Carcharias taurus – Zandtijgerhaai

Carcharias taurus of Zandtijgerhaai kan een lengte bereiken van zo’n 320 centimeter. Ze worden soms in dierentuinen gehouden.

Carcharias taurus – Zandtijgerhaai

De zandtijgerhaai (Carcharias taurus) is een vis uit de familie van tijgerhaaien (Odontaspididae) en behoort tot de orde van makreelhaaien (Lamniformes). De vis kan een lengte bereiken van 320 centimeter. De Engels/Australische bijnaam voor deze haai is grey nurse shark. Soms wordt dit vertaald met grijze verpleegsterhaai. Een zeer ongelukkige en onjuiste naam want deze haai behoort helemaal niet tot de verpleegsterhaaien (familie Ginglymostomatidae).

Leefomgeving

De zandtijgerhaai is een zoutwatervis. In brakwater is de soort nog nooit aangetroffen. De vis prefereert een subtropisch klimaat en heeft zich verspreid over de drie belangrijkste oceanen van de wereld (Grote, Atlantische en Indische Oceaan). Bovendien komt de zandtijgerhaai voor in de Middellandse Zee. De diepteverspreiding is 1 tot 191 meter onder het wateroppervlak.

Carcharias taurus verspreidingsgebied
Carcharias taurus verspreidingsgebied

Bedreigingen

Deze haai is een uitgesproken draagkrachtstrateeg en krijgt per worp slechts twee jongen die volwassen worden. Daardoor stijgt de populatie heel langzaam en is de zandtijgerhaai zeer gevoelig voor overbevissing. Daardoor zijn op diverse plaatsen de populaties van deze haai afgenomen door beroepsvisserij en sportvisserij met harpoen. Deze haai moet beter beschermd worden en staat daarom als kwetsbaar op de internationale rode lijst van de IUCN.

Gedrag

De voortplanting van de tijgerhaai is uniek door zijn Ovovivipariteit. Bij de zandtijgerhaai zijn dan ook nog eens twee verschillende baarmoeders waar eicellen in bevrucht worden. In elke van deze baarmoeders groeien embryo’s uit en voeding zich door de aanwezige voedingsstoffen en door de andere eicellen en embryo’s te eten. Dit fenomeen wordt Oofagie genoemd.Uiteindelijk wordt na een draagtijd van ongeveer 9 maand een jonge haai geboren.

Relatie tot de mens

De zandtijgerhaai is voor de beroepsvisserij van aanzienlijk belang. In de hengelsport wordt er weinig op de vis gejaagd. De zandtijgerhaai kan met de beet wonden veroorzaken. Deze haai staat nummer vijf op de lijst van het ISAF, met 32 niet uitgelokte aanvallen op mensen (tussen 1580 en 2008!), waarvan drie (10%) met dodelijke afloop.
In grote aquaria van dierentuinen is deze haai vaak te zien omdat het een van de gemakkelijkst te houden grote haaien is.

Video

Auteur

http://nl.wikipedia.org/wiki/Zandtijgerhaai (Creative Commons – BY-SA-3.0)

Copyright foto’s

Klaus Stiefel

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

taurus

Synoniemen

Carcharhinus taurus, Carcharias arenarius, Carcharias griseus, Carcharias littoralis, Carcharias owstoni, Carcharias platensis, Eugomphodus taurus, Lamna ecarinata, Odontaspis americanus, Odontaspis arenarius, Odontaspis cinerea, Odontaspis platensis, Odontaspis taurus, Squalus americanus, Squalus littoralis, Squalus lixa, Squalus macrodus

Nederlandse Namen

Zandtijgerhaai

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

280

Lengte Maximaal

320

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Carcharias taurus – Zandtijgerhaai” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *