Buccochromis heterotaenia
Buccochromis heterotaenia is voor het eerst beschreven in 1935 door Dr. Ethelwynn Trewavas.
De geslachtsnaam Buccochromis kan worden opgedeeld in twee woorden. Bucca is Latijns voor mond of mondvol. Chromis afkomstig uit het oud Griekse Chroma en betekent kleur, in deze context verwijst het naar baarsachtige cichliden. Voluit dus een verwijzing naar de grote bek die vissen in dit geslacht hebben.
Deze soort maakt onderdeel uit van de cichliden, ofwel de Cichlidae familie. Deze omvangrijke familie omvat zo’n 250 geslachten en ruim 1700 soorten. Elk jaar worden er nog nieuwe soorten aan toegevoegd. Het geslacht Buccochromis bevat zeven soorten.
Beschrijving
Met een totale lengte van zo’n 40 centimeter is Buccochromis heterotaenia een flinke vis. De vrouwen blijven wat kleiner en worden maximaal zo’n 35 centimeter. Volwassen mannen krijgen een blauwe kop met de typische grote bek die dit geslacht kenmerkt. Ze hebben een schuine streep op hun flank. Deze loopt van bijna het begin van de rugvin schuin naar beneden naar de staartwortel. Als de man volledig op kleur is zie je deze streep niet meer. De flank is dan ook blauw met heel vaag wat verticale donkere strepen. De vinnen van de man worden geel/oranje van kleur.
De Buccochromis heterotaenia vrouwen zijn bruin/grijs gekleurd. Ook zij hebben de schuin aflopende streep op de flank. Bij de vrouwen is deze schuine streep altijd zichtbaar, evenals de verticale donkere strepen.
In vergelijking met de andere Buccochromis soorten wordt deze soort vrij hoog en breed. Daardoor lijkt hij veel groter en massiever dan bijvoorbeeld de meer torpedovormige Buccochromis nototaenia.
Biotoop
Je kunt deze soort vinden in het gehele Malawimeer. Mannen kiezen een rots uit waaromheen ze een territorium aanhouden. Deze bovenkant van een rots gebruiken ze om vrouwen te lokken en om te paren. Ze leven op grotere dieptes, van zo’n 30 tot 80 meter.
Dieet
Het dieet van Buccochromis heterotaenia bestaat voornamelijk uit vis. Het is niet echt een achtervolgingsjager maar gaat wel achter jonge vissen aan.
In het aquarium is het geen moeilijke eter. Ze nemen zonder problemen het meeste voer aan. Voer ze afwisselend met jonge vis, garnalen, mysis, granulaat etc.
Het aquarium
Volwassen mannen kunnen wat agressief worden. Er is dan ook een groot aquarium nodig vanaf zo’n 300 centimeter lengte en een diepte van zo’n 80 centimeter. Houdt Buccochromis heterotaenia dan ook alleen met andere grote en robuuste soorten om slachtoffers te voorkomen. Het spreekt voor zich dat je ze niet samen kunt houden met kleine soorten. Deze worden als voer gezien en verdwijnen al snel in de grote bek.
In het aquarium kun je maar één man houden. Heb je meer dan één man dan blijven ze vechten totdat er nog maar één over is. Een harem met één man en twee of drie vrouwen werkt het best. De man moet zijn aandacht dan verdelen over de vrouwen. Heeft hij maar één vrouw tot zijn beschikking dan blijft hij haar achtervolgen wat de vrouw veel stress oplevert.
Buccochromis heterotaenia Kweek
Zoals veel andere Malawi soorten is Buccochromis heterotaenia een maternale muilbroeder. De eieren worden door de vrouw in het zand of op een rots gelegd. De man bevrucht de eieren waarna de vrouw de eieren in haar bek opneemt om uit te broeden.
De eieren komen in haar bek uit maar worden niet direct los gelaten. De jonge visjes teren nog geruime tijd op hun eidooierzak. Pas na ongeveer drie weken laat de vrouw ze van tijd tot tijd los. Tot deze tijd, eet de vrouw in het geheel niet. Nadat ze voor het eerst zijn losgelaten, keren de jonge visjes nog enige tijd terug in de muil van de vrouw om bescherming te zoeken.
Je kunt de jongen voeren met pas uitgekomen artemia, klein diepvries voer en bijvoorbeeld fijngewreven vlokvoer.
Opmerking bij de foto’s
Stan noemt zijn vissen op zijn FB kanaal Buccochromis atritaeniatus….hij weet dat dit niet correct is. Buccochromis atritaeniatus is alleen bekend van het type exemplaar op sterk water. Levende exemplaren zijn nooit gezien. Toch noemt hij zijn vissen Buccochromis atritaeniatus zodat hij de enige is die ze heeft:
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Referenties
Ethelwynn Trewavas D.Sc. (1935) VI.—A synopsis of the Cichlid Fishes of Lake Nyasa, Annals and Magazine of Natural History, 16:91, 65-118, DOI: 10.1080/00222933508655026
Malawicichliden in hun natuurlijke omgeving 3e oplage – Ad Konings – bladzijde 146.
Fishbase.org
Cichlidae.com