Caridina gracilirostris – Pinokkio garnaal

Vanwege de lange neus wordt de Caridina gracilirostris in het Nederlands Pinokkio garnaal genoemd. De neus is geheel rood van kleur.

 

Caridina gracilirostris – Pinokkio garnaal

De Pinokkio garnaal zijn doorzichtig met rode lijnen die over het lichaam lopen. Het opvallendste kenmerk van de Caridina gracilirostris is de lange neus. Daar dankt deze soort dan ook zijn naam aan. Deze neus is geheel rood.

Herkomst

Cambodja, Fiji, India, Indonesië, Japan, Maleisië, Filipijnen, Singapore, Taiwan en Thailand.

Voer

Caridina gracilirostris eten in principe alles. Ze kunnen worden gevoerd met speciaal garnalenvoer maar nemen ook gewoon voeding voor vissen aan. Verder eten ze algen en afval van planten. Ze kunnen ook gevoerd worden door af en toe komkommer of paprika in het aquarium te leggen, die moet dan wel verzwaard zijn met bijvoorbeeld een lepel.

Verzorging

De garnaaltjes voelen zich het beste thuis in een goed beplante bak. Zorg er dan wel voor dat de Caridina gracilirostris goed te eten krijgen, anders zullen ze beginnen met het opeten van de planten. Toch is een onbeplante bak geen goed idee. Garnalen moeten namelijk ergens houvast aan hebben. Van nature is deze soort ook te vinden in brak water en kan daarom ook in brak water worden gehouden. Let er wel op dat het kleine garnaaltjes zijn. Die kunnen gemakkelijk ten prooi vallen aan medebewoners. Zet ze dus niet samen met grote vissen.

Karakter

Caridina gracilirostris zijn erg actieve garnalensoorten die veel zwemmen. Daardoor zijn deze garnalen vrij aanwezig in de bak. Het grote nadeel van deze leuke garnalen is dat ze niet erg oud worden. Ze worden meestal niet ouder dan een jaar. Dit betekent dat als je dieren uit een winkel koopt je ongeveer 6-8 maanden van ze kan genieten.

Vermenigvuldiging

De vrouwtjes van de Caridina gracilirostris houden de eitjes vast onder hun staart. Dit zijn dan wel meteen honderden tot zelfs duizenden eitjes. Na 14 dagen komen ze uit en de larven moeten dan onder worden gebracht in water waarin 15 gram zout per liter is opgelost. Dit is het beste te doen door de ouderdieren uit te vangen en daarna het aquarium te vullen met zout water. De ideale temperatuur is 27 graden. Na 12 tot 14 dagen zullen de larven al op garnalen beginnen te lijken en na 70 dagen zullen ze volledig zijn verandert naar echte garnalen. Dan kan worden begonnen met het aanwennen door zoet water, dit wordt gedaan door het water te verversen met zoet water en op die manier zal het water geleidelijk zoet worden. Uiteindelijk kan er nog een 100% waterwissel gedaan worden met zoet water om ze volledig te laten wennen. Als de garnalen 6 maanden oud zijn kunnen ze voor nageslacht zorgen.

Tips voor het juist inzetten van de dieren

De zakjes en/of plastic schalen minstens 30 minuten gesloten in het aquarium laten drijven, zodat de temperatuur zich kan aanpassen. Daarna het zakje of schaaltje voorzichtig openen en de dieren met het water in een kleine emmer overdoen en langzaam ongeveer dezelfde hoeveelheid aquariumwater toevoegen, zodat de dieren langzaam aan de verschillende wateromstandigheden kunnen wennen. Na ong. 20 minuten brengt u de dieren voorzichtig uit de emmer over in het aquarium zonder het water uit de emmer.

Video

Auteur

Rick

Copyright foto’s

Hristo Hristov

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

graccilirostris

Herkomst

Lengte Minimaal

3

Lengte Maximaal

4

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

7.0

pH maximum

8.0

GH minimum

9

GH maximum

13

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Caridina gracilirostris – Pinokkio garnaal” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *