Centropyge fisheri – Oranjeblauwe Dwergkeizer
Centropyge fisheri werd voor het eerst beschreven door John Otterbein Snyder in 1904. Deze soort behoort tot de familie Pomacanthidae, die bekend staat als de keizersvissen. De geslachtsnaam Centropyge is op te breken in twee delen. “Kentron” betekent doorn of stekel. “Pyge” betekent romp of achterkant. Een verwijzing naar de vier anale vinstralen van Centropyge tibicen. De soortnaam fisheri is ter ere van de zoöloog Walter K. Fisher (1878-1953), Stanford University (California, USA). Hij maakte onderdeel uit van de cruise van de U.S. Fish Commission onderzoeksboot Albatross in 1902 die het type exemplaar hebben gevangen.
Centropyge fisheri kent in het Nederlands verschillende benamingen waaronder Oranjeblauwe Dwergkeizer, Fisher’s Dwergkeizer en Hawaii Dwergkeizer.
Synoniemen voor deze soort zijn Holacanthus fisheri, Centropyge flavicauda, en Centropyge caudoxanthorus.
Beschrijving
Uiterlijk:
Centropyge fisheri heeft een diepblauwe tot oranjebruine kleur met een bijna transparante witachtige tot lichtgele staartvin. De dorsale, anale en buikvinnen hebben heldere blauwe randen. De maximale totale lengte is ongeveer 8,4 centimeter. Hoe ouder de vis wordt, hoe meer oranjebruin de kleur wordt.
Ze worden soms verward met Centropyge bispinosa.
Verschillen tussen mannen en vrouwen:
Er zijn geen significante fysieke verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes. Het zijn protogene hermaphrodieten, wat betekent dat ze hun leven beginnen als vrouwtjes en kunnen veranderen in mannetjes wanneer de sociale structuur dat vereist. Dit proces is sociaal gecontroleerd; de grootste en meest dominante vis in een groep wordt meestal het mannetje. Hoewel mannetjes kunnen terugkeren naar vrouwtjes, is dit een veel langer proces. Tijdens deze verandering veranderen niet alleen de geslachtsorganen, maar ook secundaire geslachtskenmerken, zoals het gedrag van de vis
Gedrag en temperament:
Deze vissen zijn enigszins vreedzaam en kunnen goed samenleven met andere soorten, hoewel ze territoriaal kunnen zijn, vooral in kleinere aquaria. Ze leven vaak in kleine harems met één man en meerdere vrouwen en zijn niet bijzonder schuw.
Levensverwachting:
Er is geen specifieke informatie over de levensverwachting in het wild of in aquaria bekend.
Biotoop
Centropyge fisheri komt voor in de Indo-Pacifische regio, waaronder de koraalrijke bodems van kanalen, rifhellingen en puinrijke gebieden. Ze leven voornamelijk tussen koraalriffen en delen hun habitat met Juffers en kleinere lipvissen. De bodem bestaat vaak uit koraalpuin en coralline algen.
Dieet
In het wild:
Ze voeden zich voornamelijk met algen, wormen en kleine kreeftachtigen.
In het aquarium:
Het dieet moet bestaan uit Spirulina, mariene algen, hoogwaardige keizervis-preparaten met sponsmateriaal, verrijkte pekelkreeftjes, mysis en andere vleesrijke items. Het is belangrijk om ze goed te voeden om te voorkomen dat ze aan koralen knabbelen.
Reefsafe:
Ze zijn met voorzichtigheid reefsafe, omdat ondervoede exemplaren de neiging hebben om aan koraalpoliepen te knabbelen.
Het Aquarium
Aquariumgrootte:
Een minimum van ongeveer 120 liter wordt aanbevolen voor een enkel exemplaar. Voor een kleine harem is een groter aquarium nodig om territoriaal gedrag te minimaliseren.
Inrichting:
Het aquarium moet veel levend steen bevatten om schuilplaatsen te bieden. Zand of fijn grind is geschikt als substraat.
Waterwaardes:
De ideale waterwaarden zijn een temperatuur van 20-26°C, een specifieke zoutgehalte van 1.020-1.026, en een pH van 8.1-8.4
Compatibiliteit:
Ze kunnen goed samenleven met andere vreedzame vissen zoals juffers en kleinere lipvissen.
Kweek in het aquarium Aquarium
Er is geen specifieke informatie over het kweken van Centropyge fisheri bekend.
Bijzonderheden
Centropyge fisheri is een protogeens hermaphrodiet, wat betekent dat ze als vrouwtjes beginnen en in mannetjes kunnen veranderen als de sociale structuur dat vereist. Dit maakt ze uniek binnen de familie Pomacanthidae.
Conclusie
Centropyge fisheri is een prachtige en relatief kleine keizersvis die geschikt is voor zowel grote als kleinere aquaria. Ze zijn enigszins vreedzaam en kunnen goed samenleven met andere vissen, mits ze voldoende ruimte en schuilplaatsen hebben. Het is belangrijk om ze goed te voeden om te voorkomen dat ze aan koralen knabbelen. Deze soort is geschikt voor aquarianen met enige ervaring vanwege hun specifieke dieet- en omgevingsbehoeften.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s