Centromochlus heckelii

Centromochlus heckelii is een maximaal 16 cm groeiend en  actieve meerval voor het aquarium. De soort heeft schuilplaatsen nodig, bij voorkeur bestaande uit spleten en kieren in kienhout. Is vreedzaam, maar niet te vertrouwen bij te kleine vissen. De soort dankt zijn naam aan de lange vinstralen die stekels vormen.

Centromochlus heckelii

De houtmeervallen uit de subfamilies Auchenipterinae and Centromochlinae zijn kleinblijvende meervallen die verspreid voorkomen in het Amazonegebied. De latijnse naam van Centromochlus komt van het Griekse woorden  ‘kenteo’, dat steken  en ‘mochlos’ dat koevoet betekent. Deze naam dankt de familie aan de lange vinstralen. Zoals de Engelse naam wood cats treffend uitdrukt schuilen de dieren graag in de kieren en spleten van hout.

Unieke eigenschap van deze meervallen is dat er sprake is van een interne bevruchting. De anaalvin van de man is ook als uitwendig geslachtsorgaan ontwikkeld, vergelijkbaar met het gonopodium van levendbarende tandkarpers. Geslachtsonderscheid is dus eenvoudig waarneembaar.

Centromochlus heckelii is een relatief grote soort die maximaal 16 cm lang wordt (totale lengte). Het is van alle houtmeervallen ook één van de meest actieve zwemmers.  Ze komen voor in het middendeel van de Amazone en Orinoco.

Het Aquarium

Het zijn interessante vissen die erg geschikt zijn voor het aquarium, met dien verstande dat ze grotendeels nacht-actief zijn. Ze zijn vreedzaam en zwemmen druk. Ze dienen in een klein groepje gehouden te worden. Veel schuilplaatsen zijn nodig, zoals stukken hout of rotsen met veel gaten en spleten. Ze passen zich goed aan aan verschillende waterparameters, maar doen het het best in een beetje lichtzuur en minder hard water, en een wat hogere temperatuur (25-27 graden).  Een lichte stroming in het aquarium wordt op prijs gesteld.

Dieet

Voor een goede gezondheid is het belangrijk te weten dat deze vissen normaliter niet langs de bodem fourageren en ook niet overdag eten. In het natuurlijke habitat kammen ze s-nachts het wateroppervlak af voor kleine insecten. Het beste is om ze s-nachts drijvend vlokvoer of (bevroren) muggelarven te voeren. Het gebruik van zinkend voer leidt waarschijnlijk tot ondervoede dieren.

Kweek

Er zijn geen kweekgevallen bekend in gevangenschap.

Video

Copyright foto’s

AquariumGlaser.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

heckelii

Eerstbeschrijving

Filippo De Filippi

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

14

Lengte Maximaal

16

Temperatuur minimaal

26

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Centromochlus heckelii” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *