Cantherines pardalis – Honingraat Vijlvis

Cantherines pardalis of Honingraat Vijlvis wordt zo’n 25 centimeter lang. Ze zijn niet reefsafe en zijn daarom alleen met vissen samen te houden.

5
(4)

Cantherines pardalis – Honingraat Vijlvis

Cantherines pardalis is in 1837 beschreven door Rüppell. In het Nederlands worden ze ook wel Honingraat Vijlvis genoemd. Ze behoren tot de familie Monacanthidae ofwel de Vijlvissen.

De soortnaam pardalis is afgeleid van het Latijn en bestaat uit twee delen. Pardus betekent panter of luipaard en alis betekent gerelateerd aan. Een verwijzing naar het Honingraat patroon op de flank wat een beetje lijkt op het vlekken patroon van een luipaard.

Beschrijving

Met een maximale lengte van zo’n 25 centimeter wordt Cantherines pardalis een flinke vis. De kleur varieert. De Nederlandse naam Honingraat Vijlvis is te zien aan de grijs gekleurde vissen met daarop een oranje-bruine honingraat structuur die zichtbaar is op de flank. Soms zijn ze volledig bruin of gevlekt grijs. De vinnen zijn vaal geel van kleur.

De meeste vissen hebben bovenop de staartwortel, net achter de rugvin, een witte vlek. Deze witte vlek delen ze met Cantherines pullus.

Biotoop

Doorgaans zijn Cantherines pardalis te vinden in ondiepe wateren tot zo’n 20 meter diepte. Ze bewonen daar de riffen waar ze zoeken naar voedsel en bescherming. Ze zijn nogal schuw en verstoppen zich direct tussen het koraal wanneer je ze benaderd. Jonge dieren zijn soms te vinden tussen drijvend zeewier.

Het verspreidingsgebied is enorm. Ze komen in tropische wateren voor in het Oosten van de Atlantische Oceaan, de Rode zee, naar het oosten naar het zuiden van Japan, naar het zuiden tot en met Australië en tot zover als de westkust van de Verenigde Staten. Bij de Hawaii eilanden komt Cantherines pardalis niet voor, daar worden ze vervangen door Cantherhines sandwichiensis.

Dieet

In het aquarium kun je Cantherines pardalis voeren met spirulina, nori, kleine ongewervelden zoals krill, mysis, artemia etc. Daarnaast ook spons en zooplankton. Ze nippen soms van zachte koralen maar ook steenkoraal is niet veilig. Grotere ongewervelden als garnalen en krabben kunnen beter niet samen gehouden worden. Sommige exemplaren proberen deze ook te eten.

Het Aquarium

Doordat de Honingraat Vijlvis soms van koraal eet is hij niet geschikt voor het rif aquarium. Je kunt ze het beste houden in een aquarium met alleen vissen. Ze hebben wel een ruim aquarium nodig, minimaal zo’n 1.000 liter. Het zijn vrij schuwe en vredelievende vissen. Je kunt ze daarom het beste combineren met andere relatief vredelievende vissoorten.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Francois Libert (Zsispeo) – CC BY-NC-SA 2.0

Referenties

Fishesofaustralia.net.au
Reeflifesurvey.com
Reefapp.net
Thatpetplace

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 4

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

pardalis

Synoniemen

Amanses microlepidotus, Cantherhines melanoides, Hanomanctus bovinus, Monacanthus aspersus, Monacanthus brunneus, Monacanthus fatensis, Monacanthus fuliginosus, Monacanthus houttuyni, Monacanthus kibikib, Monacanthus laevicaudatus, Monacanthus melanistius, Monacanthus melanuropterus, Monacanthus natalensis, Monacanthus pardalis, Pseudomonacanthus melanoides

Nederlandse Namen

Honingraat Vijlvis

Eerstbeschrijving

Eduard Rüppell

Karakter

Dieet

Verzorging

Reefsafe

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

22

Lengte Maximaal

25

pH minimum

8.1

pH maximum

8.4