Carinotetraodon borneensis – Borneo Roodoog Kogelvis
De Carinotetraodon borneensis is voor het eerst beschreven door Regan in 1903. Tijdens de eerste beschrijving heeft deze de naam Tetraodon borneensis gekregen. Inmiddels wordt deze naam gezien als een synoniem en geld Carinotetraodon borneensis als de officiële benaming.
Beschrijving
De Carinotetraodon borneensis heeft een donkerbruine kleur aan de bovenzijde van het lichaam, de buik is wit gekleurd. Op de kop is een opvallende gele kring te vinden. De ogen van de vis liggen op deze kring. De ogen zelf hebben een opvallende felrode kleur net als de meeste vinnen van de vissen. De staartvin is echter niet rood maar donkerbruin tot zwart gekleurd. Over de rand van de staartvin loopt een dikke witte lijn. Op de buik is een rode vlek waar te nemen.
Mannetjes zijn mooier gekleurd dan vrouwtjes, welke vaak lichter van kleur zijn.
Herkomst en habitat
Deze soort kan worden gevonden in de staat Sarawak op Borneo in het Maleisische deel van het eiland. Hier kan deze kogelvis onder andere worden gevangen in de rivier Rajang en Sadong. In het wild leeft de Carinotetraodon borneensis in gebieden met langzaam stromend water die vol zijn gegroeid met planten.
Dieet
Carinotetraodon borneensis is een carnivore soort met strenge eisen aan zijn dieet. Doordat de tanden van deze kogelvissen altijd blijven groeien is het nodig om veel hard voedsel te geven. Indien dit niet gebeurt kunnen de tanden te lang worden wat het eten kan verhinderen. Hiervoor kunnen de vissen worden gevoerd met schaaldieren zoals: slakken, mosselen, kokkels etc. Ook krabbenpoten kunnen een goede aanvulling zijn op het menu. Hiernaast kunnen de vissen bijgevoerd worden met andere carnivore voersoorten zoals: wormen, artemia of muggenlarven. Droogvoer wordt in het algemeen niet aangenomen.
Het aquarium
Deze soort vereist een aquarium die is ingericht met veel decoratie materialen en planten. Door het aquarium op deze manier in te richten word de natuurlijke leefomgeving zo goed mogelijk nagebootst. Deze actieve en intelligente dieren hebben dan ook een relatief complexe omgeving nodig. Zorg er daarnaast voor dat het water zuiver blijft. De Carinotetraodon borneensis kan namelijk erg slecht tegen vervuild water. Een grote filter kan dan ook aan te raden zijn. Let er echter wel op dat er geen sterke stroming in het water aanwezig mag zijn.
Voor een kogelvis is deze soort niet erg agressief. Desondanks kunnen ze het beste niet worden gehouden met kleine of zwakke vissen. Een speciaalaquarium is de beste keuze. Als er toch bijvissen bij worden gezet kunnen deze het beste iets grotere, robuuste scholenvisjes zijn. Als te grote of dominante vissen erbij worden gezet kunnen deze op hun beurt de kogelvissen lastigvallen of voorkomen dat de Carinotetraodon borneensis bij zijn eten komt.
Kweek van de Carinotetraodon borneensis
Tot op het heden zijn er nog geen succesvolle kweek pogingen bekend van deze soort. In het wild leggen ze echter hun eieren tussen de planten. Hierna bewaakt het mannetje de eitjes tot ze uitkomen.
Video
Auteur
R.Eltingh
Copyright foto’s
Bronnen
Carinotetraodon borneensis (Tetraodon borneensis, Tetrodon borneensis). (n.d.). Retrieved September 09, 2017, from http://www.seriouslyfish.com/species/carinotetraodon-borneensis/
Casal, C. M. (n.d.). Carinotetraodon borneensis summary page (N. Bailly, Ed.). Retrieved September 09, 2017, from http://www.fishbase.org/summary/58204
Parenti, L. R., & Lim, K. K. (2005). Fishes of the Rajang Basin, Sarawak, Malaysia. Raffles Bull. Zool, 13, 175-208.