Centropyge acanthops – Afrikaanse Vlamrug
Afrikaanse vlamrug (Centropyge acanthops) behoren tot de familie Pomacanthidae in het Nederlands vaak aangeduid als Dwergkeizersvissen. Zij bewonen het westelijk deel van de Indische Oceaan en de Pacifische Oceaan. Belangrijke populaties worden gevonden in de kustwateren van de Indonesche Archipel eilandketen en ook langs de hele Afrikaanse oostkust. Deze ondiep tot middelmatig diepe rifbewoners komen voor op diepten tussen de 6 en 40 meter.
Dit is een kleine soort, zelfs voor een Dwergkeizersvis. Ze bereiken, als zij volwassen zijn, een maximale lengte van 7,5 centimeter. Wat zij tekort komen aan lengte maken zij zeker goed aan exotische schoonheid. Dit is een van de meest opvallende dwergkeizers. De onderste helft van hun lichaam is paarsachtig blauw. Dit contrasteert mooi door een sprankelend geel/oranje bovenzijde. Deze kleur begint net onder de bek en gaat eerst omhoog, achterhun ogen langs en volgt dan de welving van hun rug helemaal tot aan de staartbasis. Vandaar de naam Vlamrug. De buikvin, borstvinnen en aarsvin hebben neonblauwe accenten. De staartvin is meestal geel en half doorzichtig.
Deze soort lijkt erg veel op de Centropyge aurantonotus – Oranjerug Dwergkeizer maar het zijn toch totaal verschillende soorten. Oranjerug Dwergkeizers hebben ondoorzichtige blauwe staarten. In de aquariumhandel worden zij onder een aantal pseudoniemen verkocht. Ze hebben de neiging om uit het aquarium te springen en daarom moeten je ze houden in een goed afgedekt aquarium.
Temperament
Deze vissen hebben een mild agressief temperament. Zij zijn over het algemeen vreedzaam in een gezelschapsaquarium, vooropgesteld dat zij samen gehouden worden met vissen van dezelfde grootte of iets groter welke niet al te timide zijn. Centropyge acanthops kan in een rifaquarium gehouden worden mits ze als jonge dieren geïntroduceerd worden. De aanwezigheid van een grote hoeveelheid levendsteen kan voorkomen dat ze aan koralen gaan knagen als zij opgroeien. Vlamruggen kunnen territoriaal zijn ook tegen andere, op hen gelijkende, soorten. Het zijn haremvissen. Je kunt een mannetje samen houden met meerdere vrouwen. Het samenhouden van twee mannen leidt vaak tot gevechten tot de dood. Deze soort is geschikt voor de iets gevorderde aquariaan. Een minimum aquarium grootte van 500 liter met veel schuilplekken wordt aanbevolen. Deze soort wordt ongeveer 8 jaar oud.
Dieet
Deze soort is omnivoor. Jonge dieren eten voornamelijk plankton. Volwassen dieren neigen ernaar algeneters te worden. Maar zij eten in de natuur ook kleine schaaldieren, weekdieren en koralen. Dat is de reden dat er alleen jonge Vlamruggen in een rifaquarium gezet zouden moeten worden. Als de vis zich met plankton voedt kan hem geleerd worden zijn voedingsbehoeften te dekken met aquariumvoer en levende stenen voor hij zijn volwassen voedingspatroon heeft aangeleerd. Een goed doorvoedde Centropyge acanthops zal niet zo snel ontdekken dat mosselen en koralen ook een lekkere snack zijn.
Deze vissen dienen gevoed te worden met zoutwater keizersvissenvoer van hoge kwaliteit. Deze voeding is speciaal samengesteld voor keizersvissen en bevat alle benodigde voedingsstoffen. Het dieet kan aangevuld worden met gevitaminiseerde artemia, mysis en gedroogde of bevroren spirulina algen.
Geslachtsonderscheid en kweek van Centropyge acanthops
Er zijn meer voordelen aan het kopen van jonge exemplaren. Er is bij de Afrikaanse Vlamrug geen duidelijk onderscheid tussen beide geslachten. Het sexen van een vis is dus onmogelijk. Twee mannen samen houden gaat niet goed.
Dit probleem is echter hiermee opgelost. Deze vissen worden als hermafrodiet geboren en zijn dus eerst geslachtsloos. In een vroeg stadium ontwikkelen zij zich tot vrouwen. Als er geen mannen voorhanden zijn in de populatie als zij volwassen worden zal de grootste, meest dominante vrouw zich tot man ontwikkelen. Het introduceren van een aantal jonge exemplaren zal dus altijd resulteren in een volwassen harem met een man en meerdere vrouwen, precies als in de natuur. Ondanks de mogelijkheid van geslacht te veranderen is er geen succesvolle nakweek bekend.
Video
Auteur
Exotic-Aquariums (originele website niet meer online)
Vertaling: Fred Schonenberg
Copyright foto’s