Cerianthus orientalis – Cilinderroos
Deze familie Cilinderrozen wordt (onterecht) vaak als anemoon bestempeld. Ze omvatten wel vijftig verschillende soorten. Sommigen blijven heel klein maar er zijn er ook bij die wel een “stam” hoogte van ruim 70 centimeter kunnen bereiken.
De soorten die geïmporteerd worden zijn meestal de wat kleinere soorten. Cerianthus komen in praktisch alle zeeën over de gehele wereld voor, zowel in tropisch als koud water. Maar de Cerianthus orientalis wordt vooral bij Celebes in Indonesia gevonden.
Kleur
De Cerianthus orientalis kan verschillende kleuren hebben, van wit tot oranje en soms zelfs meerkleurig. Ook kunnen ze een bijna lichtgevende kleur of kleur hart hebben Ze kunnen zo tussen de 6 en 15 centimeter hoog worden.
Wanneer je een behoorlijk formaat van deze prachtige Cerianthus in je aquarium wilt hebben, moet je rekening houden met een aanschafprijs van ruim $ 100.
De koker en tentakels
Soorten van dit geslacht hebben geen pedaalschijf om zichzelf in positie te houden, zoals de anemonen hebben. Daarom leven ze half ingegraven in de zachte bodem en maken een koker, die onder het zand nog een flinke lengte heeft, waar ze zich in gevaar kunnen terugtrekken. De longitudinale spieren in de romp zijn heel krachtig. De koker omringt hem dan helemaal tot aan zijn kroon van tentakels en is vaak helemaal “begroeid” met zand, stukken schelp en andere brokstukken die in de zee langskomen.
De buitenste ring van tentakels is lang en taps toelopend. De buis is flexibel en het dier kan
zijn tentakels verrassend lang uitstrekken. De binnenste ring van tentakels omringt de centrale mond en helpt bij het duwen van voedsel naar binnen. Ze zien er zo onschuldig uit maar in feite zijn het echte roofdieren en aaseters.
Verplaatsen
Ondanks dat ze zich ingraven, kunnen ze zich best verplaatsen. Dat doen ze bijvoorbeeld in een aquarium als ze zelf het gevoel hebben niet op de juiste plaats te staan. Mochten de omstandigheden voor hun helemaal niet goed zijn, kunnen ze zelfs de koker verlaten en zich door de stroming laten verplaatsen naar een andere plek waar ze zich weer ingraven en een nieuwe koker maken.
Voortplanting
Zoals de meeste soorten, is ook de Cerianthus orientalis hermafrodiet, wat betekent dat ze zowel mannelijk als vrouwelijke voortplantingsorganen hebben. Zowel eitjes als zaadcellen dus. Deze ontwikkelen zich niet gelijktijdig zodat er geen zelfbevruchting kan plaatsvinden. In een aquarium zal er zelden tot geen vermeerdering plaatsvinden.
Netelen
Ze kunnen wel sterk netelen waar niet alle medebewoners blij mee zijn en ook behoorlijk schrikachtig zijn. Er hoeft maar iets in de buurt te zwemmen of te komen, of ze trekken zich terug in hun koker. Zelfs wat zwerfvuil kan de oorzaak zijn dat hij niet meer zichtbaar is.
Dieet
Als voedsel nemen ze artemia, cyclops, krill en plankton tot zich en er is gezegd dat ze ook wel eens een heel klein visje verschalken maar of dat waar is durf ik niet te zeggen.
Waterwaardes
Het zeewater moet een minimaal soortelijk gewicht hebben van 1.023 en maximaal 1.025 bij een temperatuur van 25 °c. Temperatuur van het water mag schommelen tussen de 22 °c en maximaal 28 °c. Het is niet een van de gemakkelijkste dieren om te houden maar zeker wel erg leuk om te zien.
Auteur
Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda
Copyright foto’s
Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda