Botia histrionica

De Botia histrionica is een van de meest actieve botia soorten als het licht is. Ze komen dan ook vaker naar voren dan je van een Botia zou verwachten.

Botia histrionica

De Botia histrionica is al in 1860 ontdekt door de heer Blyth. In de handel worden deze modderkruipers ook wel aangeboden onder de namen Birmer Modderkruiper, Gouden Zebra Modderkruiper en Gestreepte Zilver Modderkruiper.

Beschrijving

Deze Botia wordt maximaal zo’n 11 centimeter lang. Dit geldt voor zowel de mannen als de vrouwen. De meest in het oog springende uiterlijke kenmerken zijn de voor een modderkruiper, relatief korte neus, rond gevormde kop en vijf brede, zwarte banden die zich soms splitsen en die op de onderste helft van het lichaam kunnen verdwijnen als de vis ouder wordt.

Een kenmerk waaraan je jongen van deze soort kunt onderscheiden van de Botia rostrata en Botia almorhae jongen, is de dunne zwarte lijn die doorloopt door het oog en de kleinere lijn die loopt van het oog tot de mond.

De gouden gloed die de jonge dieren vertonen, verdwijnt al ze op leeftijd komen. De licht gekleurde gedeeltes veranderen dan van een gouden gloed in een licht grijs.

De Botia histronica is een echte scholenvis die met minimaal vijf stuks gehouden moet worden. Doorgaans kun je deze soort vaker bewonderen dan zijn soortgenoten. Ze zwemmen vaak met zijn allen door het open water en als ze zich eenmaal thuis voelen in je aquarium zijn ze ook vaak overdag actief.

Het verschil tussen de man en vrouw is moeilijk te zien. Eenmaal volwassen zijn de vrouwen iets voller in de buikpartij.

Biotoop

De Botia histrionica komt voor in India, Birma (in het Salween bassin) en wordt soms ook aangetroffen in West Thailand. Ze komen hier voor in stroompjes.

Dieet

Het zijn geen kieskeurige eters. Ze nemen graag alle soorten voer: vlokken, tabletten, verse (geblancheerde) groente, artemia, tubifex, etc etc.

Het Aquarium

Omdat ze in een school gehouden moeten worden en ze een lengte bereiken van 11 centimeter is een aquarium nodig van minstens een meter breed. Naarmate de school groter wordt is uiteraard ook een groter aquarium nodig.

De Botia histrionica houdt van zeer schoon en zuurstofrijk water. Regelmatig water verversen is dus echt nodig. In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Op de bodem van het aquarium kun je het beste zand gebruiken. Dit beschadigd hun baarddraden niet en ze houden ervan om in het zand te graven. De meeste Botia’s maken vaak gebruik van schuilplaatsen. De histrionica is wat vaker in het open water te vinden. Veel schuilplaatsen zijn dus niet nodig.

Kweek Aquarium en Conditioneren

Afgezien van een paar toevals kweken is het nog niet gelukt er achter te komen wat deze soort aanzet tot kweken.

Conclusie

Van de verschillende Botia soorten is de Botia histrionica een van de meest actieve soorten die ook overdag te zien is. Het is een soort die zich vredelievend gedraagt naar andere soorten toe en dus makkelijk gecombineerd kan worden.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Mark Duffill

Emma Turner – Loaches.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

histrionica

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

11

Temperatuur minimaal

25

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

6.5

pH maximum

7.5

GH minimum

5

GH maximum

10

Nederlandse Namen

Birmer Modderkruiper, Gestreepte Zilver Modderkruiper, Gouden Zebra Modderkruiper

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Botia histrionica” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *