Cephalopholis argus
Cephalopholis argus is in 1801 beschreven door Schneider. De geslachtsnaam Cephalopholis is op te breken in twee oud Griekse woorden. Kephale betekent ‘hoofd’ en pholis betekent ‘schub’. Een verwijzing naar de kop die geheel is voorzien van schubben. De soortnaam argus is in de eerstbeschrijving niet uitgelegd. Vermoedelijk is het een verwijzing naar de mythologische figuur Argus. Hij was de bewaker van Io en had honderden ogen, na zijn dood veranderden die ogen in de veren van de pauw. Cephalopholis argus heeft vele kleine blauwe vlekken met donkere rand die lijken op de ogen op de veren van een pauw.
Beschrijving
Met een maximale totale lengte van zo’n 60 centimeter spreekt het voor zich dat Cephalopholis argus niet vaak in het aquarium wordt gehouden. Ze hebben een aquarium nodig vanaf zo’n 3.000 liter maar liever nog veel meer.
Soms worden ze in de winkel aangeboden als kleine visjes. Ze zijn dan licht gekleurd met kleine zwarte stipjes. Ze zwemmen dan vrolijk heen en weer door het aquarium. Al snel worden ze wat groter en met hun grote bek eten ze voornamelijk vis en ongewervelden.
Volwassen dieren hebben blauwe vlekken die donker omrand zijn. Rond de aanzet van de borstvinnen krijgen ze op het lichaam een lichte vlek. Op het achterlichaam zijn soms vijf tot zes verticale lichte strepen zichtbaar. De vinnen zijn blauw tot paars van kleur.
Deze soort lijkt veel op Cephalopholis cyanostigma.
Biotoop
Het verspreidingsgebied van Cephalopholis argus is enorm. Ze komen voor in de tropische wateren van de oostkust van Afrika, de Rode Zee langs India, van de Chinese Zee tot de noordkust van Australië. Ze bewonen daar de koraalriffen waartussen ze kunnen jagen en schuilen.
Territorium
Mannen bezetten een vrij groot territorium. Hierin houden ze meerdere vrouwen. Ze wonen overigens niet de hele dag bij elkaar. In feite zijn het solitair levende dieren die op afstand een harem vormen. De man bezoekt elke dag, elke vrouw. Hierbij wrijven ze hun lichamen langs elkaar om de band te versterken. Hierna vertrekt de man weer.
Dieet
Het dieet van Cephalopholis argus bestaat uit vis en ongewervelden. In het wild houden ze er verschillend jachttechnieken op na. Ze kunnen op de bodem wachten totdat er jonge vissen of ongewervelden langs komen. Soms hangen ze bewegingloos in het water. Met een snelle uitval proberen ze dan hun prooi te vangen.
Een andere methode is het volgen of samenwerken met inktvissen of murene’s. Door deze te volgen vangen ze prooi die tussen het koraal vandaan komen om te ontsnappen aan de inktvis of murene. Door samen te werken met andere Cephalopholis argus dwingen ze soms murenes om vissen op te jagen. Ze vallen ze net zo lang lastig totdat de murene door het koraal heen zwemt en zo kleinere vissen verjaagt.
Het Aquarium
Cephalopholis argus groeit uit tot een zeer grote vis. Ze hebben daarom een aquarium nodig vanaf zo’n 3.000 liter maar liever nog groter. Grotere dieren schuilen het liefst in een hol. Maak tussen de rotsen een groot hol met de uitgang gericht op de voorruit. Op deze manier kun je ze het hol in en uit zien gaan.
Gezien het dieet en de omvang van Cephalopholis argus is het duidelijk dat je ze niet samen moet houden met kleinere vissen. Deze eindigen als snel als voer.
Ze houden van wat warmer water met een temperatuur van zo’n 23 tot 28 graden. In het aquarium worden ze solitair gehouden. We kunnen ze geen ruimte bieden om een harem te vormen door hun zeer uitgestrekte territorium.
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Referenties
Koraalvissen en lagere dieren – pagina 143/144 – Hans J. Mayland
Fishbase
Reeflex
Wikipedia