Centropyge multispinis – Bruine Dwergkeizer

Centropyge multispinis of Bruine Dwergkeizer wordt maximaal zo’n 15 centimeter lang. Door hun donkere kleur worden ze niet veel in het aquarium gehouden.

Centropyge multispinis – Bruine Dwergkeizer

Centropyge multispinis is in 1867 beschreven door Playfair. De geslachtsnaam Centropyge is op te breken in twee Griekse woorden. Kentron betekent ‘doorn’ of ‘stekel’. Pyge betekent ‘romp’ of ‘achterkant’. Een verwijzing naar de harde vinstralen in de anaalvin van Centropyge tibicen, het type exemplaar van dit geslacht. De soortnaam multispinis is op te breken in twee delen. Multi betekent ‘veel’ en spinis betekent ‘stekel’. Een verwijzing naar de twee tot vier stekels op het interoperculum (onderkant van het kieuwdeksel). In het Nederlands worden ze ook wel Bruine Dwergkeizer genoemd.

Beschrijving

De Bruine Dwergkeizer is niet direct de meest opvallende soort. Daarom worden ze in het aquarium niet vaak gehouden. De algehele kleur is donkerbruin. De flank is soms wat lichter van kleur en kan een wat lichter bruin worden. Als de flank wat lichter wordt, zijn een aantal dunne verticale donkere strepen zichtbaar. De rand van de borst en anaalvin zijn afgezet met een blauwe zoom. Boven de borstvinnen, achter het oog, is een donkere vlek zichtbaar met daaromheen een donker blauwe rand. Deze vlek is niet altijd goed zichtbaar op de donkere kleuren van deze soort.

Centropyge multispinis kan een maximale totale lengte bereiken van zo’n 15 centimeter en wordt dus redelijk groot. Ze lijken wel wat op Centropyge bispinosa. Deze krijgt echter veel meer rood op de flank.

Met een goede verzorging kan Centropyge multispinis zo’n 15 jaar oud worden.

Sequentiële hermafrodiet

Alle Bruine Dwergkeizers worden geboren als vrouw. Als er in de omgeving een man nodig is, veranderd een van de vrouwen in een man. Het verschil tussen man en vrouw is overigens niet te zien aan de kleur. De mannen zin groter dan de vrouwen, ze hebben een taps toelopende anaalvin. De anaalvin van de Centropyge multispinis is meer afgerond.

Dieet

Het dieet van Centropyge multispinis bestaat voornamelijk uit microalgen ofwel spirulina. Daarnaast eten ze ook wel ongewervelden, kleine schaaldieren, krill, mysis, artemia etc. Ze pikken ook aan steen- en zachtkoraal. Ook schelpdieren zoals Tridacna worden niet met rust gelaten. Ze zijn dan ook lang niet altijd Reefsafe.

Je kunt ze het beste alleen introduceren in een aquarium wat al ruim is ingedraaid zodat ze tussen het steen de algen kunnen grazen.

Herkomst

De Bruine Dwergkeizer bewoont de riffen langs de oostkust van Afrika, de Rode Zee, langs India richting Thailand en naar beneden naar het noorden van Australië. In de Indische Oceaan is dit de meest voorkomende Centropyge soort. Doorgaans zijn ze te vinden op dieptes van 1 tot 30 meter.

Het Aquarium

Centropyge multispinis is een zeer actieve vis die altijd op zoek is naar wat algen tussen de stenen. Ze kunnen worden gehouden in aquariums vanaf zo’n 700 liter voor een paartje. Wil je een harem houden van één man met meerdere vrouwen dan is een groter aquarium wel aan te raden.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Brian GratwickeCC BY 2.0

Referenties

Fishbase
Koraalvissen en Lagere Dieren – Hans J. Mayland
Reefapp.net
Fishipedia.fr

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

multispinis

Synoniemen

Holacanthus multispinis

Nederlandse Namen

Bruine Dwergkeizer

Eerstbeschrijving

Lambert Playfair

Karakter

Sociaal Gedrag

,

Dieet

Reefsafe

Verzorging

Minimale inhoud in liter

700

Ecosysteem

, , , , ,

Lengte Minimaal

13

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

8.1

pH maximum

8.4

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Centropyge multispinis – Bruine Dwergkeizer” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *