Brycinus imberi

Brycinus imberi is een grote Afrikaanse Karperzalm die maximaal zo’n 27 centimeter lang kan worden. Ze bewonen de ondiepe delen van rivieren en stroompjes in een groot deel van Afrika. 

Brycinus imberi

Brycinus imberi is in 1852 beschreven door Peters. De soortnaam imberi is in de beschrijving niet toegelicht. Waarschijnlijk is het de lokale naam imberi of mberi in centraal en zuidoost Afrika.

Beschrijving

Met een totale lengte van maximaal zo’n 27 centimeter is Brycinus imberi redelijk groot. De kleur is overwegend zilver/grijs. De staart- en anaalvinnen neigen naar wat geel. Op de staartwortel is een zwarte vlek zichtbaar. De vetvin is doorgaans licht oranje van kleur.

Biotoop

Het leefgebied van Brycinus imberi is uitgestrekt. Ze komen voor in een groot deel van Afrika. Ze bewonen doorgaans de ondiepe wateren boven zand of rotsen. Soms ook wel in plekken met begroeiing maar dat komt wat minder vaak voor.

Kweek van Brycinus imberi

Een volwassen Brycinus imberi vrouw kan tot zo’n 14.000 eieren leggen.

In het Malawimeer worden de eieren voornamelijk gelegd in november tot en met februari. Dit is het regenseizoen in deze regio. De jonge vissen kunnen tot zo’n 0,8 millimeter per dag groeien. Omdat de aantallen vissen in het Malawimeer snel zijn afgenomen, wordt er gekeken naar lokale vissoorten om voor voedsel te kweken. Brycinus imberi wordt al gevangen om te eten. Door de snelle groei zijn ze ook geschikt om als voedselvis te kweken.

Video

Auteur

John de Lange

Referenties

Fishbase
A note on the hatching period and growth in juvenile Brycinus imberi (Pisces: Alestiidae) in the shallow habitats of Lake Malawi – Shinsuke Morioka, Seiji Matsumoto 28-11-2008

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

imberi

Synoniemen

Alestes bequaerti, Alestes curtus, Alestes fuchsii, Alestes fuchsii taeniata, Alestes imberi, Alestes lemairii, Brachyalestes imberi, Brachyalestes imberi imberi, Myletes imberi

Eerstbeschrijving

Wilhelm Peters

Herkomst

Landen

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

20

Lengte Maximaal

27

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Brycinus imberi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *