Centropyge flavissima – Citroengele Dwergkeizersvis

Centropyge flavissima – Citroengele Dwergkeizersvissen zijn echte blikvangers in een zeewateraquarium Hun lichamen zijn helemaal geel gekleurd in tegenstelling tot de ingewikkelde patronen die op veel andere dwergkeizersvissen te zien zijn. De blauwe ogen en vinranden steken daar mooi bij af.

Centropyge flavissima – Citroengele Dwergkeizersvis

De Citroengele Dwergkeizersvis (Centropyge flavissima) hoort bij de familie Pomacanthidae. Deze soort komt voor in de Indische en Pacifische Oceaan met populaties tot aan de Paaseilanden. Hun aanwezigheid is recent gerapporteerd op een rif nabij He’eia Pier in de Kaneohe Baai van Oahu, Hawaï hoewel ze daar van nature niet voorkomen. Hun aanwezigheid wordt in verband gebracht met de aquariumhandel door het vrijlaten van dieren in nieuwe wateren. Deze soort leeft in ondiepe lagunes en aan de zee blootgestelde getijdenriffen op diepten tot 55 meter.

Deze Dwergkeizersvissen zijn echte blikvangers in een zeewateraquarium Hun lichamen zijn helemaal geel gekleurd in tegenstelling tot de ingewikkelde patronen die op veel andere dwergkeizersvissen te zien zijn. Deze levendige kleur wordt geaccentueerd door een neonblauwe cirkel rond de ogen, langs de kieuwranden en vinnen. Jonge Citroengele Dwergkeizersvissen hebben grote zwarte, met blauw omlijste schijnogen op hun flanken. Deze vlekken verdwijnen als de vissen volwassen worden.

Synoniemen: Holacanthus flavissimus, Centropyge flavissimus.

Het Aquarium

Dit is een van de grotere Dwergkeizersvissen. Zij bereiken een volwassen grootte van 15 cm. Laat u niet voor de gek houden door hun geringe afmetingen. Dit zijn echte kleine donderstenen en behoren tot de meest agressieve soorten Dwergkeizersvissen. Houdt ze niet samen met andere soorten Dwergkeizersvissen. Langdurige, territoriale twisten zijn dan onvermijdelijk. Dit leidt vaak tot de dood van een van de rivalen zodat deze het gebied in bezit kan nemen. Gevechten tussen dieren van dezelfde soort zijn echter een heel ander verhaal. Dit zijn harem vormende vissen. Een enkel mannetje kan met een of meerdere vrouwen samen gehuisvest worden zonder meer als een enkele echtelijke twist. Twee mannen samen huisvesten is vragen om moeilijkheden. Deze vissen passen uitstekend in een aquarium waarin alleen vissen en levend steen gecombineerd zijn. Zij dienen samen gehouden te worden met soorten van gelijk formaat en temperament.

De introductie van een Dwergkeizersvis in een rifaquarium is altijd een lastige aangelegenheid. In dit geval is het niet eens het proberen waard. Deze soort is berucht om zijn neiging te knagen aan stenige koralen en mosselschelpen. Ondanks zijn robuuste gedrag is de Citroengele Dwergkeizersvis een van de minst taaie soort Dwergkeizersvissen. Hun verzorgingsniveau is “gevorderd”. De aanwezigheid van een grote hoeveelheid met algen begroeide levende stenen bevordert hun overlevingskansen op de langere termijn. Onder goede omstandigheden worden zij in gevangenschap tot wel 12 jaar oud.

Als u van plan bent een groep van deze vissen samen te houden kunt u ze het beste als jonge dieren kopen. Zoals de meeste Dwergkeizersvissen zijn de jonge dieren hermafrodiet. Zij worden geslachtsloos geboren. In het eerste stadium van hun leven worden alle dieren vrouwen. Het mannelijke gen is echter in ieder dier aanwezig. Ieder vrouwtje kan van geslacht veranderen en een mannetje worden. Deze overgang wordt veroorzaakt door de afwezigheid van een man in de populatie. Hormonale veranderingen worden veroorzaakt in het grootste en meest dominante vrouwelijke dier. Het eindresultaat is een enkele man welke belast is met het voortbestaan van de soort. Als dit mannetje overlijd zal de volgende dominante vrouw zijn plaats innemen. Deze geslachtsverandering is permanent, mannen kunnen niet terug veranderen in vrouwen.

Dieet

Dwergkeizersvissen zijn alleseters (omnivoren). Jonge dieren leven bijna uitsluitend van plankton. Volwassenen leven van kreeftachtigen, weekdieren en wormen. Het menu bestaand uit goede aquariumvoeding voor Keizersvissen kan aangevuld worden met stukjes mosselvlees en bevroren of gedroogde algen.

Voortplanting in gevangenschap is zeldzaam. In het wild komen paringen met andere soorten voor. Jonge dieren als gevolg van paringen met Centropyge vrolikii en Centropyge eibli zijn zeldzaam en erg geliefd bij liefhebbers.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums (originele website niet meer online)

Vertaling

Fred Schonenberg

Copyright foto’s

Ron DeCloux

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Nederlandse Namen

Synoniemen

Eerstbeschrijving

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Reefsafe

Minimale inhoud in liter

Herkomst

,

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , ,

Sociaal Gedrag

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Centropyge flavissima – Citroengele Dwergkeizersvis” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *