Botia dario
Botia dario heeft een geel lichaam met daarover bruin/zwarte banden. De Botia dario is zoals veel Botia lang van vorm in vergelijking met zijn hoogte. Ook over de staartvin zitten strepen. De Botia Dario heeft baardharen langs zijn mond en de kenmerkende twee stekels onder zijn ogen. In het wild kan deze Botia wel 15 centimeter lang worden. In het aquarium behalen ze echter nauwelijks deze lengte en blijven ze steken bij ongeveer 7 centimeter.
Synoniemen
Deze soort is in 1822 voor het eerst beschreven door Hamilton. Sinds die tijd heeft de soort al heel wat namen gezien: Cobitis dario, Cobitis geto, Botia geto, Canthophrys zebra, Diacanthus zebra, Canthophrys flavicauda, Diacanthus flavicauda, Botia macrolineata.
Herkomst
Bangladesh, India.
Inrichting
Deze vis is vooral ’s nachts en bij schemer actief. Zorg daarom overdag voor voldoende schuilplekken zodat de Botia dario zich op zijn gemak voelt. Wanneer dat namelijk niet zo is zal de vis zich zelfs ingraven in het zand en zie je hem helemaal niet meer. Schuilplekken kun je maken met behulp van stenen, hout of bijvoorbeeld een halve kokosnoot. Omdat een Botia graag in de bodem woelt op zoek naar voedsel moet deze niet grof zijn. Bij voorkeur dus zand, grind zorgt voor het afschuren van de baardharen.
Het aquarium moet toch al snel één meter lang zijn voor deze vis omdat hij best actief kan zijn tijdens de schemer. Zorg er daarom ook voor dat je hem niet met te kleine vissen houdt. Deze kunnen schrikken van de Botia als hij te actief is.
Water
Temperatuur: 23-26 graden.
PH: 6,5-7
GH: 5-8
Voeding
Het is een alleseter. De Botia schraapt algen af van stenen maar eet ook diepvriesvoer of levend voor. Zelfs droogvoer en tabletten worden geaccepteerd. Zorg wel voor voldoende afwisseling van al deze soorten voer.
Karakter
De Botia Dario is een sociale vis. Hij leeft daarom ook graag in een groepje van minimaal 6 vissen. Wanneer hij alleen wordt gehouden kan de vis ongewenst verdrag vertonen zoals agressie tegen andere vissen. Ze zijn redelijk schuw en worden pas s´avonds actief. Niet samenhouden met cichliden.
Kweek
Over de kweek in het aquarium is niets bekend.
Video
Auteur
Rick – Coby
Copyright foto’s
Emma Turner + Martin Thoene – Loaches.com
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.