Brachirus panoides

Brachirus panoides is een tong uit Azië die goed houdbaar is, mits het water enigszins hard is (of brak) en het aquarium is voorzien van een bodem met fijn zand. Heeft levend voer nodig. Houdt de soort niet met al te kleine vissen.

Brachirus panoides

Brachirus panoides (voorheen Euryglossa panoides) is een platvis die voorkomt in India, Indonesië, Thailand en Vietnam. Zoals veel tongen hebben ze een hoge tolerantie voor uiteenwisselende zoutgehalten. Hierdoor kunnen ze zowel in zoetwater als in brak- en zeewater leven. De meeste soorten trekken als jonge dieren ver de rivieren op en gaan uiteindelijk naar zee om te paaien. Er zijn echter ook populaties die in zee blijven.

De kleur van een Tong is altijd variabel, aangezien ze hun kleur en patroon aanpassen aan het gebied waar ze naar kijken. In het natuurlijke habitat zijn ze dan meestal uitstekend gecamoufleerd. Soms gaat het echter mis (bijvoorbeeld als ze tegen een steen aankijken of een aquariumruit). Ze nemen dan juist de verkeerde kleur aan. In de natuurlijke leefomgeving (zand en slibbodems) is de kans klein dat dit voorkomt.

Brachirus panoides wordt tot 20 cm lang. In het larvenstadium zijn het vrijzwemmende vissen waarbij de ogen aan iedere zijde van het lichaam zitten. Met de groei verandert geleidelijk het lichaam en verhuizen de ogen naar één zijde van de kop.

Aquarium

Tongen zijn goed houdbaar in het aquarium mits we zorgen voor een aantal randvoorwaarden. Ten eerste is vrij hard water nodig (dat in de buurt komt van zeewater). Als het water niet hard is is het verstandig zout toe te voegen. De tweede vereiste is een omvangrijke bodem met fijn zand. De dieren graven zich in in de bodem, grind en stenen leiden tot verwondingen en uiteindelijk infecties. De derde vereiste is levend voer. Dood of niet bewegend voer wordt niet gegeten. Muggenlarven en tubifex zijn ideaal. Houdt de soort niet met al te kleine vissen.

Video

Copyright foto’s

AquariumGlaser.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

panoides

Synoniemen

Euryglossa panoides, Synaptura panoides

Eerstbeschrijving

Pieter Bleeker

Herkomst

Landen

, , , , ,

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

18

Lengte Maximaal

20