Centropyge loriculus – Rode Dwergkeizer
De Rode Dwergkeizer, Centropyge loriculus, is een lid van de familie Engel-of keizersvissen. Deze soort is endemisch in de zuidelijke en westelijke regio van de Stille Oceaan. Het is voornamelijk een zoutwater soort, maar ze komen ook voor in brakwater lagunes. Rode Dwergkeizers zijn doorgaans te vinden op koraalriffen en langs de kustlijn. Er bestaan populaties in de Coral Sea, het Great Barrier Reef, Nieuw-Guinea, Guam, de Filipijnen, de Society en Cook-eilanden en in mindere mate bij de Hawaiiaanse eilanden. Deze vis bewoont de ondiepere golf zones tot op een diepte van 60 meter.
De Rode Dwergkeizer ontleent zijn naam aan zijn briljante kleurenpalet. De kleur is afhankelijk van de geografische herkomst. Maar ze zijn meestal fel oranje of rood gekleurd met verticale blauw tot zwarte balken halverwege het lichaam en neon blauwe randen op hun anaal en rugvinnen. De soortgroep wordt vaak aangeduid als dwergkeizers. Ze zijn aanzienlijk kleiner dan vele andere soorten keizervissen, en groeien slechts tot een volwassen lengte van ongeveer 10 centimeter. De vissen hebben een gemiddelde levensverwachting van 5-7 jaar.
Het Aquarium
Rode Dwergkeizers zijn niet zo gevoelig voor afwijkende waterwaardes als de meeste andere Dwergkeizers. Het zijn de best aanbevolen dwergkeizers voor de beginnende aquariumliefhebbers. Ze passen zich goed aan naar het aquarium leven, is een goede gemeenschapsbewoner is een geschikte keuze voor zoutwater rifaquaria. Als ze net in het aquarium zijn geïntroduceerd zijn deze vissen vaak verlegen. Deze verlegenheid is over het algemeen van korte duur. In een mum van tijd voelen ze zich thuis in hun nieuwe omgeving. Als ze eenmaal hun vertrouwen hebben herwonnen kunnen zij de neiging hebben om de kleinere soorten in het aquarium te pesten. Het is raadzaam om ze toe te voegen aan een gevestigde bevolking om de mogelijkheid van pesten te verminderen. In rifaquaria kunnen ze koraal en schelpen als een bron van voeding gaan zien. Deze vis zal alle lagen van het aquarium bezetten. Echter ze zijn gewend aan de stroming in de laag water golf zones van hun natuurlijke habitat. Zij zijn dus het meest thuis in aquaria met hoge circulatie niveaus. Zij zullen goed gedijen in water met een laag tot nul nitraatgehalte.
Rode Dwergkeizers kunnen agressief zijn tegenover andere leden van hun soort. Je kunt de Rode Dwergkeizer solitair houden of in paren. Territoriaal gedrag zal minder worden met een direct verband tot de grootte van uw aquarium. Aanbevolen wordt een aquarium vanaf 140 liter.
Aanschaf
De aanschaf is een vrij prijzige investering, hoewel het niet in de buurt komt van de prijs van sommige van de grotere Keizervisrassen. Toch, als je deze vis koopt is het raadzaam om de vis een paar weken in een quarantaine bak te houden voordat je hem mee naar huis neemt. Dit zal niet alleen uw investering beschermen maar het voorkomt ook de mogelijke introductie van ziekten in uw bestaande bevolking.
Dieet
Dit is een omnivore soort. In gevangenschap kunnen ze worden gevoederd met pellets, bevroren vleesachtige zeeproducten, artemia en plakjes zeewier. Ze staan erom bekend zich makkelijk aan te passen aan vlokvoer. In de natuur bestaat een aanzienlijke hoeveelheid van hun voeding uit algen. Het hebben van algen in je aquarium of het aanvullen van hun dieet met commercieel bereide gedroogde algen zal helpen om problemen veroorzaakt door voedingstekorten te voorkomen. Ze moeten ook veel levend steen hebben om op te grazen.
Voortplanting
De Rode Dwergkeizer behoort tot de talloze hermafrodieten die in de oceaan gevonden kunnen worden. Ze beginnen hun leven als vrouwtje. Als twee vrouwen zich in hetzelfde aquarium bevinden zal het grootste en dominantste vrouwtje een geslachtsverandering ondergaan. Deze dwergkeizer plant zich zelden voort in gevangenschap. In het wild vindt het paaien plaats tijdens de schemering. Volwassen vissen tonen een volledig gebrek aan ouderlijk instinct. Ze laten hun eieren gewoon weg drijven met de stroming.
Video
Auteur
Exotic-Aquariums (originele website niet meer online)
Copyright foto’s
John de Lange