Centropyge eibli – Eibli’s Dwergkeizersvis
Eibli’s Dwergkeizersvis (Centropyge eibli) is een lid van de familie Pomacanthidae. Deze Dwergkeizersvis komt voor in het Oostelijk deel van de Indische Oceaan en het westelijke deel van de Pacific. Er zijn populaties bekend van Sri Lanka tot Maleisie. Deze soort bewoont rots en rifformaties op diepten van 10 tot 30 meter.
Eblie’s Dwergkeizersvis Centropyge eibli – is een van de grotere Dwergkeizersvissen welke een lengte van 15cm kan bereiken. Hun vaalgrijze lichaamskleur wordt geaccentueerd door dunne oranje of rode verticale banden van net achter hun kop tot de basis van hun staartvin. Het achterste deel van hun lichaam en staartvin is zwart. Deze vissen vallen verder op door blauwe accenten. De bovenkant van hun kop en hun aarsvinnen zijn bedekt met blauw zodat het geheel een blauwgrijs uiterlijk heeft. De rugvin, staartvin en aarsvin hebben een lichtblauwe rand. Vaak hebben deze vissen nog een oranje kleur bij de ogen en op de onderbuik. Pseudoniemen zijn Roodgestreepte- en Zwartstaart-Dwergkeizersvis.
Het Aquarium
Als u een beginner bent is deze soort een perfecte keuze voor een aquarium met meerdere soorten er in. Het zijn Dwergkeizersvissen en hebben dus geen bak van het formaat zwembad nodig. Zij kunnen zelfs gehuisvest worden in een aquarium van 100 liter. Het verzorgingsniveau is gemakkelijk, zij hebben dus een grotere kans om te overleven en gedijen in onervaren handen. Deze rustige vissen zijn in assertief genoeg om hun mannetje te staan tegenover pestkoppen. Dit betekent dat ze geschikte aquariumgenoten zijn van heel veel soorten van verschillende grootte en temperament.
Eibli’s kunnen zelfs samen met grotere, territoriale Keizersvissen gehouden worden. Uiteraard is het grootbrengen van een zoutwatervis samen met een grotere, agressievere soort niet aan te bevelen. Kardinaalsvissen, Gobies, Koraalvlinders en vele andere rustige soorten zijn uitstekend gezelschap. Een kleine groep Eibli’s kan samen opgevoed worden mits er voldoende ruimte is en voldoende verstopplaatsen zijn. Het beste is alleen meerdere exemplaren samen te houden als zij als jonge dieren tegelijk geintroduceert worden.
Deze vissen zijn territoriaal tegenover andere Dwergkeizersvissen. Ze zijn matig rifveilig. Een jong dier dat gewend is zijn voedingstoffen uit aquariumvoer en het begrazen van stenen te halen zal minder snel knabbelen aan sierkoralen en andere lagere dieren dan wanneer een volwassen dier in de bak gezet word.
Dieet
Dwergkeizersvissen zijn omnivoor (alleseters). Jonge dieren zijn planktoneters. Volwassen dieren eten wormen, kleine kreeftachtigen en weekdieren en algen in small crustaceans and mollusks and algae in onevenredeig grote hoeveelheden. Voor het verzorgen van Keizersvissen is een grote hoeveelheid levendsteen, voor alle soorten, onontbeerlijk. Een goede kwaliteit Keizersvisvoer kan aangevuld worden met stukjes verse mosselen en garnalen. Diepvriesvoeding voor omnivore soorten is prima. Als u meerdere dieren heeft is het noodzakelijk voldoende algen ter beschikking te hebben. Gedroogde algenbladen en bevroren algen vormen een goede keuze om hun voedingsbehoeften af te dekken.
Kweek van de Centropyge eibli – Eibli’s Dwergkeizersvis
In het wild zijn dit haremvissen. Een enkel mannetje heeft tot wel een half dozijn vrouwtjes en wel een dozijn jongen onder zijn hoede. Dit kan in gevangenschap goed nagebootst worden door het gelijktijdig introduceren van een groep jonge vissen in het aquarium. Dit is een soort die het leven begint als hermafrodiet. Jongen zijn altijd vrouwelijk en alleen de grootste en meest dominante onder hen veranderd van geslacht. Voortplanting in gevangenschap is zeldzaam.
Eibli’s Dwergkeizersvissen worden steeds schaarser in de kustwateren van Bali en Flores, Indonesië. Als gevolg hiervan paren zij met Centropyge vrolikii. De hybriden zijn meestal erg lichtgrijs met vage oranje strepen. Deze kruisingen worden steeds vaker commercieel aangeboden vanuit Indonesie. Een andere kruising komt voor nabij de kersteilanden, Coco keeling eilanden en West Australië. Dit zijn nakomelingen van Centropyge eibli en Centropyge flavissima. Deze dieren zijn zeldzamer en slechts worden slechts zelden in de winkel aangeboden.
Video
Auteur
Exotic-Aquariums (originele website niet meer online)
Vertaling
Fred Schonenberg
Copyright foto’s
Fernando Martín Lison