

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Cheilochromis euchilus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *