Brachyrhaphis hartwegi

De verzorging van de Brachyrhaphis hartwegi is vrij eenvoudig al moeten zij niet te koud worden gehouden. Ik houd ze zo net boven de 20°C maar mocht de temperatuur met warme dagen oplopen dan heb ik niet gezien dat zij daar grote problemen mee hadden.

Brachyrhaphis hartwegi

Deze bijzonder fraaie vertegenwoordiger uit het geslacht Brachyrhaphis is al in 1977 naar Europa gekomen en heeft zich altijd, zij het bescheiden, kunnen handhaven onder de liefhebbers van levendbarenden. Op de foto is niet duidelijk te zien dat naast het fraaie uiterlijk dit visje ook nog beschikt over een oplichtend oog. Vooral bij jonge exemplaren is dit heel sprekend. Weliswaar is het niet zo fel oplichtend als b.v. bij Priapella olmecae maar het is een duidelijk waarneembaar kenmerk en zeker een aanwinst te noemen. De vrouwtjes zijn als gewoonlijk wat minder sprekend van kleur.

De mannetjes van Brachyrhaphis hartwegi zijn in het bezit van een lang gonopodium. Volgens de literatuur kunnen de mannetjes tot 3,5 cm lang worden en de vrouwtjes wel 5 cm. Mijn ervaring is dat zij wat kleiner blijven maar dat kan in de natuur wel anders zijn.

Verspreidingsgebied

Het zuiden van Mexico en Guatamala.

Verzorging en kweek

De verzorging van dit visje is vrij eenvoudig al moeten zij niet te koud worden gehouden. Ik houd ze zo net boven de 20°C maar mocht de temperatuur met warme dagen oplopen dan heb ik niet gezien dat zij daar grote problemen mee hadden. Ze kunnen wel schuw zijn, zeker als zij noodgedwongen van bak moeten verhuizen duurt het een tijdje voor ze weer gewend zijn en we weer kunnen genieten van hun fraaie uiterlijk. Ze kunnen dan behoorlijk fel zijn en soortgenoten achterna zitten maar het komt niet tot gevechten waarbij beschadigingen zouden kunnen optreden.

Helaas is er ook een min puntje te constateren. Toen ze bij mij samen werden gehouden met guppen met fraaie lange staartvinnen, moest ik constateren dat ze daar niet blij mee waren en al gauw zwommen er guppen rond met een aangevreten staart. Overigens is dit visje nog het meest vreedzaam binnen het genus Brachyrhaphis, de andere soorten zijn bijters en kunnen niet van hun jongen afblijven.

Wat het voedsel betreft zijn ze zeker niet moeilijk, het gewone standaardmenu van diepvries en droogvoer wordt goed gegeten. Natuurlijk hebben ze ook graag levend voer maar dat mag dan niet te groot zijn. Op artemia naupliën zijn ze verzot maar welke vis is dat niet?

Kweek van de Brachyrhaphis hartwegi

Ook de kweek levert geen problemen op, het is zelfs oppassen voor overbevolking omdat zij hun jongen met rust laten. Op zijn tijd zal men moeten ingrijpen om dit te voorkomen. Houdt men dit visje samen met andere tandkarpers dan wil het nog wel meevallen met die overbevolking omdat die hun menu wel eens willen aanvullen. Bij een juiste voeding groeien de jongen voorspoedig op en al is het niet direct nodig, het heeft de voorkeur de jongen in een bakje de eerste 2 maanden b.v. apart te laten opgroeien. Het voedselaanbod is in zo’n apart bakje natuurlijk veel beter dan in een grotere bak met volwassen vissen.

Deze soort is niet erg gevoelig voor ziekten, dat is althans mijn ervaring. Wel heb ik soms jongen waarbij de zwemblaas niet goed gevuld is zodat zij zich huppelend door de bak moeten bewegen. Ik vernietig deze exemplaren natuurlijk onmiddellijk.

Opmerkingen

Een bakje van ca. 60 cm, goed beplant en voorzien van een bodemlaagje van b.v. fijn grint en ook niet te fel belicht en bevolkt met deze fraaie tandkarper is een lust voor het oog. U kunt dit nog aanvullen m 14 15 et een enkele Ancistrus en/of wat garnaaltjes.

Auteur

Herman van de Kooy – Leo’s Aquarium

Copyright foto’s

Leo van der Meer

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

hartwegi

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Herkomst

Sociaal Gedrag

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

7

Temperatuur minimaal

21

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

7.0

pH maximum

7.5

GH minimum

8

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Brachyrhaphis hartwegi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *