Bryaninops natans – Paarsoog Goby

Bryaninops natans of Paarsoog Goby wordt maximaal zo’n 2,5 centimeter lang. Deze soort leeft in groepen en door zijn afmeting geschikt voor Nano Aquariums.

Bryaninops natans – Paarsoog Goby

Bryaninops natans wordt in het Nederlands ook wel Paarsoog Goby genoemd. Een duidelijke verwijzing naar de paarse kleur van het oog en de vlek er boven. De ingewanden zijn geel gekleurd en de rest van het lichaam is doorzichtig.

Deze kleine Goby wordt maximaal zo’n 2,5 centimeter lang.

Herkomst

Deze Goby komt voor in de Rode Zee naar beneden richting Madagaskar in de Indische Oceaan. Vanaf Japan naar beneden naar het Groot Barrière Rif en meer naar het Westen in de Stille Oceaan tot aan Guam en Micronesië. Ze leven daar tussen de Acropora koralen op een diepte van zo’n 7 tot 27 meter. Je kunt in groepen aantreffen tussen of boven bepaalde Acropora koralen.

Bryaninops natans – Paarsoog Goby
Bryaninops natans – Paarsoog Goby

Dieet

In het aquarium heeft Bryaninops natans een variatie aan voer nodig. Geef ze afwisselend levend- en diepvriesvoer zoals artemia (naupliën), Cyclops, vlokvoer, kreefteieren, zooplankton etc.

Het Aquarium

Het spreekt voor zich dat Bryaninops natans alleen samen gehouden kan worden met andere kleine visjes omdat ze anders als voer eindigen. Het is een groepsdier die in het wild altijd in groepen boven Acropora koraal rond hangt. Houdt ze dan ook altijd in een groepje van minimaal zes exemplaren.

Gezien de geringe grootte gaan we er van uit dat ze niet vaak in een al te groot aquarium worden gehouden. Ze zijn goed geschikt voor een Nano aquarium, een groepje van zes stuks kan al gehouden worden in ongeveer 50 liter. Ze stellen geen bijzondere eisen aan de verzorging en zijn redelijk eenvoudig te houden.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Divemecressi
Rickard Zerpe – CC BY 2.0
Klaus StiefelCC BY-NC 2.0
Doug Anderson

Bronnen

Fishbase.org
Meerwasser-lexicon.de
FishesOfAustralia.net.au

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

natans

Nederlandse Namen

Paarsoog Goby

Eerstbeschrijving

Helen K. Larson

Karakter

Sociaal Gedrag

Verzorging

Ecosysteem

, , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

2

Lengte Maximaal

2.5

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

8.1

pH maximum

8.4

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Bryaninops natans – Paarsoog Goby” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *