Carinotetraodon travancoricus
Carinotetraodon travancoricus of Dwergkogelvis, is voor het eerst beschreven door Hora en Nair in 1941. In deze eerst beschrijving heeft deze soort echter de benaming Tetraodon travancoricus. Sindsdien zijn er meerdere onderzoeken geweest naar deze soort en geldt Tetraodon travancoricus als een synoniem van Carinotetraodon travancoricus.
De Nederlandse naam, Dwergkogelvis, verwijst naar de geringe grootte van deze visjes. Met een lengte van slechts 2,5 cm is deze soort de kleinste kogelvis soort.
Beschrijving
Het lichaam van de Carinotetraodon travancoricus heeft een gele tot groengele basiskleur met daarop een patroon van donkere vlekken. De buik van deze vissen heeft een witte kleur. De vinnen zijn geheel doorzichtig. Desondanks kunnen de buitenste vinstralen geel tot geelgroen gekleurd zijn.
De ronde vorm van deze vissen is erg opvallend, dit doet denken aan een kogel. Die ronde vorm wordt versterkt als de vissen zich opblazen wanneer ze zich bedreigd voelen. Tijdens het opblazen zal de vis erg in grootte toenemen wat vijanden moet afschrikken. Een andere opmerkelijke eigenschap is dat de ogen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Hierdoor kunnen ze tegelijkertijd voedsel zoeken en eventuele vijanden in de gaten houden.
De Dwergkogelvis is, net als andere kogelvis soorten, giftig. Roofdieren die deze visjes opeten kunnen hier aan overlijden.
Als de vissen jong zijn, is het lastig om de verschillende geslachten te onderscheiden. Bij volwassen is het echter te zien door naar de buik te kijken. Mannetjes vertonen een lijn over de buik, terwijl vrouwtjes dit niet hebben. Daarnaast hebben mannetjes donkere lijntjes, beter bekend als rimpels, achter de ogen. Ook zijn vrouwtjes ronder gebouwd.
Dwergkogelvis kopen
Dwergkogelvis kopen? Let op als je deze soort in de winkel meeneemt dat je wel de goede soort hebt. Niet alle kogelvissen zijn even vriendelijk. Ook hebben veel kogelvissen op den duur brakwater nodig. Let ook goed op of de Dwergkogelvis lekker actief rondzwemt. Vraag ook of hij gevoerd kan worden zodat je kunt zien wat en hoe hij eet.
Herkomst en habitat
De Dwergkogelvis is te vinden in de staten Kerala en Karnataka in India. Hier kan hij onder andere worden gevonden in de rivieren Chalakudy, Ithipuzha, MurinjaPuzha en Sita. Deze kogelvis word echter niet alleen in rivieren gevonden, zo zijn ze ook aangetroffen in het meer Vembanad. Het gebied genaamd Kole wetlands, wat een moerasachtig gebied is waar veel rivieren en stroompjes doorheen voeren, herbergt de Carinotetraodon travancoricus ook. Dit geeft dan ook aan dat de natuurlijke leefomgeving vrij divers is. De Dwergkogelvis komt dan ook voor in grote rivieren en meren als in kleine slootjes of poeltjes.
In zijn natuurlijke leefomgeving komt de Carinotetraodon travancoricus voor in veel uiteenlopende gebieden. Hierbij komen ze echter veelal voor in schaduwrijke gebieden. In de delen van rivieren, poeltjes en plassen waar de zon op staat worden ze nauwelijks waargenomen. Vaak is de natuurlijke omgeving daardoor ook vrij complex. De vindplaatsen zijn met name tussen dichte vegetatie, takken of rommel zoals watertanks. Dit biedt veel hoekjes en gaatjes waar de vissen zich tussen kunnen verstoppen of waar voedsel te vinden is.
Zoals je aan de herkomst en leefomgeving wel kunt zien, is de Dwerg Kogelvis een echte zoetwater kogelvis.
Dieet
De Dwergkogelvis heeft een carnivoor dieet. Hierbij is het met name belangrijk dat er regelmatig prooidieren met een harde schelp wordt gegeven. De dieren zijn voornamelijk bekend om hun voorkeur voor slakken. Binnen enkele dagen zijn alle slakken in een aquarium opgegeten. Ze moeten echter niet worden gehouden voor het doel om alle slakken uit een aquarium te verwijderen. Zodra ze op zijn zullen ze namelijk moeten worden bijgevoerd, anders zullen ze verhongeren.
Het bijvoeren kan worden gedaan met verschillende soorten schelpdieren. Ook wormen, muggenlarven en kleine garnaaltjes worden gegeten. In het algemeen nemen ze veel levend voer wel aan. Diepvriesvoer wordt vaak na gewenning ook aangenomen. Droogvoer wordt in alleen niet geaccepteerd. Met hoge uitzondering lukt het om een Dwergkogelvis te laten wennen aan shrimpsticks maar dit zijn speciale gevallen.
De dieren kunnen lastig te wennen zijn aan verschillende soorten voedsel. Daarnaast zal het per vis verschillen welke voedselsoorten ze wel, en welke ze niet accepteren.
Het aquarium
De inrichting van het aquarium moet zorgvuldig gebeuren. Zo is het belangrijk dat alle zichtlijnen worden gebroken. Dit wil zeggen dat het niet mogelijk is om van het ene kant van het aquarium, rechtstreeks naar de andere kant te kijken. Dit kan door middel van veel decoratiematerialen en een dichte beplanting. Hierbij is het vooral aan te raden om Cabomba soorten te planten. Onderzoek heeft aangetoond dat de vissen een grotere kans hebben om te blijven leven als het aquarium word beplant met Cabomba. Dit kan verklaren waarom deze kogelvis met name word gevonden tussen Cabomba planten. In ditzelfde onderzoek was de overlevingskans in een compleet leeg aquarium overigens nog veel lager.
Naast een dichte beplanting zijn drijfplanten of gedimd licht aan te raden. Deze soort houd immers van schaduwrijke gebieden. Onderzoek in de rivier Seetha en de wateren in de Kole wetlands laten zien dat de vissen bij een relatief hoge temperatuur leven (24-32 °C). In dezelfde onderzoeken zat de pH tussen de 6,2 en 7,1. Het water van het aquarium moet wel goed worden gezuiverd. De vissen kunnen slecht tegen vervuiling. Een sterke filter is dus aan te raden. Let er wel op dat de stroming niet te sterk is, dit stellen ze niet op prijs.
Kan een Dwerg Kogelvis ook met andere vissen.
Door zijn agressieve aard is het lastig om de Carinotetraodon travancoricus samen te houden met andere vissoorten, daarom worden ze meestal gehouden in speciaalaquaria. Medebewoners mogen namelijk niet klein of teer zijn, anders zullen ze veel worden lastiggevallen door de kogelvissen. Ook te grote of dominante vissen gaan er niet goed mee samen want dan zullen de Dwergkogelvissen zelf op het menu staan. Onderling kunnen deze vissen ook agressief zijn. Houd er daarom zeker niet te veel in een aquarium. Er moet genoeg ruimte zijn om elkaar te kunnen ontwijken.
Kweek van de Carinotetraodon travancoricus – Dwergkogelvis
De kweek van de Carinotetraodon travancoricus is niet erg makkelijk. Desondanks zijn er succesvolle kweken bekend. Hiervoor moet wel een aparte kweekbak worden opgezet. Belangrijk is om dit aquarium zwaar te beplanten met veel fijnbladige planten en dan met name Cabomba en Javamos. De vissen geven de voorkeur om hun eieren tussen mossen te leggen en daarom is het ook belangrijk dat dit aanwezig is in het aquarium. De waterwaarden moeten binnen de limieten zitten waar deze vis de voorkeur aan geeft. Stel de temperatuur echter wel relatief hoog in.
Als de vissen eenmaal in het aquarium zitten moeten ze worden gevoerd met veel en afwisselend voer. Slakken en muggenlarven zijn met name aan te raden. Als Dwergkogelvissen beginnen met paren zal dit er erg agressief uitzien. De mannetjes zullen de vrouwtjes actief najagen wat gepaard kan gaan met vinnenbijten. Als de mannetje het vrouwtje tussen de planten heeft gejaagd zullen een aantal eieren worden afgezet. Deze eieren zijn zeer klein (1 milimeter). Per keer zullen er niet meer dan 10 eieren worden gelegd. De eitjes worden achtergelaten door de ouderdieren. Na het leggen kunnen de eitjes of de ouderdieren het beste worden verwijderd.
Na ongeveer 5 dagen zullen de eitjes uitkomen en 2 tot 3 dagen later zal de eierdooier helemaal op zijn. De jonge Dwergkogelvissen zijn in eerste instantie zeer klein. Hierdoor kan het moeilijk zijn om ze terug te vinden in het aquarium. Let hier dan ook goed op bij waterwissels. De vissen hebben dan ook zeer klein voer nodig. Microwormen of ander klein voedsel kan worden gegeven. Na een week zijn ze groot genoeg om Artemia naupliën te accepteren. Het is belangrijk om de grootte van de jongen in de gaten te houden. De grotere kogelvissen willen hun kleinere soortgenoten nog wel eens opeten.
Video
Auteur
R.Eltingh
Copyright foto’s
Bronnen
Ansar, C. P., Mogalekar, H. S., Sudhan, C., Chauhan, D. L., Golandaj, A., & Canciyal, J. (2017). Finfish and Shellfish diversity of Vembanad Lake in the Kumarakom region of Kottayam, Kerala, India.
Anupama, K.M, & Harikrishnan, M. (2015). Improved survival of Malabar puffer fish, Carinotetraodon travancoricus (Hora and Nair, 1941) in planted aquaria.
California Academy of Sciences. (n.d.). Retrieved October 01, 2017, from http://researcharchive.calacademy.org/research/ichthyology/catalog/fishcatmain.asp
Carinotetraodon travancoricus (Dwarf Puffer). (n.d.). Retrieved October 01, 2017, from http://www.seriouslyfish.com/species/carinotetraodon-travancoricus/
Gopi,K. & Radhakrishnan,C. Waterbird-mediated Chance-dispersal of Fishes: A Natural Process Affecting Range of Distribution and Biogeography of Fishes.
Johny, S., Inasu, N. D., & Dalie Dominic, A. (2012). A Survey of Kolelands with Emphasis on Hydrographical parametres and Fish Bio diversity. Millennium Zoology, 13(1), 36-41.
Raghavan, R., Prasad, G., Ali, P. A., & Pereira, B. (2008). Fish fauna of Chalakudy River, part of Western Ghats biodiversity hotspot, Kerala, India: patterns of distribution, threats and conservation needs. Biodiversity and conservation, 17(13), 3119-3131.
Shetty, A., Venkateshwarlu, M., & Muralidharan, M. (2015). Effect of water quality on the composition of fish communities in three coastal rivers of Karnataka, India. International Journal of Aquatic Biology, 3(1), 42.
Zeena, K. V., & Jameela Beevi, K. S. (2011). Fish diversity in Ithipuzha and Murinjapuzha, Kerala, India. Journal of the Bombay Natural History Society, 108(2), 98.