Caridina multidentata – Amanogarnaal

De Caridina multidentata of Amanogarnaal kan eventueel ook met wat kleinere vissen worden samengehouden.

Wetenschappelijke naam: Caridina multidentata
Nederlandse benaming:
Amanogarnaal, Japanse beekgarnaal, Japonica
Grootte
: totaallengte ong. 4,5 cm
Levensverwachting
: 4 – 8 jaar
Aanbevolen aquariumgrootte
: vanaf 10 l inhoud

Waterwaarden:
Temperatuur 12-26 °C
pH 6,8-8,0
Hardheid 5-20° dGH

Voer:
In de natuur gaat de voorkeur uit naar algen afgegraasd van de ondergrond.

Ook in het aquarium is de soort onder voorwaarden tegen algen in te zetten, maar worden aan het in de handel verkrijgbare speciaalvoer voor garnalen evenals visvoer in vlokken-, granulaat-, en censuur (het beste met een plantaardig deel) duidelijk de voorkeur gegeven. Fijngestampte erwten en gekookte spinazie- of voederbietbladeren worden eveneens graag gegeten.

Het houden:
De Amanogarnaal is al in kleine aquaria een dankbare zorgeling. Als bodembedekking zijn zand, fijne kiezels of bassaltsplinters geschikt. Als beplanting neemt men liever niet te grootbladerige en hoge soorten. Mossen, die men ook kan opbinden, zijn veel geschikter. Een mooi vertakte wortel geeft het juiste accent.

Om drabbig water te voorkomen gebruikt men een motorfilter of een luchtaangedreven binnefilter. Door de beweging van het water wordt gelijktijdig voor het benodigde zuurstofgehalte gezorgd. Bij hoge zuigkracht dienen de aanzuigsteuntjes zo beveiligd te worden dat de kleine garnalen niet verdwijnen kunnen. In sommige regio´s dient men bij het verversen van het water aan het leidingwater een vloeibare waterverbeteraar toevoegen, om schadelijke zware metalen te binden.

Een goede belichting is zinvol. Enerzijds garandeert ze een flinke plantengroei, anderzijds worden de kleuren van de garnalen daardoor ook sterker.

Vermenigvuldiging:
Deze garnalensoort laat zich helaas niet in zoetwater vermenigvuldigen.

Weliswaar is de eiproduktie van de vrouwtjes zeer hoog, de eitjes worden echter in de natuur door de stroming in de zee weggedreven, waar dan kleine larven uitkomen, die zich via meerdere huidveranderen in garnalen veranderen. De kleine garnalen klimmen dan weer uit de zee in de stromende wateren . Voor een succesvolle kweek is dan ook brak water nodig.

Gezelschap:
In overeenstemming met hun totaallengte kunnen Amanogarnalen ook met wat grotere vissen samenleven. Slakken worden niet opgemerkt. Bij voldoende voedsel is zelfs de gelijktijdige houding met dwerggarnalen mogelijk. Dwergkreeften en de meeste andere kreeftsoorten zijn minder geschikt om mee samen te leven.

Bijzonderheid:
Soms hoort men ook van een succesvolle vermenigvuldiging in puur zoetwater. Het zou kunnen dat het zich hier om een vergelijkbaar uitziende soort gaat, die eveneens als Caridina multidentata (vroeger: japonica) geïmporteerd werd, en zich in aquaria voortplant.

Tips voor het juist inzetten van de dieren:
De zakjes en/of plastic schalen minstens 30 minuten gesloten in het aquarium laten drijven, zodat de temperatuur zich kan aanpassen. Daarna het zakje of schaaltje voorzichtig openen en de dieren met het water in een kleine emmer overdoen en langzaam ongeveer dezelfde hoeveelheid aquariumwater toevoegen, zodat de dieren langzaam aan de verschillende wateromstandigheden kunnen wennen. Na ong. 20 minuten brengt u de dieren voorzichtig uit de emmer over in het aquarium zonder het water uit de emmer.

Video

Auteur

BiancaB

Copyright foto’s

Jasper Luijkx
Peter Maguire

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

multidentata

Herkomst

Temperatuur minimaal

12

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.5

pH maximum

8.0

GH minimum

5

GH maximum

20

Sociaal Gedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Caridina multidentata – Amanogarnaal” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *