Chaetodon plebeius – Blauwvlek Koraalvlinder

De Chaetodon plebeius of Blauwvlek koraalvlinder is een zeer specialistische eter. Er wordt dan ook afgeraden deze soort in het aquarium te houden tenzij je absoluut zeker weet dat je aan zijn voedselbehoefte kan voldoen.

Chaetodon plebeius – Blauwvlek Koraalvlinder

De Blauwvlek Koraavlinder of Chaetodon plebeius is een lid van de familie Chaetodontidae of ook wel koraalvlinders. Zij zijn inheems in de koraalriffen in de ondiepere gebieden van de Indo-Pacific. De blauwvlek koraalvlinder wordt meestal aangeduid als blauwvlek vlinder of de koraalvlindervis. De laatst genoemde naam verwijst naar zijn zijn voedingsgewoonten in het wild.

Deze vis heeft een geel schijfvormig lichaam met een iets wat donkerdere horizontale strepen en een hemelblauwe vlek op het midden van zijn lichaam. Het heeft een enkele verticale streep die naar beneden loopt tussen zijn ogen door naar het onderste deel van zijn lichaam. Het heeft ook een “oogvlek” waar de staartvin hecht aan zijn lichaam. Deze oogvlek is bedoeld om roofdieren te verwarren. Zijn echte ogen zijn bijna helemaal gecamoufleerd in de verticale streep. De blauwe vlek groeit tot een lengte van ongeveer vijftien centimeter lang.

Dieet

Het dieet van de blauwvlek bestaat voornamelijk uit koraal poliepen uit de Acropora soorten die leven in het ondiepe water ecosysteem wat het inheemse habitat is van de blauwvlek. Deze vis is ook bekend als een schoonmaak vis die parasieten van andere vissen af eet. Maar het zijn haar gespecialiseerde dieetwensen die hebben geleid tot discussies onder ecologen en aquarianen over de hele wereld. Of het nou wel of niet eerlijk is om een dier met dergelijke gespecialiseerde nutritionele behoeften te nemen en radicaal zijn dieet te veranderen om hem in gevangenschap te kunnen houden is een onderwerp waar veel over gediscussieerd wordt.

Deze vis staat bekend als een vis die weigert om te eten als hij eenmaal uit zijn natuurlijke habitat verwijderd is. Hierdoor zal de blauwvlek in gevangenschap vaak honger leiden en gaat hij vaak zelfs dood. De vis staat zelfs bekend om het negeren van de hoogste kwaliteit zeerif voedsel. Er is zelfs gediscussieerd over of deze vis nou zo getraumatiseerd wordt van de abrupte overgang vanuit zijn natuurlijke habitat of dat hij gewoon geen ander voedsel herkent. Veel deskundige aquarianen zullen deze soort vermijden als een ongeschikte vis voor in hun aquarium.

Het Aquarium

Als je de Blauwvlek Koraalvlinder in je aquarium wil grootbrengen wordt het afgeraden om deze via internet aan te schaffen, tenzij er gegarandeerd wordt dat de vis eet in gevangenschap. Als je plaatselijk zo’n vis weet te vinden vraag dan voordat je hem koopt of je hem kan zien eten zodat je zeker weet dat hij gewend is aan een aquarium. Er is gemeld dat deze vis prima functioneert in een nieuwe omgeving als ze eenmaal beginnen te eten. In de natuur worden deze vissen vrijwel altijd gevonden als koppel, misschien wil je hiermee rekening houden bij aankoop van deze soort.

Blauwvlekken zijn vleeseters. In gevangenschap kunnen ze gevoed worden met artemia, op proteïne gebaseerd zeevis voer of fijngesneden vers zeevoedsel zoals garnalen of inktvis. Een etende blauwvlek is een prachtige aanvulling op een gezelschapsaquarium. Ze zijn niet agressief, opvallend mooi en kunnen goed samen worden gehouden met vissen van soortgelijk temperament. Een minimale inhoud van 350 liter is voldoende. Als je een aquarium eigenaar bent kun je er rekening mee houden dat ze kunnen leren om koraal te eten als een geschikte vervanging voor hun dieetwensen. Deze soort blijft vooral in het onderste gedeelte van een aquarium.

Er is geen levensduur informatie beschikbaar van deze specifieke soort, maar de familie koraalvissen heeft een gemiddelde levensduur van vijf tot zeven jaar.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums (originele website niet meer online)

Vertaling

Tobias van Vliet

Copyright foto’s

Klaus Stiefel
John Turnbull – CC BY – NC-SA 2.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

plebeius

Synoniemen

Chaetodon cordiformis, Megaprotodon maculiceps, Megaprotodon plebeius

Nederlandse Namen

Blauwvlek Koraalvlinder

Eerstbeschrijving

Georges Cuvier

Karakter

Sociaal Gedrag

Reefsafe

Minimale inhoud in liter

350

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

13

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.1

pH maximum

8.4

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chaetodon plebeius – Blauwvlek Koraalvlinder” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *