Buccochromis nototaenia

Buccochromis nototaenia is een roofzuchtige vis die alleen met andere grote vissen kan worden samen gehouden. Kleinere vissen worden als voedsel gezien.

Buccochromis nototaenia

Buccochromis nototaenia is in 1902 beschreven door Boulenger, toen nog als Paratilapia nototaenia. De geslachtsnaam Buccochromis is op te breken in twee delen. Buca is afkomstig uit het Latijn en betekent ‘mond’ of ‘de hoeveelheid voedsel in de mond’. Chromis is afkomstig uit het Grieks en betekent kleur. Het is een verwijzing naar kleurrijke vissen, doorgaans worden daar cichliden mee bedoeld. De soortnaam bestaat ook uit twee delen. Notos betekent ‘zwart’. Taenia betekent ‘streep’. Een verwijzing naar de opvallende diagonale streep die loopt van de schouder naar de basis van de staartvin.

Synoniemen: Paratilapia nototaenia, Cyrtocara nototaenia, Haplochromis nototaenia.

Beschrijving

Buccochromis nototaenia is een roofzuchtige vis die alleen met andere grote vissen kan worden samen gehouden.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond worden ingericht met stenen zodat schuilplaatsen holen ontstaan. In het midden moet voldoende vrije zwemruimte over blijven. Het aquarium moet verder worden ingericht met een zandige bodem en beplant met Vallisneria. Het is aan te bevelen om een mannetje te houden met meerdere vrouwtjes.  Tijdens de broedperiode zijn ze vrij agressief en wordt er een territorium onderhouden.

Dieet

In het wild jaagt Buccochromis nototaenia op kleine visjes boven het zand. In het aquarium is het geen kieskeurige eter. Zowel levend als diepvries en droogvoer wordt graag gegeten. Naast granulaat kun je ze voeren met mosselen, garnalen, aardwormen etc. Zorg er alleen voor dat je ze niet teveel geeft. Het zijn gulzige eters die blijven door eten. Ze worden snel te dik wat weer gezondheidsproblemen oplevert.

Kweek van de Buccochromis nototaenia

Over de kweek van de Buccochromis nototaenia in het aquarium heb ik nog niet veel kunnen vinden.

Auteur

Jan Bukkems – Aquavisie

Copyright foto’s

Matt Stephenson

Referenties

Fishbase

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Tribus

Geslacht

Soortnaam

nototaenia

Eerstbeschrijving

George Albert Boulenger

Synoniemen

Cyrtocara nototaenia, Haplochromis nototaenia, Paratilapia nototaenia

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

22

Lengte Maximaal

25

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Buccochromis nototaenia” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *