Cambarellus chapalanus – Dwerg Rivierkreeft

Bij de Cambarellus chapalanus of Dwerg Rivierkreeft moeten de ouders bij de jongen worden weggehaald. Vroeger of later gaan de ouders hun eigen jongen als voer zien.

4
(5)

Cambarellus chapalanus – Dwerg Rivierkreeft

Wetenschappelijke naam: Cambarellus chapalanus
Nederlandse benaming: Chapala-dwergkreeft

Grootte: bij het houden in aquaria tot 5 cm lichaamslengte
Levensverwachting: 2 jaar
Aanbevolen aquariumgrootte: vanaf 15 l inhoud

Waterwaarden:
Temperatuur: 16 – 26 °C
pH: 6.5 – 8.0
Hardheid: 2 – 18° dGH

Voer:
Alleseter; naast het gebruikelijke in de handel verkrijgbare speciaalvoervoor kreeften ook censuur en granulaatvoer voor vissen. Kleine slakken zonder behuizing staan eveneens op het menu.

Het houden:
Deze dwergkreeften hebben noch de neiging de bodem om te spitten, noch doen ze zich tegoed aan waterplanten. Bijgevolg richt men het aquarium met zand of fijn grind als substraat voor planten met wortels in. De keuze van de planten hangt af van de watertemperatuur en de belichtingssterkte. De kreeften gebruiken in het bijzonder de fijne soorten, die ook in de natuur als klimhulp gebruikt worden.

Het bekken kan met wortelhout en natuurstenen gestructureerd worden. Ook met dichte moskussentjes of enkele verdorde loofboombladeren kan men schuilplaatsen creëren. Om voor Cambarellus chapalanus optimale omstandigheden te creëren, dient een motorfilter of een luchtaangedreven binnenfilter voor de nodige waterbeweging zorgen. Bovendien worden op deze wijze kleine vervuilingen uit het water verwijderd.Door het water regelmatig te verversen reduceert men de belasting van het water.

Vermeerdering:
De geslachtsverschillen zijn bij alle Cambariden (tot deze familie hoort de Chapala dwergkreeft) zeer duidelijk en zelfs bij kleine dieren al zeer goed herkenbaar. Meestal is de paring heimelijk en merkt pas dat er toekomstige nakomelingen op komst zijn, wanneer een vrouwtje met eieren onder het achterlijf door het aquarium trekt.

De ontwikkeling van bevrucht ei tot zelfstandige jonge kreeft voltrekt zich bij Cambarellus chapalanus binnen ongeveer drie weken.Als de nakomelingen de moeder verlaten dienen de volwassen kreeften het aquarium te verlaten, omdat ze de eigen nakomelingen vroeger of later als voedsel gaan beschouwen. Bij gevarieerde voeding, regelmatige waterverversing en temperaturen tussen 20 en 24 °C is de groei voorspoedig.

Gezelschap:
Dwerggarnalen als gezelschap kan tot een verlies van de garnalen leiden, daar sommige kreeften hen belagen. Kleine vreedzame vissen zijn echter beter geschikt, daar ook de kreeftnakomelingen het dan ook moeilijker hebben daar aan te komen.

Het houden met andere Cambarellus-soorten dient vermeden te worden, daar toevallige kruisingen niet uit te sluiten zijn.

Tip:
Door het aquarium volledig af te dekken voorkomt u het uitbreken van de kreeften. zelfs een kleine opening om te voeren of voor de verwarmingsstaaf, de filtertoe- en afvoer word door de kreeften gevonden.

Belangrijk:
Deze kreeftsoort dient niet in onze buitenwateren uitgezet te worden, daar ze onze inheemse soorten in gevaar brengen kan.

Tip voor het juist inzetten van de dieren:
De zakjes en/of plastic schaaltjes minstens 30 minuten gesloten in het aquarium laten, zodat de temperatuur langzaam gelijk wordt. Daarna de zakjes en/of schaaltjes voorzichtig openen en de dieren met het water in een kleine emmer overdoen en langzaam ongeveer de gelijke hoeveelheid aquariumqwater toevoegen,zodat de dieren voorzichtig aan de verschillende wateromstandigheden kunnen wennen. Na ongeveer 20 minuten haalt u de dieren voorzichtig uit de emmer en zet u ze, zonder het water uit de emmer, in het aquarium.

Copyright foto’s

BiancaB

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 5

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

chapalanus