Champsochromis caeruleus

Champsochromis caeruleus Thola is een van de grote jagers uit het Malawi meer die nog in een (groot) aquarium gehouden kan worden.

Champsochromis caeruleus

Champsochromis caeruleus is officieel beschreven door Boulenger in 1908. De geslachtsnaam Champsochromis is op te breken in twee delen. Champos is afkomstig uit het Grieks en betekent ‘krokodil’. De verwijzing is in de beschrijving niet uitgelegd in de eerstbeschrijving. Wellicht verwijst het naar de grote konische tanden van sommige soorten die oorspronkelijk deel uitmaakten van dit geslacht zoals Rhamphochromis ferox. Het tweede deel van de naam is Chromis. Dit veel voorkomende woord gaat terug naar de tijd van Aristoteles en is afgeleid van chroemo wat ‘hinniken’ betekent en verwijst naar een trommel (Sciaenidae) en de mogelijk om geluid te maken. Later is dit wordt uitgebreid zodat het ook Cichliden, Juffers, Dwergzeebaarzen en Lipvissen omvat. het woord ‘Chromis’ wordt vaak in combinatie gebruikt voor Afrikaanse Cichliden.

De soortnaam caeruleus betekent ‘blauw’, een verwijzing naar zijn groenig-blauwe kleur. In de handel worden ze ook wel Haplochromis “Thola” genoemd.

Synoniemen:Haplochromis bellicosus (Ahl, 1927), Haplochromis boultoni (Nichols & LaMonte, 1931).

De enige andere soort binnen het geslacht is Champsochromis spilorhynchus.

Beschrijving

Mannetjes kunnen een totale lengte van 35 cm halen; de wijfjes blijven ongeveer één vijfde kleiner.

Zeer slank en langgerekt torpedovormig lichaam, zijdelings matig afgeplat. De rug- en aarsvin zijn zeer lang en breed uitlopend, waarbij het zachtstralige deel bij uitgegroeide mannetjes tot halverwege de staartvin reikt.

Kleur en tekening

Wijfjes en jonge dieren zijn zilvergrijs met een diagonale donkere streep die loopt vanaf de nek tot aan de basis van de staartvin. Tussen het oog en de mondhoek bevindt zich een donkere vlek. Volwassen mannetjes zijn prachtig blauw tot groenblauw van kleur. De rugvin heeft een lichtblauwe zoom en is in het zachtstralige deel rijkelijk voorzien van geelbruine ronde vlekjes, die ook de staart- en aarsvin versieren.

Geslachtsonderscheid

Bij volwassen dieren zijn de verschillen het best merkbaar aan het kleurenpatroon.

Herkomst

Champsochromis caeruleus heeft een groot verspreidingsgebied in het Malawimeer. Ze komen voor in vrijwel het gehele meer.

Dieet

In de natuur achtervolgt Champsochromis caeruleus scholen van de Malawi-sardines Engraulicypris sardella die bovenaan zijn menu staan. In het aquarium geven we ze best stevig dierlijk voer als runderhart, visvlees, garnalen, regenwormen, e.a.

Het aquarium

Vermits de soort in de natuur meestal in het open water of boven een zandbodem wordt aangetroffen, houden we daarmee ook rekening bij de inrichting van het aquarium. Een rotskust-biotoop zoals voor Mbuna’s is helemaal niet geschikt. Zwemruimte is belangrijker en om het jagen niet af te leren, kunnen we er best nu en dan ook wat voedselvisjes bijzetten.

Kweek

Maternale muilbroeder.

Video

Auteurs

Walter Deproost
John de Lange

Copyright foto’s

Wimmels.com

Referenties

“Diagnoses of new fishes discovered by Captain E.C. Rhoades in Lake Nyasa”, The Annals and Magazine of Natural History (8) 2 : 240.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

caeruleus

Synoniemen

Copadichromis caeruleus, Cyrtocara caerulea, Cyrtocara caeruleus, Haplochromis bellicosus, Haplochromis boultoni, Haplochromis caeruleus, Paratilapia caerulea

Eerstbeschrijving

George Albert Boulenger

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Locaties

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

35

Lengte Maximaal

27

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Champsochromis caeruleus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *