Campellolebias brucei – Vaz-Ferreira & Sierra, 1974
Geschiedenis
Op 28 November 1972, ontdekte Gilberto Campello Brasil deze soort voor het eerst tussen Criciuma en Tubarao (weg BR 101 nabij de weg naar Rincao) Estado de Santa Catariina, Brasilië. Datzelfde jaar bezocht Raul Vaz-Ferreiro deze locatie opnieuw.
De Amerikaanse ichtoloog Dr. Bruce J. Turner ontving exemplaren van het New and Rare Species Committee van de AKA (Nieuw en Zeldzame Soorten Commisie van de American Killifish Association). Hij zond ze naar de beschrijvers die hem vereerden met het geven van zijn naam aan deze vissoort.
Kweek
Het nakweken van deze opmerkelijke soort is zelfs voor mij als specialist in Zuid Amerikaanse eenjarigen niet eenvoudig. Op de eerste plaats is het niet eenvoudig om van iemand vissen of eieren te krijgen, daarna komt de productie van de eieren, eenmaal succesvol geeft dat niet altijd de garantie dat er nakomelingen beschikbaar zijn na de incubatie periode. Mijn ervaring met deze vis bestond uit een lange strijd om genoeg jongen over te houden om deze soort in mijn collectie te houden. Zelden had ik meer dan 2 of 3 mannen tussen de vrouwen die ik soms in overvloed had.
De eieren zijn klein en verdwijnen vaak in het veenmos of het cocosmos wat ik gebruik. Ik probeerde bijna alles om genoeg eieren te kunnen produceren en slaagde daar ook in, maar zo’n 95% verdween binnen 2 tot 4 weken, duidelijk door verkeerde behandeling, opslag of slechte bevruchting.
Opmerkingen
In de tussentijd heb ik te horen gekregen (van Dan Katz, USA.) dat de eieren op een lage temperatuur tussen 20 and 24 C° bewaard moeten worden.
Literatuur
Vaz-Ferreira, R. & B. Sierra. 1974. Campelloloebias brucei n. sp., Cyprinodontido con Especializacion de la Papila genital y de los primerosRadios de la aleta Anal. Com.Zool.Mus. Hist. Nat. Montevideo, 10 (138): 1, pls. 1-2.
Meristics
Maximale lengte 7.0 centimeter.
Rugvin 23.5
Anaalvin 23.0
D/A 5.3
LL aantal schubben (gemiddeld) 28.5
Pre- dorsal length to % SL – 43.5 %
Hoogte ten opzichte van Standaarlengte % – 41.0 %
Auteur
F. Vermeulen
Copyright foto’s
J. de Lange