Boulengerochromis microlepis

Boulengerochromis microlepis is een zeer groot wordende Tanganyika cichlide

Boulengerochromis microlepis

Boulengerochromis microlepis werd in 1899 voor het eerst beschreven door Boulenger. Destijds nog onder de naam Tilapia microlepis. In 1904 concludeerde Jacques Pellegrin dat het geen Tilapia betrof en richtte het geslacht Boulengerochromis op. Boulengerochromis microlepis is de enige soort binnen dit geslacht. 

De geslachtsnaam Boulengerochromis is ter ere van de Belgische herpetologist en ichtyologist George Albert Boulenger (1858-1937). De soortnaam is op te breken in twee delen. “Micro” betekent “klein en “lepis” betekent schubben, waarschijnlijk een verwijzing naar de relatief kleine schubben. Deze soort heeft er 80 tot 90 langs de laterale lijn. 

Beschrijving

Met een maximale totale lengte van 90 centimeter is dit de grootste cichlide ter wereld. Alleen Cichla temensis bereikt dezelfde lengte. Deze lengte geldt overigens voor de mannen. De vrouwen blijven met hun maximale totale lengte van 75 centimeter wat kleiner. De mannen zijn ook wat mooier gekleurd dan de kleinere vrouwen. 

De jonge dieren zijn zilvergrijs van kleur. De vinnen zijn doorzichtig geel. Op de flank zijn langs de zijlijn een aantal zwarte vlekken zichtbaar. Als de vissen volwassen worden dan krijgen ze vage verticale strepen. Tijdens de broedperiode kunnen deze zwarte strepen bij de man bijna geheel verdwijnen. De vis krijgt dan een geel/gouden kleur met alleen de zwarte vlekken zichtbaar. 

Biotoop

Je kunt Boulengerochromis alleen vinden in het Tanganyikameer. Doorgaans worden ze gevonden langs de kust tot een diepte van maximaal zo’n 100 meter. 

De jonge dieren zijn vooral te vinden in de rotsachtige delen waar ze wat beschutting kunnen vinden. 

De volwassen vissen vormen kleine groepen die te vinden zijn in het open water (pelagisch). Men neemt aan dat deze groepjes ’s nachts of ’s ochtends vroeg naar de ondiepere rotskusten zwemt om te jagen. 

Dieet

In het wild hebben de jonge exemplaren een ander dieet dan volwassen exemplaren. De jonge dieren zijn omnivoor. Ze eten dan zowel plantaardig als dierlijk voer. Naarmate Boulengerochromis microlepis ouder wordt, veranderd hetgeen ze eten steeds meer naar vis (piscivoor). 

In het aquarium kun je jonge dieren een mix geven van bijvoorbeeld spirulina, tubifex, muggenlarven, artemia, fijn gehakte garnalen en regenwormen.  Ook droogvoer zoals vlokken en later granulaat worden door nakweek exemplaren vaak wel gegeten. Naarmate ze groter worden, hebben ze ook de behoefte aan steeds groter voer. 

Levende voedervissen geven wordt aangeraden. Hier worden vaak goudvissen of levendbarenden voor gebruikt die parasieten met zich mee kunnen dragen. 

Het Aquarium

Huisvesting voor thuis, niet geschikt. Deze vissen kan men niet thuis houden in een aquarium, maar is wel geschikt voor de dierentuin bassins van meer dan 3000 Liter.

Waterwaarden

Temperatuur 24 – 26 graden
pH 8-9
GH 12
KH 14

Kweek

Open substraat broeder. De vrouwtjes produceren zo’n 5000 tot 12000 eitjes per legsel. Deze reus bouwt een nest en gebruikt geen hol maar een krater in het zand waar de eitjes worden afgezet en bevrucht. Het legsel wordt fel bewaakt. Beide ouderdieren beschermen hun jongen zelf tot ze sterven van uit putting

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Jennifer O. Reynolds
Sue – Suephoto.com (niet meer beschikbaar)

Bronnen

Back to Nature gids voor tanganjika cichlide 2e oplage, blz 59.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

microlepis

Synoniemen

Paratilapia microlepis, Tilapia microlepis

Eerstbeschrijving

George Albert Boulenger

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

55

Lengte Maximaal

70

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.5

pH maximum

9.0

GH minimum

7

GH maximum

11

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Boulengerochromis microlepis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *